U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp Internet Artikel

Overal wifi-bereik met wifi-mesh

Artikel

Helaas is het wifi-bereik niet altijd in het hele huis goed. Dan zorgt wifi-mesh voor optimaal draadloos internet.

Niveau:
Gemiddeld
Waardering:
4,1 / 5 (40 stemmen)
Edwin van Amstel
Edwin van Amstel
Gewijzigd op 18 jul 2024

Zwakke wifi

Providers, zoals Ziggo of KPN, leveren een internetverbinding voor thuis. De provider plaatst een apparaat dat wifi uitzendt. Dat is de zogeheten router . router Vaak gecombineerd met een modem. Dat zorgt voor een werkende internetverbinding, terwijl de router het verkeer regelt tussen het internet en uw aangesloten elektronische apparaten. De router maakt het mogelijk dat meerdere apparaten tegelijk op internet actief zijn en dat de verschillende stromen gegevens op de goede plek aankomen. Dat gebeurt steeds vaker draadloos via een wifi-verbinding.
Die geeft internet in huis. Maar in veel huizen is het draadloze bereik van de standaardrouter niet genoeg. Bijvoorbeeld omdat het apparaat op een ongunstige plek staat, zoals de meterkast. Of omdat het signaal gewoon te zwak is voor het hele huis. Hierdoor is de internetverbinding in bijvoorbeeld de slaapkamer of op zolder slecht.

Oplossingen voor verbetering wifi

Er zijn apparaten die het wifi-signaal versterken. Zet ze bijvoorbeeld in de slaapkamer of op zolder en de ontvangst wordt beter. Maar een wifi-versterker vertraagt ook de verbinding en veroorzaakt soms zelfs storing. Een andere oplossing is de aanleg van een wifi-mesh-systeem.

Wat is wifi-mesh?

Een wifi-mesh-systeem bestaat uit twee of meer apparaten. De hoofdunit sluit je via een internetkabel aan op de router. De andere mesh-apparaten krijgen hun signaal van de hoofdunit. Hiervoor gebruiken ze een eigen, vaak onzichtbaar, wifi-kanaal. Alle mesh-apparaten zenden een wifi-signaal uit. En daarmee kun je dan telefoons, tablets, computers enzovoorts verbinden. Doordat de mesh-apparaten het wifi-signaal onderling uitwisselen én in huis verspreiden, ontstaat er een dekkend wifi-netwerk.

Voordelen wifi-mesh

De meeste wifi-mesh-systemen verbinden een aangesloten apparaat automatisch met het krachtigste draadloze toegangspunt. Zo nodig wisselt het toegangspunt, zonder dat de gebruiker daar iets van merkt. Zo is de verbinding altijd optimaal. Verder verdelen de betere wifi-mesh-systemen het netwerkverkeer efficiënt over de hoofdunit en de andere mesh-apparaten, zodat een toegangspunt niet overbelast raakt. Tot slot bevatten mesh-apparaten meestal één of meer netwerkpoorten. Zo kunnen gebruikers ook bekabelde apparaten op een wifi-mesh-systeem aansluiten. Zoals een netwerkprinter.

Wifi-mesh-systeem kopen

Er zijn allerlei wifi-mesh-systemen. Netgear, TP-Link, Google Nest en Linksys ontwikkelen bijvoorbeeld geschikte producten. De prijs hangt onder meer af van hoeveel mesh-apparaten de productdoos bevat. Vaak staat op de doos voor hoeveel vierkante meters het wifi-mesh-systeem geschikt is. Twijfelt u? Voor veruit de meeste systemen zijn er ook losse mesh-apparaten. Het wifi-mesh-systeem later uitbreiden kan dus ook. Het is alleen vaak wel goedkoper om de hoofdunit en overige mesh-apparaten in één keer aan te schaffen. 

Hoeveel mesh-apparaten?

Voor een appartement of klein huis zijn meestal twee wifi-mesh-apparaten genoeg. Een doorsnee rijtjes- of twee-onder-een-kapwoning heeft drie apparaten nodig. Denk voor een vrijstaande woning of villa aan een wifi-mesh-systeem met vier of vijf apparaten (inclusief de hoofdunit).

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven