Menu Zoek

Geef Windows 11 een persoonlijk tintje

Openingsbeeld Windows 11

Toe aan een nieuw kleurtje? Of zijn de standaard kleuren niet duidelijk? Richt Windows 11 in naar eigen smaak.

De kleuren in Windows 11 kan je aanpassen in het menu ‘Persoonlijke instellingen’. Zo kunt u een betere leesbaarheid creëren. Daarnaast is het ook simpelweg leuk om eens een ander kleurtje te kiezen. Zo is Windows helemaal naar uw smaak aangepast.

Om Windows aan te passen, gaat u eerst naar het menu 'Persoonlijke Instellingen'. Dat is eenvoudig te openen op de volgende manier:

 • Ga naar het Bureaublad.
 • Klik met uw rechtermuisknop op een lege plek op het Bureaublad.
 • Klik op Aan persoonlijke voorkeur aanpassen.

Ook via de Startknop is dit menu te vinden:

 • Klik op de Startknop.
 • Klik op Instellingen met het tandwiel-icoon.
 • Klik op Persoonlijke instellingen.

In dit menu zijn allerlei verschillende instellingen te vinden. U ziet verschillende onderdelen, zoals achtergrond, kleuren, thema's, vergrendelingsscherm, start, taakbalk en lettertypen. We bespreken de eerste vier.

Voor de achtergrond zijn er drie mogelijkheden: een foto als achtergrond, een effen kleur of een diavoorstelling. Bij die laatste optie wisselen verschillende achtergronden elkaar af.

 • Klik in het menu 'Persoonlijke instellingen' op Achtergrond.
 • Klik achter 'Achtergrond aan uw persoonlijke voorkeur aanpassen' op het uitklapmenu. U hebt drie mogelijkheden:
  • Bij Afbeelding kunt u een van de standaardafbeeldingen kiezen of klik op Door foto's bladeren om een afbeelding op de computer te kiezen. Bij 'Afbeelding aanpassen zodat deze op uw bureaublad past' kunt u nog uit verschillende weergave-opties kiezen.
  • Bij Effen kleur kiest u een van de standaardkleuren of klikt u op Kleuren weergeven om een unieke kleur te kiezen.
  • Bij Diavoorstelling zijn de opties uitgebreider. Eerst kiest u uit welke map afbeeldingen gebruikt worden. Standaard is de map ‘Afbeeldingen’ geselecteerd, maar met Bladeren kunt u een andere map kiezen. Bij het uitklapmenu onder ‘Afbeelding wijzigen elke’ kiest u hoe vaak de achtergrond wijzigt. Verder selecteert u hier in welke volgorde de plaatjes voorbijkomen: in willekeurige volgorde of op alfabetische volgorde. Tot slot kunt u ook hier via 'Afbeelding aanpassen zodat deze op uw bureaublad past' uit verschillende weergave-opties kiezen.

Pas de kleuren van Windows 11 naar eigen wens aan. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een donker of licht thema te selecteren.

 • Klik in het menu 'Persoonlijke instellingen' op Kleuren.
 • Klik op het uitklapmenu bij ‘Kies de modus’ om een licht, donker of aangepast palet te kiezen.
 • Klik op het schuifje bij ‘Transparantie-effecten’ om deze functie aan of uit te zetten. Staat de functie aan, dan zijn menu’s enigszins doorschijnend, het startmenu laat bijvoorbeeld wat kleuren van de achtergrond zien.
 • Kies daarna een accentkleur. Klik op het uitklapmenu en kies Automatisch om een kleur te kiezen die direct bij de rest past. Of kies zelf een kleur uit de Windows-kleurenselectie.
 • Zet eventueel de opties 'Accentkleur weergeven op Start en de taakbalk' en 'Accentkleur weergeven op titelbalken en vensterranden' aan. Zo veranderen die ook in de ingestelde accentkleur.

Klik in het menu 'Persoonlijke instellingen' op Thema’s. Een thema is eigenlijk een pakket met allerlei kleur-instellingen die iemand anders al uitgezocht heeft. Automatisch staat een aantal standaardthema’s al geïnstalleerd. Klik er een aan om uit te proberen. Met de optie ‘Meer thema’s in de Microsoft Store downloaden’ kunt u nog meer thema’s vinden en gratis downloaden. Klik in dat geval op de knop Bladeren door thema's.

Klik in het menu 'Persoonlijke instellingen' op Vergrendelingsscherm. Hier kiest u hoe het vergrendelingscherm eruitziet. Dit is het scherm dat geactiveerd wordt als u een tijdje muis of toetsenbord niet hebt aangeraakt op de computer.

 • Klik op het uitklapmenu bij ‘Uw vergrendelingsscherm personaliseren’ om te kiezen voor Windows-spotlight, een afbeelding of een diavoorstelling. Bij de Windows-spotlight worden allerlei door Microsoft geselecteerde afbeeldingen getoond die dagelijks wisselen.

Daarnaast kunt u aanpassen welke informatie getoond wordt op het Vergrendelingsscherm.

 • Om leuke weetjes te tonen klikt u het schuifje aan bij die optie aan. Deze optie is niet beschikbaar bij de keuze Windows-spotlight.
 • Selecteer de app die u uitgebreid wilt tonen op het Vergrendelingsscherm door op het uitklapmenu te klikken achter 'Status van vergrendelingsscherm'. Kies bijvoorbeeld 'Mail', 'Weer' of 'Agenda'.

Wilt u ook het Startmenu en de Taakbalk in Windows 11 aanpassen? Lees dan de volgende artikelen:

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.