Kiezen tussen Microsoft 365 en Office 2021

Artikel

Welk Microsoft-pakket met Word, Excel en Outlook past het best bij u? Office of Microsoft 365?

Niveau:
Gemiddeld
Waardering:
4,2 / 5 (161 stemmen)
Edwin van Amstel
Edwin van Amstel
Gewijzigd op 29 mei 2024

Pakket Office-programma's kiezen

Wie de programma’s Word, Excel en Outlook wil gebruiken, zal ervoor moeten betalen aan maker Microsoft. De softwaremaker heeft daarvoor een aantal pakketten. De verschillen daartussen zitten ‘m bijvoorbeeld in het aantal computers waarop u de programma’s kunt installeren, in eenmalig kopen of een abonnement betalen en natuurlijk in de kosten. Microsoft maakt onderscheid tussen de pakketten Microsoft 365 (voorheen Office 365) en Office 2021.

Microsoft 365

Microsoft 365 werkt volledig via internet. Het pakket bevat Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Teams en meer. Daarnaast krijgt de gebruiker gratis updates, het programma Skype en 1 TB (duizend gigabyte gigabyte Meeteenheid om een bestandsgrootte aan te geven. Ook gebruikt voor de opslagcapaciteit van een harde schijf, geheugenkaart of usb-stick. Wordt afgekort als GB. Eén gigabyte is gelijk aan 1000 megabytes. ) online opslagruimte in clouddienst OneDrive.

Elke gebruiker van Microsoft 365 kan op maximaal vijf apparaten tegelijk zijn ingelogd. Wat wil dat zeggen? In principe is er geen limiet aan het aantal apparaten waarop een gebruiker z'n pakket kan installeren. Maar het product werkt met een Microsoft-account, dat bijhoudt op hoeveel apparaten het tegelijkertijd actief is. Wie Microsoft 365 op bijvoorbeeld zes pc's installeert, kan het product op maximaal vijf daarvan tegelijkertijd gebruiken.

Microsoft biedt twee abonnementen aan; Microsoft 365 Family en Microsoft 365 Personal.

  • Microsoft 365 Family kost jaarlijks 99,- euro of 10,- euro per maand. Dit pakket is voor maximaal zes gebruikers. Elke gebruiker krijgt 1 TB online opslagruimte (dus totaal 6 TB).
  • Microsoft 365 Personal kost jaarlijks 69,- euro of 7,- euro per maand. Dit pakket is voor maximaal één gebruiker.

Proefversie

Alleen bij Microsoft 365 Family is het mogelijk het pakket een maand gratis te proberen. Om de proefversie te downloaden is een Microsoft-account nodig. Iedereen met een Hotmail-, Live- of Outlook-mailadres heeft zo'n account. Voor de proefversie moet u betaalgegevens invullen: een creditcardnummer of PayPal-account. Eén cent overmaken via iDEAL kan ook. Na de eerste gratis maand gaat de betaling in, tenzij u binnen 30 dagen opzegt.

Let goed op: voor Microsoft 365 Personal bestaat geen proefversie.

Office 2021

Het pakket Office 2021 voor Thuisgebruik en Studenten kost eenmalig 149,- euro. Voor dat bedrag mag u alle Office-diensten en programma's eindeloos gebruiken. De diensten en programma's komen overeen met Microsoft 365 maar er zijn een paar verschillen:

  1. Office 2021 kan slechts op één computer worden geïnstalleerd. Eens per negentig dagen mag u het op een andere computer zetten, bijvoorbeeld als de eerste computer kapot gaat of bij aankoop van een nieuwe.
  2. Wie Office 2021 koopt krijgt alleen Word 2021, Excel 2021 en PowerPoint 2021. Updates krijgt u niet. Publisher, OneNote, Acces, Outlook en de1 TB OneDrive opslag zitten er niet bij in.

Het voordeel van Office 2021 is dat u geen abonnement hoeft te betalen. In ruil daarvoor zitten er minder programma's in het pakket (Outlook ontbreekt). Een ander nadeel is dat u geen recht hebt op nieuwere versies van de programma's. U ontvangt alleen veiligheidsupdates, dus op termijn veroudert het pakket.

Gratis versies

Elke bezitter van een Microsoft-account krijgt standaard 5 GB gratis opslag in de cloud . cloud De betekenis van dit Engelse woord is 'wolk'. Het geeft aan dat er via internet gewerkt wordt, bijvoorbeeld om bestanden te bewaren en bewerken. Met onder andere Gmail en Dropbox werkt men in de cloud. Een groot voordeel van opslaan in de cloud is dat u vanaf iedere computer met internet bij uw bestanden kunt. Ook wanneer u bijvoorbeeld bij familie bent of ver weg bent op vakantie. Bovendien kunt u samen met anderen aan een document werken. U hoeft aleen maar in te loggen op uw account.

Ook inbegrepen bij een Microsoft-account zijn gratis online versies van Word en Excel: Word Online en Excel Online. Ze kunnen minder dan de betaalde programma's. Maar vaak zijn de gratis versies voldoende om mee te werken. Word Online en Excel Online werken in een browser, ze zijn niet te installeren op de pc. 

Daarnaast is er het pakket van LibreOffice met programma's die sterk lijken op die van Microsoft, maar dan zijn ze gratis.

Advies en waar te koop

Bij de keuze van het beste pakket is het goed een aantal punten in gedachten te houden:

  • Wilt u de programma's installeren op meerdere computers voor een aantal gebruikers? Dan is Microsoft 365 Family waarschijnlijk de beste optie.
  • Wilt u de programma's gebruiken op meerdere apparaten met één account voor uzelf? Dan is Microsoft 365 Personal waarschijnlijk de beste optie.
  • Wilt u de programma's op één computer gebruiken en hecht u minder waarde aan online opslag? Dan is Office 2021 voor Thuisgebruik waarschijnlijk de beste optie.

Een overzicht van de verschillende pakketten en prijzen staat op deze pagina van Microsoft.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven