U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp Amusement Artikel
Dit artikel is gearchiveerd

U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Gearchiveerd op 1 januari 2024.

Google Earth op Android apparaat

Artikel

De wereld verkennen vanuit de luie stoel. Dat kan op Android-apparaten met de app Google Earth.

Niveau:
Uitdagend
Waardering:
4,3 / 5 (6 stemmen)
Sanne Couperus
Sanne Couperus
Gewijzigd op 4 apr 2024

Wereld in broekzak met Google Earth

Google Earth is een virtuele wereldbol. Met vele verschillende kaarten, 3D-beelden, miljoenen foto's en extra informatie over gebieden maakt Google de wereld voor iedereen zichtbaar. Google Earth heeft onder andere voor Android-toestellen een app.

Locatie zoeken

De hele wereld is met Google Earth binnen handbereik. Bedenk een plek die u wilt bekijken en zoek deze op.

  • Open de app Google Earth.
  • Tik bovenin op het pictogram van het vergrootglas Vergrootglas .
  • Typ de naam van de op te zoeken plek en tik op het vergrootglas op het toetsenbord. U kunt ook op één van de suggesties tikken.
  • Google Earth gaat naar de plek. Zet twee vingers op het scherm en beweeg ze uit elkaar om in te zoomen. Beweeg de vingers juist naar elkaar toe om uit te zoomen.

Kenniskaarten

Google heeft duizenden plekken op de aardbol voorzien van extra informatie. Als extra informatie over de plek beschikbaar is, staat er onderin een foto. Dat is een zogenoemde Kenniskaart. Tik hierop om meer over het gebied te weten te komen. Tik daarna op het pijltje linksboven om weer terug te keren naar de Earth-weergave. Het is ook mogelijk om een Kenniskaart zelf te openen. Klik hiervoor op een van de aanwijzers Aanwijzerop de kaart. Deze verschillen van kleur en hebben soms een pictogram. Het voorbeeld geeft een museum aan.

3D-weergave

Google Earth geeft in eerste instantie altijd de 2D-versie van een kaart weer. Veel plaatsen zijn echter ook in 3D te bekijken. Tik daarvoor rechtsonder op 3D. Kantel en draai de kaart vervolgens door twee vingers tegelijk over het scherm te bewegen.

StreetView

Street View is een bekend onderdeel van Google Maps. Deze handige functie zit ook in Google Earth. Bekijk hiermee de wereld niet meer van boven; u lijkt namelijk daadwerkelijk in een straat te staan.

  • Tik rechtsonder op het pictogram van het poppetje Street View .
  • Tik op een blauwe lijn, stip of blauw gebied op de kaart.
  • U kunt rondkijken door met één vinger over het scherm te vegen. Door op de pijlen te tikken kunt u door de straten lopen.
  • Tik linksboven op het pijltje om Street View te verlaten.

Eigen locatie bekijken

Wilt u met Google Earth uw eigen locatie bekijken? Leuk om bijvoorbeeld naar uw huis te kijken of de straten van uw vakantiebestemming te ontdekken.

  • Tik op het pictogram voor 'Mijn locatie' Mijn locatie .
  • De app vraagt mogelijk om toestemming tot uw locatie. Tik op Tijdens gebruik van de app. Mogelijk kunt u ook nog kiezen tussen het delen van de exacte en geschatte locatie. Wij tikken op Exact.
  • Google Earth gaat naar de juiste plek. De blauwe stip geeft uw locatie aan.
  • Tik nogmaals op het pictogram voor 'Mijn locatie' om de functie af te sluiten.

Verrassingslocatie

Alle bedenkbare plekken al gehad? Gebruik dan de functie 'Ik doe een gok' en Google stuurt u naar een willekeurige bestemming. Tik hiervoor bovenin het scherm op het pictogram van een dobbelsteen Verrassingslocatie in Google Earth . Google laat een bijzondere plek op de wereld zien, inclusief een Kenniskaart om meer te weten te komen over de getoonde plek. Een originele manier om de volgende vakantiebestemming uit te kiezen.

Voyager

De optie 'Voyager' geeft rondleidingen langs bijzondere plekken op de wereld. Binnen de categorieën natuur, games, lagen, Street View, cultuur, reizen en onderwijs worden wekelijks nieuwe rondleidingen aangeboden. 

  • Tik bovenin het scherm op het pictogram van een roer Voyager .
  • Tik op een categorie. Veeg van rechts naar links over de opties om de overige categorieën te kunnen zien.
  • Veeg van beneden naar boven om alle rondleidingen te bekijken. De rondleidingen zijn gemaakt door derde partijen, zoals NASA Earth Observatory en BBC Earth.
  • Tik op een rondleiding.
  • Tik eventueel op een blauwe knop. De tekst op de knop kan wisselen, maar vaak iets als Start exploring of Explore now.
  • Google Earth gaat naar de eerste locatie van de gekozen rondleiding. Veeg over het scherm om meer van het 360°-beeld te zien.Tik op het papier vliegtuigje Papieren vliegtuigje om weer naar het startpunt van het 360°-beeld terug te keren.
  • Veeg van beneden naar boven om meer te lezen over de locatie.
  • Tik rechtsonder op de blauwe pijl naar rechts om naar de volgende locatie te gaan.
  • Heeft u alle plaatsen bezocht? Tik dan drie keer op het pijltje linksboven om de rondleiding af te sluiten.
Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven