Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Kiezen tussen Microsoft 365 en Office 2019

Microsoft 365 of OfficeWelke Microsoft-pakket met Word, Excel en Outlook past het best bij u? Office of Microsoft 365?

Microsoft stopte de populaire programma's Word, Excel en Outlook voorheen in het pakket 'Office'. Maar sinds 21 april 2020 kunnen gebruikers kiezen uit een pakket onder de naam Office of een abonnementsdienst onder de naam Microsoft 365. Office 365 heet sindsdien dus Microsoft 365. Gebruikers nemen een abonnement en krijgen daarvoor toegang tot onder meer de nieuwste versies van Word, Excel en Outlook. Daarnaast blijft er een pakket bestaan onder de naam Office. Met daaraan gekoppeld het jaartal van de meest recente versie. Momenteel is dat Office 2019. Wie dit pakket aanschaft, krijgt alleen Word 2019, Excel 2019 en Powerpoint 2019. Brengt Microsoft een nieuwere versie uit dan moeten gebruikers die de laatste versie willen, de nieuwere versie aanschaffen. Abonnees van Microsoft 365 krijgen nieuwere versies automatisch.

Microsoft 365 werkt volledig via internet. Het pakket bevat Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Publisher, Access en Teams. Daarnaast krijgt de gebruiker 1 TB (terabyte) online opslagruimte in OneDrive, gratis updates en het programma Skype.

Elke gebruiker van Microsoft 365 kan op maximaal vijf apparaten tegelijk zijn ingelogd. Wat wil dat zeggen? In principe is er geen limiet aan het aantal apparaten waarop Microsoft 365 kan worden geïnstalleerd en gebruikt. Maar het product werkt met een Microsoft-account. Wie Microsoft 365 op bijvoorbeeld zes pc's installeert, kan het product niet op alle zes tegelijk gebruiken: op één pc moet men zich afmelden.

Microsoft biedt twee abonnementen aan; Microsoft 365 Family en Microsoft 365 Personal.

 • Microsoft 365 Family kost jaarlijks 99,- euro of 10,- euro per maand. Dit pakket is voor maximaal zes gebruikers. Elke gebruiker krijgt 1 TB online opslagruimte.
 • Microsoft 365 Personal kost jaarlijks 69,- euro of 7,- euro per maand. Dit pakket is voor maximaal één gebruiker.

Microsoft biedt alleen voor Microsoft 365 Family een maand gratis proefdraaien aan. Om de proefversie te downloaden hebt u een Microsoft-account nodig. Iedereen met een Hotmail-, Live of Outlook.com-adres heeft zo'n account. Hebt u nog geen account, lees dan het artikel 'Microsoft-account aanmaken'. Voor de proefversie moet u betaalgegevens invullen: een creditcardnummer of een PayPal-account. Andere betaalmogelijkheden zijn er niet. Na de eerste gratis maand gaat de betaling in, tenzij u binnen 30 dagen opzegt.

Let goed op: voor Microsoft 365 Personal bestaat geen proefversie.

Office 2019 voor Thuisgebruik en Studenten is een pakket dat eenmalig 149,- euro kost. Voor dat bedrag mag u alle diensten en programma's van Office 2019 eindeloos gebruiken. De diensten en programma's komen overeen met Microsoft 365 maar er zijn enkele verschillen:

 1. Office 2019 kan slechts op één computer worden gezet. Eens per negentig dagen mag het op een andere computer worden gezet, bijvoorbeeld als de eerste computer kapotgaat of u een nieuwe aanschaft.
 2. Bij de aanschaf van Office 2019 krijgt u alleen Word 2019, Excel 2019 en PowerPoint 2019. In vergelijking met Office 365 zijn dat minder programma's en diensten. Publisher, OneNote, Acces, Outlook 2019, 1 TB OneDrive opslag en Skype zitten er niet bij inbegrepen.

Het voordeel van Office 2019 is dat u niet vastzit aan een abonnement. Daarvoor in ruil zitten er iets minder programma's in het pakket. Een ander nadeel is dat u geen recht hebt op nieuwere versies van de programma's. U ontvangt alleen veiligheidsupdates. Dus op termijn veroudert Office 2019 voor Thuisgebruik en Studenten.

Elke bezitter van een Microsoft-account krijgt standaard 5 GB gratis opslag in de cloud. Een groot voordeel van opslaan in de cloud is dat u vanaf iedere computer met internet bij uw bestanden kunt. Ook wanneer u bijvoorbeeld bij familie bent of ver weg bent op vakantie. Bovendien kunt u samen met anderen aan een document werken.

Eveneens inbegrepen bij een Microsoft-account zijn gratis online versies van Word en Excel. Deze versies werken in alle browsers, ze zijn niet te installeren op de pc. Voor sommige mensen zijn die gratis versies voldoende om mee te werken. Lees daarover meer in de artikelen 'Beginnen met Word Online' en 'Beginnen met Excel Online'.

De systeemvereisten zijn voor beide Microsoft 365-producten gelijk: vereisten Microsoft 365. Voor Office 2019: vereisten Office 2019.

Om tot een besluit te komen welke Office het beste bij u past is het goed om een aantal punten in gedachte te houden.

 • Wilt u Office installeren op meerdere computers voor meerdere gebruikers? Dan is Office 365 Home waarschijnlijk de beste optie voor u.
 • Wilt u Office gebruiken op meerdere apparaten met één account voor uzelf? Dan is Office 365 Personal waarschijnlijk de beste optie voor u.
 • Wilt u Office op één computer gebruiken en hecht u minder waarde aan online opslag en Skype? Dan is Office 2019 waarschijnlijk de beste optie voor u.

Een overzicht van de verschillende pakketten en prijzen vindt u op deze pagina van Microsoft. Ook kunt u daar het pakket van uw keuze aanschaffen.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.