Menu Zoek

Gastnetwerk voor wifi instellen bij KPN

Stel zelf een gastnetwerk in voor wifiMaak een apart wifi-netwerk voor gasten. Zo blijft het eigen netwerk veilig en kan bezoek toch internetten.

‘Wat is hier de wifi?’, is bijna net zo’n normale vraag geworden als visite langskomt als ‘Hoe gaat het?’. Veel mensen geven de inloggegevens van hun thuisnetwerk zonder erbij na te denken. Maar dan heeft iedereen dus de inloggegevens voor de wifi. Vindt u dat niet fijn, maar wilt u dat bezoekers bij u thuis wel kunnen internetten op hun eigen apparaat? Stel dan een gastnetwerk in voor wifi. Let op: dit kan alleen als u een Experia Box V10 of V10A hebt.

De KPN-omgeving waarin internetgebruikers een gastnetwerk aanmaken is Engelstalig. Dat kunnen gebruikers helaas niet aanpassen naar Nederlands. We nemen u in dit artikel stap voor stap mee en geven de Engelse namen voor knoppen.

Om een gastnetwerk in te kunnen stellen, moeten KPN-klanten eerst inloggen op de modem (bij KPN de Experia Box genoemd). Hiervoor is een computer nodig die verbonden is met het wifi-netwerk.

 • Open de internetbrowser.
 • Typ in de adresbalk http://192.168.2.254
 • Voer achter 'Password' uw wachtwoord in.
  • Is het de eerste keer dat u hier inlogt? Kijk dan op de achterkant van het modem wat het wachtwoord is. Dit staat achter 'Admin'. Typ dit wachtwoord. Na de eerste keer inloggen vraagt de website direct om een nieuw wachtwoord aan te maken. Kies iets dat u kunt onthouden maar dat niet eenvoudig te kraken is.
  • Hebt u al eerder ingelogd? Voer dan uw zelfgemaakte wachtwoord in.
 • Klik op Login.

Na het inloggen verschijnt een pagina waarboven ‘Overview > State’ (Nederlands: overzicht > status) staat. Hier staat welke apparaten verbonden zijn (geweest) met het wifi-netwerk en wat de snelheid van het netwerk is. Links is een menu met vijf opties.

 • Klik in het menu links op WLAN.
 • Een nieuw overzicht verschijnt. Klik in het menu boven dit overzicht op Guest Network (Nederlands: gastnetwerk).
 • Er opent een nieuw overzicht. Klik in het blok onder 'Wireless 2.4GHz' op Edit (Nederlands: bewerken).
 • Klik op het schuifje achter 'SSID Enable'. Er komt ‘On’ (Nederlands: aan) te staan.
 • Typ achter 'Network Name (SSID)' eventueel een nieuwe naam voor het gastnetwerk. Kies iets dat u makkelijk herkent, bijvoorbeeld ‘Gastnetwerk_van_[uw naam]’. Gebruik in plaats van spaties liggende streepjes.
 • Vul achter 'WPA Pre-shared key' een wachtwoord in dat u kunt onthouden. Kies een sterk wachtwoord, dat anders is dan dat van het thuisnetwerk. Achter het wachtwoord komt ‘Very strong’ (Nederlands: heel sterk) te staan als het sterk genoeg is.
 • Klik op Save Settings (Nederlands: instellingen opslaan).

Een scherm verschijnt waarin staat ‘Applying changes’ (Nederlands: veranderingen worden doorgevoerd). Zodra dit verdwijnt, is het gastnetwerk opgeslagen. Controleer dit door in de lijst met wifi-netwerken in de buurt te kijken of het netwerk erbij staat.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.