SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Altijd een beroep kunnen doen op onze computerhulp? Word nu voordelig lid!

Meer informatie
Menu Zoek

Kiezen tussen Office 2016 en Office 365

Office 2016 of Office 365

De nieuwste versies van Office zijn Office 365 en Office 2016. Groot verschil tussen de beide opties is de betaling: jaarlijks via een abonnement of eenmalig. Bovendien is het ene pakket bedoeld voor gebruik op één computer tegelijk en het andere voor gebruik op meerdere computers.

Office 365 werkt volledig via internet. Het pakket bevat Word 2016, Excel 2016, PowerPoint 2016, Outlook 2016, OneNote, Publisher en Access. Office 365 Home kost 99 euro per jaar of 10 euro per maand. Voor dit bedrag krijgt u naast Office-programma's ook gratis updates, 1 TB (terabyte) online opslagruimte per persoon en maandelijks 60 belminuten om te bellen met Skype. Per abonnement mogen er maximaal 6 gebruikers zijn en Office 365 kan op een onbeperkt aantal computers, tablets en telefoons worden gebruikt. Daarnaast is er de goedkopere Office 365 Personal. Hiervoor betaalt u jaarlijks 69 euro of 7 euro per maand. Verschil met de Home-versie is dat u het pakket slechts door één persoon gebruikt kan worden.

Lees meer over Office 365 op de Office 365 voor Thuisgebruik-pagina van Microsoft.

Thuisgebruikers kunnen Office 365 een maand gratis uitproberen. Om de proefversie te downloaden hebt u een Microsoft-account nodig. Iedereen met een Hotmail-, Live of Outlook.com-adres heeft zo'n account. Hebt u nog geen account, lees dan het artikel 'Microsoft-account aanmaken'. Voor de proefversie moet u betaalgegevens invullen: een creditcardnummer of een PayPal-account. Andere betaalmogelijkheden zijn er niet. Na de eerste maand gaat de betaling in, tenzij u binnen 30 dagen opzegt.

De goedkoopste variant, Office 2016 voor Thuisgebruik en Studenten, kost 149 euro, maar voor dat bedrag mag u het wel eindeloos gebruiken. Het programma is in grote lijnen gelijk aan Office 365. Maar er zijn een paar grote verschillen:

  1. Office 2016 kan maar op één computer worden gezet. Elke 90 dagen mag het op een andere computer worden gezet, bijvoorbeeld als uw eerste computer kapot gaat.
  2. Office 2016 omvat Word 2016 voor tekstverwerking, Excel 2016 voor berekeningen en tabellen, PowerPoint 2016 voor presentaties en OneNote 2016 voor aantekeningen. U krijgt er geen TB online opslagruimte en geen belminuten bij Skype bij, zoals bij Office 365.
  3. De goedkoopste versie van Office 2016 heeft geen Publisher, OneNote, Acces en Outlook. Deze zijn wel beschikbaar via Office 365.

Lees meer over Office 2016 op de Office 2016 voor Thuisgebruik en Studenten-pagina van Microsoft.

De nieuwste versies van Office kunnen bestanden automatisch online opslaan (dat hoeft niet). Dit heet opslaan in de cloud. Het betekent dus gewoon opslaan op internet. U hebt hiervoor een Microsoft-account nodig. Hiermee kunt u de cloud-opslagplaats van Microsoft gebruiken: OneDrive. OneDrive kunt u overigens ook los van Office gebruiken. Het kan voor sommige mensen zelfs een alternatief voor Office zijn. Lees daarover bijvoorbeeld het artikel 'Beginnen met Word Online'.

Gebruikers van Office 365 krijgen binnen OneDrive 1 TB extra opslagruimte, bovenop de 5 GB die bezitters van een Microsoft-account al gratis hebben. Groot voordeel van opslaan in de cloud is dat u op iedere computer met internet uw bestanden kunt raadplegen, ook wanneer u bijvoorbeeld bij familie bent of op vakantie. Zelfs als die computer geen Office heeft. Bovendien kunt u samen met anderen een document bewerken.

Zoals gezegd hoeft u met de nieuwste Office uw bestanden niet online op te slaan, u kunt de bestanden ook nog altijd op uw eigen harde schijf opslaan.

Wie een nieuw Office-programma opent, ziet niet een leeg bestand, maar een overzicht van recent gebruikte bestanden en favoriete sjablonen. Dat is handiger dan bladeren tot u het juiste bestand hebt gevonden. Office 365 toont voor iedere gebruiker zijn eigen bestanden en sjablonen. Hiervoor is het nodig om aan te melden met uw Microsoft-account.

Ook de functies 'Opslaan als' en 'Openen' zijn verbeterd. In de meeste gevallen is het niet meer nodig om te bladeren naar de juiste map. De mappen die u het meest gebruikt, worden meteen weergegeven. U kunt ook een locatie vastzetten, zodat deze altijd beschikbaar is.

Verder lijken er op het eerste gezicht geen hele grote verschillen te zijn tussen de nieuwste Office en de vorige Office (2013). Het uiterlijk is wat gemoderniseerd en beter te gebruiken op aanraakschermen. Maar globaal zijn dezelfde functies en knoppen aanwezig.

De nieuwste versies van Office zijn te gebruiken op pc's, de mac, tablets en smartphones. Lees de precieze systeemvereisten op deze pagina van Microsoft.

Als u de nieuwste Office wilt kopen, bedenk dan eerst: wilt u Office installeren op twee of meer computers in huis (van uzelf of van gezinsleden)? En zijn dat ook computers waarop de nieuwste Office geïnstalleerd kán worden (zie vorige paragraaf)? Dan is Office 365 voor Thuisgebruik waarschijnlijk de beste optie voor u. U bent dan 99 euro per jaar kwijt. U krijgt daarvoor naast Word, Excel, PowerPoint voor meerdere computers, het mailprogramma Outlook, de 60 Skype-belminuten, en extra opslagruimte bij OneDrive. Ook werkt u makkelijk samen aan documenten.

Wilt u Office echter op één computer gebruiken en hecht u minder waarde aan online opslag en Skype, dan bent u goedkoper uit met Office 2016 voor Thuisgebruik en Studenten. U krijgt Word, Excel, PowerPoint en OneNote. U betaalt dan eenmalig 149 euro.

Een overzicht van de verschillende pakketten vindt u op deze pagina van Microsoft

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.