Instellingen toetsenbord wijzigen in Windows

Artikel

Staan er plotseling andere tekens op het scherm dan u intoetst op het toetsenbord? Verander dan de toetsenbordinstellingen in Windows.

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
4,8 / 5 (46 stemmen)
SeniorWeb
SeniorWeb
Gewijzigd op 3 nov 2023

Toetsenbord doet raar

Geeft het toetsenbord rare tekens? Dan is het niet goed meer ingesteld. Toetsenborden kun je namelijk op verschillende manieren indelen. In Nederland werken we met een qwerty-indeling en in België bijvoorbeeld met azerty. Wie per ongeluk een andere indeling aanzet, is de klos. Want dan kloppen de tekens die u intypt niet meer met wat u op het scherm ziet.

Taal toetsenbord wijzigen

Vervelend als het toetsenbord raar doet. Maar gelukkig is dat snel verholpen. Druk tegelijk op de toetsen Ctrl en Shift. Blijven de rare of vreemde tekens? Doe dan het volgende: 

  • Klik op de startknop.
  • Klik op Instellingen of het pictogram van een tandwiel.
  • Klik op Tijd en taal.
  • Klik op Taal (& regio).
  • Klik in Windows 11 achter 'Nederlands (Nederland)' op de drie puntjes > Taalopties. Klik in Windows 10 onder 'Voorkeurstalen' op Nederlands (Nederland) > Opties.
  • Onder 'Toetsenborden' staan een of meer toetsenborden. Het juiste toetsenbord is 'Verenigde Staten (internationaal) Qwerty'. Staat dit toetsenbord er niet? Klik dan op Een toetsenbord toevoegen en dan op het juiste toetsenbord.
  • Staan er twee toetsenborden? Verwijder de verkeerde, zodat alleen 'Verenigde Staten (internationaal) Qwerty' er nog staat. Zo wisselt u niet meer per ongeluk van toetsenbordinstelling. Klik in Windows 11 achter het verkeerde toetsenbord op de drie puntjes. Klik in Windows 10 op het verkeerde toetsenbord.
  • Klik op Verwijderen
Inhoudsopgave
Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven