Menu Zoek

Overal wifi-bereik met wifi-mesh

Wat is wifi-mesh? Helaas is het wifi-bereik niet altijd in het hele huis goed. Dan zorgt wifi-mesh voor optimaal draadloos internet.

Providers, zoals Ziggo of KPN, leveren een internetverbinding voor thuis. De provider plaatst een apparaat dat wifi uitzendt. Dat is de zogeheten router. Die geeft internet in huis. Maar in veel huizen is het draadloze bereik van de standaardrouter niet genoeg. Bijvoorbeeld omdat het apparaat op een ongunstige plek staat, zoals de meterkast. Of omdat het signaal gewoon te zwak is voor het hele huis. Hierdoor is de internetverbinding in bijvoorbeeld de slaapkamer of op zolder slecht.

Er zijn apparaten die het wifi-signaal versterken. Zet ze bijvoorbeeld in de slaapkamer of op zolder en de ontvangst wordt beter. Maar een wifi-versterker vertraagt ook de verbinding en veroorzaakt soms zelfs storing. Een andere oplossing is de aanleg van een wifi-mesh-systeem.

Een wifi-mesh-systeem bestaat uit twee of meer apparaten. De hoofdunit sluit je via een internetkabel aan op de router. De andere mesh-apparaten krijgen hun signaal van de hoofdunit. Hiervoor gebruiken ze een eigen, vaak onzichtbaar, wifi-kanaal. Alle mesh-apparaten zenden een wifi-signaal uit. En daarmee kun je dan telefoons, tablets, computers enzovoorts verbinden. Doordat de mesh-apparaten het wifi-signaal onderling uitwisselen én in huis verspreiden, ontstaat er een dekkend wifi-netwerk.

De meeste wifi-mesh-systemen verbinden een aangesloten apparaat automatisch met het krachtigste draadloze toegangspunt. Zo nodig wisselt het toegangspunt, zonder dat de gebruiker daar iets van merkt. Zo is de verbinding altijd optimaal. Verder verdelen de betere wifi-mesh-systemen het netwerkverkeer efficiënt over de hoofdunit en de andere mesh-apparaten, zodat een toegangspunt niet overbelast raakt. Tot slot bevatten mesh-apparaten meestal één of meer netwerkpoorten. Zo kunnen gebruikers ook bekabelde apparaten op een wifi-mesh-systeem aansluiten. Zoals een netwerkprinter.

Er zijn allerlei wifi-mesh-systemen. Netgear, TP-Link, Google Nest en Linksys ontwikkelen bijvoorbeeld geschikte producten. De prijs hangt onder meer af van hoeveel mesh-apparaten de productdoos bevat. Vaak staat op de doos voor hoeveel vierkante meters het wifi-mesh-systeem geschikt is. Twijfelt u? Voor veruit de meeste systemen zijn er ook losse mesh-apparaten. Het wifi-mesh-systeem later uitbreiden kan dus ook. Het is alleen vaak wel goedkoper om de hoofdunit en overige mesh-apparaten in één keer aan te schaffen.

Voor een appartement of klein huis zijn meestal twee wifi-mesh-apparaten genoeg. Een doorsnee rijtjes- of twee-onder-een-kapwoning heeft drie apparaten nodig. Denk voor een vrijstaande woning of villa aan een wifi-mesh-systeem met vier of vijf apparaten (inclusief de hoofdunit).

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.