Menu Zoek

Hoe werkt YouTube op de pc?

Hoe werkt YouTube op een pcOp YouTube staat een schat aan leuke en handige video's. Hoe vindt en bekijkt u ze op de pc?

YouTube is een website van Google. Op dit platform kunnen gebruikers video's zetten. Anderen kunnen ze zonder abonnement bekijken. Door de vele gebruikers is YouTube een bijna onuitputtelijke bron van videomateriaal. Van kattenfilmpjes en bloopers tot muziek en instructievideo's. Alles is er te vinden. Open een internetbrowser en ga naar Youtube.com om een kijkje te nemen.

Bij het openen van YouTube start de beginpagina. Hier staan allemaal suggesties voor video's om te kijken. Bovenaan kunt u aangeven wat voor video's u wilt zien. Zo staat onder 'Alles' video's waarvan YouTube denkt dat u deze interessant zal vinden. Klik eventueel op een andere optie om video's in die categorie te zien. Bijvoorbeeld Muziek als u leuke liedjes wilt luisteren. Of Live om video's te zien die op dat moment uitgezonden worden. Net zoals wanneer een wedstrijd op televisie te zien is die op dat moment gespeeld wordt.

Ziet u een interessante video die u wilt bekijken? Doe dat zo:

  • Klik op een video.
  • De video opent en speelt af. Soms ziet u eerst een (korte) reclamevideo.
  • Beweeg met de muisaanwijzer over de video om een menu te zien. Klik eventueel op een van de opties:
  • Zodra een video klaar is met afspelen, start YouTube automatisch een volgende. Klik op Annuleren als u dat niet wilt.

Op zoek naar iets specifieks? Gebruik dan de zoekbalk voor het vinden van gerelateerde video's.

  • Klik bovenin op Zoeken.
  • Typ het onderwerp waarover u een video wilt zien en druk op de Enter-toets.
  • Een overzicht met video's verschijnt. Klik op een van de video's.

De video speelt meteen af. Liever de video op een later moment bekijken? Klik dan rechtsonder de video op het bolletje met de drie puntjes > Opslaan > Later bekijken. Daarna bekijkt u de lijst met video's via de drie liggende streepjes linksboven > Later bekijken.

Op YouTube staan kanalen. Dat zijn plekken waar de video's van één aanbieder bij elkaar staan. Of waarop de gebruiker afspeellijsten zet met daarin video's verzameld over een bepaald onderwerp. SeniorWeb heeft ook een eigen kanaal met instructievideo's over digitale onderwerpen. En NOS heeft bijvoorbeeld een kanaal met video's met daarin de laatste nieuwsupdates. Zoek zo naar een kanaal:

  • Klik bovenin op Zoeken.
  • Typ een zoekterm, bijvoorbeeld 'SeniorWeb' en druk op de Enter-toets.
  • Een overzicht met zoekresultaten verschijnt. Daarin staan kanalen, video's en afspeellijsten. Een kanaal is te herkennen aan de zwarte knop 'Abonneren'. Moeite met het onderscheid? Klik rechtsboven op Filters > Kanaal. In het overzicht staan dan alleen kanalen.
  • Klik op de naam van het kanaal.

Het kanaal opent. Klik bovenaan op Video's om alle filmpjes te zien. De meest actuele video's staan bovenaan. Liever video's over een bepaald onderwerp zien? Klik dan op Playlists. De eigenaar van het kanaal kan deze lijsten zelf aanmaken en vullen met video's. Bij SeniorWeb is er bijvoorbeeld een lijst 'Windows' en een lijst 'WhatsApp'.

Het is mogelijk om een abonnement te nemen op een YouTube-kanaal. Blijf zo op de hoogte van nieuwe video's die op het kanaal verschijnen.

  • Log zo nodig op YouTube in met een Google-account.
  • Zoek een kanaal op.
  • Klik op de knop Abonneren.
  • Klik links in het venster op Abonnementen voor het overzicht van recente video's op kanalen waarop u bent geabonneerd.

YouTube-gebruikers kunnen naast langere video's ook hele korte filmpjes op het platform zetten. Deze worden ook wel Shorts genoemd. Dat zijn video's van maximaal zestig seconden die vaak met de mobiel gemaakt worden. Het zijn vaak grappige filmpjes of filmpjes waarin iemand meedoet aan een bepaalde trend of challenge. Zoals het doen van een bepaald dansje of het uitvoeren van een opdracht. Vooral onder jongeren is deze vorm van video populair. Klik links in het menu op Shorts om deze te bekijken.

De door u bekeken video's kunt op een later moment nog terugvinden. Tenminste als u ingelogd bent met een Google-account. Doe dat zo:

  • Zorg dat u op YouTube bent ingelogd met een Google-account.
  • Klik zo nodig linksboven op de drie liggende streepjes.
  • Klik op Geschiedenis.

Een overzicht van alle bekeken video's en shorts verschijnt.

    Delen via:
    Wat betekenen deze knoppen?
    Wat betekenen deze knoppen?
    Sluiten

    U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

    Hoe werkt het?
    Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

    • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
    • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
    • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
    • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

    De koppeling verbreken
    U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

    • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
    • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
    Woordenboek

    Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
    Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

    De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.