Menu Zoek

Hoe werkt videobellen met Google Meet?

Videobellen met Google Meet

Digitaal afspreken kan met Google Meet. Met één persoon videobellen, met de hele familie of met honderd man, de keuze is aan u.

Google Meet is de videobeldienst van Google. Meet (spreek uit als ‘miet’) is Engels voor ‘ontmoeten’. Net als vergelijkbare diensten Zoom, Skype of FaceTime kan Google Meet gebruikt worden om te beeldbellen met bekenden. Dat kan een één-op-één gesprek zijn, maar ook een groepsgesprek. Zo'n gesprek wordt in Google Meet een vergadering genoemd. De dienst is gratis, hoewel er ook een betaald abonnement is voor bedrijven. Die kunnen dan met een nog grotere groep tegelijkertijd beeldbellen.

Op de computer en laptop is het niet nodig om een speciaal programma te downloaden. Google Meet werkt gewoon via de webbrowser. Wie mee wil doen via telefoon of tablet heeft wel een app nodig. Die is te downloaden in de Play Store (Android) of App Store (iOS).

Verder is er een Google-account nodig. Dit account gebruikt u ook voor alle andere diensten van Google, zoals Gmail of YouTube. Hebt u nog helemaal geen Google-account? Volg dan eerst de stappen in het artikel “Een Google-account aanmaken”.

  • Surf naar apps.google.com/meet/
  • Klik op de blauwe knop met Een vergadering starten.
  • Log in met uw Google-account.
  • Een melding over het gebruik van de camera en microfoon komt in beeld. Klik op Sluiten om de melding te sluiten.
  • Google wil dat u meldingen toelaat. Klik op Toestaan.
  • Google wil toegang tot uw camera en microfoon. Klik op Toestaan.

U ziet nu uzelf in beeld. Dit is het voorbereidingsscherm, het is nog niet zichtbaar voor anderen. Controleer hier eventueel de instellingen:

  • Klik op de drie groene puntjes onderin en zeg iets om de microfoon te testen. Als de puntjes bewegen, werkt de microfoon.
  • Klik op de knop met het microfoon-icoon om de microfoon aan of uit te zetten.
  • Klik op de rode knop met het icoon van een camera om de camera aan of uit te zetten.
  • Klik op de drie witte puntjes rechts onderin en dan op Instellingen om enkele instellingen aan te passen. Bijvoorbeeld welke microfoon of camera het programma moet gebruiken, als er meerdere op uw apparaat zitten.

Google Meet opstarten

Nu de camera-instellingen goed zijn en u bent ingelogd, kan het gesprek beginnen.

  • Klik vanuit het voorbereidingsscherm op de groene knop met Nu deelnemen.
  • Er wordt gevraagd of u anderen wilt toevoegen.
    • Klik opDeelname-informatie kopiëren om de link van de vergadering te kopiëren. Stuur die link vervolgens naar anderen, bijvoorbeeld per mail of chat.
    • Klik op Mensen toevoegen om contacten van uw Google-account uit te nodigen. Klik de juiste persoon aan en klik daarna op E-mail verzenden.

Mensen die de link ontvangen, hebben zo toegang tot het gesprek. Ook als het gesprek al loopt kunt u mensen uitnodigen. Klik linksonder op Vergaderingsdetails > Deelname-informatie kopiëren.

Gebruikers van Google Meet kunnen tijdens het gesprek nog een aantal dingen doen:

  • Klik op het icoon van een microfoon om de microfoon aan of uit te zetten.
  • Klik op de rode telefoon om het gesprek te beëindigen.
  • Klik op het icoon van een camera om de camera aan of uit te zetten.

Gespreksopties Google Meet

Rechts bovenin staat informatie over het gesprek.

  • Houd de muis op het poppetje links om te zien hoeveel mensen er aan het gesprek deelnemen.
  • Klik op de tekstballon om de chat te openen. In deze chat kunnen deelnemers tijdens het gesprek typen. Dat is bijvoorbeeld handig om linkjes of foto's te delen, maar ook als de microfoon toch niet blijkt te werken.
  • Klik op de drie puntjes rechts in de hoek om de lay-out (weergave) van het scherm aan te passen. Bepaal hier of iedereen even groot in beeld is of dat één persoon groter is en de rest kleiner.

Instellingen Google Meet

Met de optie ‘Nu presenteren’ deelt u uw scherm met anderen in de vergadering. Zo kunnen gebruikers bijvoorbeeld een document op hun computer laten zien aan anderen. Dit werkt zo:

  • Klik op Nu Presenteren.
  • Kies voor volledig scherm, een venster of een tabblad.
  • Klik op Delen. Vanaf nu ziet iedereen uw scherm.
  • Onder in beeld staat de mededeling dat u een venster deelt. Klik op Delen stoppen om te stoppen met uitzenden.

Heeft iemand anders het gesprek aangemaakt? Dan kunt u deelnemen. Dit kan op twee manieren:

  • Klik op de link die iemand u stuurt en word meteen doorgestuurd naar Google Meet. Klik daar op Nu deelnemen.
  • Als u een code hebt ontvangen, surf dan zelf naar apps.google.com/meet/. Klik vervolgens op Voer een code of link in en vul de ontvangen code in. De code bestaat uit kleine letters. Klik vervolgens op Deelnemen > Nu deelnemen.

Liever videobellen op een smartphone of tablet? Ook via de app kunt u een vergadering starten of eraan deelnemen.

  • Open de app.
  • Tik op Doorgaan.
  • Google Meet wil toestemming om video op te nemen en foto’s te maken. Tik op Toestaan.
  • De app wil ook toestemming op audio op te nemen. Tik op Toestaan.
  • Log in met uw Google-account.
  • Tik op Nieuwe vergadering om een nieuwe vergadering te beginnen.
  • Of tik op Meetingcode en vul de code in die iemand met u heeft gedeeld.
  • De meeste knoppen werken hetzelfde als in de desktop-versie.
    • Tik het scherm aan en tik op het icoon van een microfoon om de microfoon aan en uit te zetten.
    • Tik het scherm aan en tik op de rode telefoon om het gesprek te verlaten.
    • Tik het scherm aan en tik op het camera-icoon om de camera aan en uit te zetten.
    • Tik op het icoon van het poppetje met het cijfer om de deelnemers van het gesprek te zien.
    • Tik op het tekstballonnetje om de chat te openen.
    • Tik op het i-icoontje om de deelname-link te zien en eventueel de delen met de knop Delen.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.