Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Overal wifi-bereik met wifi-mesh

Wat is wifi-mesh? Met wifi-mesh verbeteren gebruikers de wifi-dekking in huis. Zo profiteren woningbezitters voortaan ook op zolder of de bovenverdieping van goede wifi.

Klanten ontvangen van de internetprovider altijd een router. Dit netwerkapparaat zendt een draadloos internetsignaal uit. Verbind bijvoorbeeld een laptop, tablet of smartphone en surf op internet via wifi.

In veel huizen is het draadloze bereik van de standaardrouter ontoereikend. Meestal omdat het netwerkapparaat op een ongunstige locatie staat opgesteld, bijvoorbeeld in de meterkast. Bovendien is het signaal te zwak om de volledige woning van wifi te voorzien. Hierdoor is de ontvangst in bijvoorbeeld de slaapkamer of op zolder matig. Een stabiele wifi-verbinding in alle vertrekken van het huis wordt steeds belangrijker. Wie weet kijkt u in de slaapkamer bijvoorbeeld graag naar een Netflix-serie of televisie-uitzending via NPO Start. Een goede oplossing voor een dekkend wifi-netwerk is de aanleg van een wifi-mesh-systeem.

Wifi-mesh noemt men ook wel multiroom wifi. Deze techniek gebruikt meerdere zendstations om het draadloze internetsignaal in huis te verspreiden. Hierbij is de hoofdunit via een internetkabel op de huidige router aangesloten. Deze hoofdunit verspreidt het wifi-signaal in huis, maar stuurt tegelijkertijd ook een signaal naar één, twee, drie of misschien wel vier andere satellieten. Doordat zowel de hoofdunit als de satellieten het wifi-signaal onderling uitwisselen én in huis verspreiden, ontstaat er een dekkend wifi-netwerk.

De aanleg van wifi-mesh is relatief eenvoudig. Gebruikers hoeven namelijk alleen de hoofdunit bekabeld aan te sluiten. De onderlinge communicatie tussen alle satellieten verloopt draadloos. Overigens dient u de wifi-mesh-apparaten wel met het lichtnet te verbinden. Zet de hoofdunit bijvoorbeeld op de begane grond, terwijl u satellieten op de eerste verdieping en zolder plaatst. Wifi-mesh is voor apparaten zichtbaar als een enkel draadloos netwerk. Tik de netwerknaam aan en typ het juiste wachtwoord om verbinding te maken. Een mobiele app van de betreffende fabrikant helpt doorgaans bij de configuratie van het wifi-mesh-systeem.

Naast een betere dekking heeft wifi-mesh nog een aantal voordelen. Met een smartphone op zak beweegt u voortdurend door het huis. De meeste wifi-mesh-systemen verbinden de smartphone automatisch met het krachtigste draadloze toegangspunt. Zo nodig wisselt de smartphone van toegangspunt, maar van deze overgang merken gebruikers niets. Als iemand tijdens een videogesprek door het huis wandelt, valt de verbinding dus niet weg zodra de smartphone naar een andere satelliet overschakelt. Verder verdelen de betere wifi-mesh-systemen het netwerkverkeer efficiënt over de hoofdunit en gekoppelde satellieten, zodat een toegangspunt niet overbelast raakt. Veel producten ondersteunen daarnaast ouderlijk toezicht. Hierdoor is het mogelijk om specifieke webinhoud (tijdelijk) te blokkeren. Tot slot bevatten satellieten meestal één, twee of drie normale netwerkpoorten. Een voordeel, want zo kunnen gebruikers ook bekabelde apparaten op een wifi-mesh-systeem aansluiten. Denk aan een computer, netwerkprinter of bewakingscamera.

Er zijn allerlei wifi-mesh-systemen. Netgear, TP-Link, Google Nest en Linksys ontwikkelen bijvoorbeeld geschikte producten. De prijs hangt onder meer af van hoeveel satellieten de productdoos bevat. Vaak vermeldt de productdoos voor hoeveel vierkante meters het wifi-mesh-systeem geschikt is. Twijfelt u? Voor veruit de meeste systemen zijn de satellieten ook afzonderlijk verkrijgbaar. Gebruikers kunnen het wifi-mesh-systeem dus naderhand uitbreiden. Overigens is het meestal voordeliger om de hoofdunit en alle benodigde satellieten in één keer aan te schaffen.

Voor een appartement of klein huis zijn meestal twee wifi-mesh-apparaten voldoende. Een doorsnee rijtjes- of twee-onder-een-kapwoning vereist drie apparaten. Voor een vrijstaande woning of villa kunt u denken aan een wifi-mesh-systeem met vier of vijf satellieten (inclusief de hoofdunit).

Naast volwaardige wifi-mesh-systemen bestaan er ook zogeheten powerline-adapters die deze techniek ondersteunen. Een setje powerline-adapters verlegt een deel van het bekabelde internetnetwerk naar het elektriciteitsnet. Hierdoor is er bijvoorbeeld op een afgelegen zolderkamer via het stopcontact alsnog een internetverbinding beschikbaar. De betere powerline-adapters verspreiden daarnaast ook wifi-mesh in huis, zodat u apparaten draadloos kunt verbinden. De Duitse fabrikanten Devolo en FRITZ!Powerline zijn gespecialiseerd in dergelijke producten.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.