Menu Zoek

Kiezen tussen Microsoft 365 en Office 2021

Kiezen tussen Microsoft 365 of Office 2021
Welk Microsoft-pakket met Word, Excel en Outlook past het best bij u? Office of Microsoft 365?

Wie de programma’s Word, Excel en Outlook wil gebruiken, zal ervoor moeten betalen aan maker Microsoft. De softwaremaker heeft daarvoor een aantal pakketten. De verschillen daartussen zitten ‘m bijvoorbeeld in het aantal computers waarop u de programma’s kunt installeren, in eenmalig kopen of een abonnement betalen en natuurlijk in de kosten. Microsoft maakt onderscheid tussen de pakketten Microsoft 365 (voorheen Office 365) en Office 2021.

Microsoft 365 werkt volledig via internet. Het pakket bevat Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Teams en meer. Daarnaast krijgt de gebruiker gratis updates, het programma Skype en 1 TB (duizend gigabyte) online opslagruimte in clouddienst OneDrive.

Elke gebruiker van Microsoft 365 kan op maximaal vijf apparaten tegelijk zijn ingelogd. Wat wil dat zeggen? In principe is er geen limiet aan het aantal apparaten waarop een gebruiker z'n pakket kan installeren. Maar het product werkt met een Microsoft-account, dat bijhoudt op hoeveel apparaten het tegelijkertijd actief is. Wie Microsoft 365 op bijvoorbeeld zes pc's installeert, kan het product op maximaal vijf daarvan tegelijkertijd gebruiken.

Microsoft biedt twee abonnementen aan; Microsoft 365 Family en Microsoft 365 Personal.

 • Microsoft 365 Family kost jaarlijks 99,- euro of 10,- euro per maand. Dit pakket is voor maximaal zes gebruikers. Elke gebruiker krijgt 1 TB online opslagruimte (dus totaal 6 TB).
 • Microsoft 365 Personal kost jaarlijks 69,- euro of 7,- euro per maand. Dit pakket is voor maximaal één gebruiker.

Alleen bij Microsoft 365 Family is het mogelijk het pakket een maand gratis te proberen. Om de proefversie te downloaden is een Microsoft-account nodig. Iedereen met een Hotmail-, Live- of Outlook-mailadres heeft zo'n account. Voor de proefversie moet u betaalgegevens invullen: een creditcardnummer of PayPal-account. Eén cent overmaken via iDEAL kan ook. Na de eerste gratis maand gaat de betaling in, tenzij u binnen 30 dagen opzegt.

Let goed op: voor Microsoft 365 Personal bestaat geen proefversie.

Het pakket Office 2021 voor Thuisgebruik en Studenten kost eenmalig 149,- euro. Voor dat bedrag mag u alle Office-diensten en programma's eindeloos gebruiken. De diensten en programma's komen overeen met Microsoft 365 maar er zijn een paar verschillen:

 1. Office 2021 kan slechts op één computer worden geïnstalleerd. Eens per negentig dagen mag u het op een andere computer zetten, bijvoorbeeld als de eerste computer kapot gaat of bij aankoop van een nieuwe.
 2. Wie Office 2021 koopt krijgt alleen Word 2021, Excel 2021 en PowerPoint 2021. Updates krijgt u niet. Publisher, OneNote, Acces, Outlook en de1 TB OneDrive opslag zitten er niet bij in.

Het voordeel van Office 2021 is dat u geen abonnement hoeft te betalen. In ruil daarvoor zitten er minder programma's in het pakket (Outlook ontbreekt). Een ander nadeel is dat u geen recht hebt op nieuwere versies van de programma's. U ontvangt alleen veiligheidsupdates, dus op termijn veroudert het pakket.

Elke bezitter van een Microsoft-account krijgt standaard 5 GB gratis opslag in de cloud. Een groot voordeel van opslaan in de cloud is dat u vanaf iedere computer met internet bij uw bestanden kunt. Ook wanneer u bijvoorbeeld bij familie bent of ver weg bent op vakantie. Bovendien kunt u samen met anderen aan een document werken. U hoeft aleen maar in te loggen op uw account.

Ook inbegrepen bij een Microsoft-account zijn gratis online versies van Word en Excel: Word Online en Excel Online. Ze kunnen minder dan de betaalde programma's. Maar vaak zijn de gratis versies voldoende om mee te werken. Word Online en Excel Online werken in een browser, ze zijn niet te installeren op de pc.

Daarnaast is er het pakket van LibreOffice met programma's die sterk lijken op die van Microsoft, maar dan zijn ze gratis.

Bij de keuze van het beste pakket is het goed een aantal punten in gedachten te houden:

 • Wilt u de programma's installeren op meerdere computers voor een aantal gebruikers? Dan is Microsoft 365 Family waarschijnlijk de beste optie.
 • Wilt u de programma's gebruiken op meerdere apparaten met één account voor uzelf? Dan is Microsoft 365 Personal waarschijnlijk de beste optie.
 • Wilt u de programma's op één computer gebruiken en hecht u minder waarde aan online opslag? Dan is Office 2021 voor Thuisgebruik waarschijnlijk de beste optie.

Een overzicht van de verschillende pakketten en prijzen staat op deze pagina van Microsoft.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.