Menu Zoek

Handige functies van de app Foto’s (Mac)

Foto's van Apple

Het programma Foto's op de Mac heeft veel onbekende snufjes. Ze zijn vooral handig tijdens het zoeken en personaliseren.

Gebruikt u het programma Foto's nog niet? Lees dan eerst het artikel 'Foto's importeren op Mac'. Lees in het artikel 'Foto's beheren op de Mac (macOS Catalina)' wat u met het programma kunt.

In de app Foto's kunnen de miniaturen van foto's vierkant of in hun oorspronkelijke verhouding worden weergegeven. Met vierkante miniaturen worden afbeeldingen met weggesneden randen afgebeeld. Kies zelf hoe u de miniaturen wilt zien met de 'Verhoudingen'-knop. Deze staat naast de schuif waarmee u het formaat van de afbeeldingen bepaalt.
Verhoudingenknop in Foto's-app

Wel of geen bestandsnamen zien bij de foto's? Zet de titel zo aan of uit:

 • Klik bovenaan in de menubalk op Weergave > Metagegevens > Titels.

Met een vinkje voor 'Titels' zijn de bestandsnamen zichtbaar (alleen niet als de miniaturen als vierkant weergegeven worden), zonder vinkje zijn ze verborgen.

Maak met Foto's een slim album. Dit is een map waarin automatisch afbeeldingen komen die aan een bepaalde eis voldoen. Bijvoorbeeld alle foto's die met flits zijn gemaakt of alle foto's met een bepaalde sluitertijd of bestandsnaam. Maak zo een slim album:

 • Klik op in de menubalk op Archief > Nieuw slim album.
 • Typ achter 'Naam slim album' een naam.
 • Klik onder 'Voldoe aan de volgende voorwaarde' op het eerste vakje.

  Slim album

 • Klik op een van de opties. Sorteer bijvoorbeeld alle foto's met flits, zodat u kunt zien welke mislukt zijn en de prullenbak in kunnen. Klik op Flits.
 • In het tweede en derde vakje kunt u afhankelijk van de ingevulde voorkeur meer details instellen.
 • Klik op OK.
 • In de linkerbalk verschijnt het slimme album onder 'Mijn albums'. Klik met de rechtermuisknop op het album.
 • Klik op Wijzig slim album om de voorwaarden te veranderen.
 • Is het album niet meer nodig? Klik met de rechtermuisknop op het album en klik op Verwijder slim album > Verwijder. De foto's verwijdert u hier niet mee.

Standaard toont Foto's alle kiekjes op chronologische volgorde. U kunt de weergave in de Bibliotheek aanpassen en foto's per jaar, maand of dag bundelen. Klik in de knoppenbalk op Alle foto's en vervolgens kunt u de bestanden filteren op bepaalde kenmerken. Het werkt als volgt:

 • Klik onder de zoekbalk op Filter op: Alle onderdelen.
 • Klik op Video's als u alleen filmpjes wilt zien.
 • Klik op Foto's voor alleen fotomateriaal.
 • Bij de optie Bewerkt laat Foto's alleen de afbeeldingen zien die u in deze app hebt aangepast.
 • Bij Favorieten ziet u de afbeeldingen die als meest geliefd zijn aangemerkt. (Tip: maak een afbeelding favoriet door op het hartje te klikken dat linksonder op een afbeelding verschijnt als u er met de muis overheen beweegt.)

  Foto's heeft ook uitgebreide mogelijkheden om afbeeldingen te bewerken. Denk aan bijsnijden, roteren en filters toevoegen. Maar ook aan belichting veranderen, scherper maken en de kleurintensiteit verhogen.

  Hoe u foto's bewerkt leest u in het artikel 'Foto's bewerken op Mac'.

  Delen via:
  Wat betekenen deze knoppen?
  Wat betekenen deze knoppen?
  Sluiten

  U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

  Hoe werkt het?
  Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

  De koppeling verbreken
  U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  Woordenboek

  Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
  Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

  De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.