Menu Zoek

Kiezen tussen Office 2019 en Office 365

Office 365 en Office 2019

De nieuwste versies van Office zijn Office 365 en Office 2019. Groot verschil tussen de beide opties is de betaling: jaarlijks via een abonnement of eenmalig. Bovendien is het ene pakket bedoeld voor gebruik op één computer en het andere voor gebruik op meerdere computers tegelijk.

Office 365 werkt volledig via internet. Het pakket bevat Word 2019, Excel 2019, Powerpoint 2019, Outlook 2019, Publisher en Access. Daarnaast bevat het 1 TB (terabyte) online opslagruimte in OneDrive, gratis updates en het programma Skype. Office 365 kan op een onbeperkt aantal computers, tablets en telefoons worden gebruikt. Microsoft biedt twee abonnementen aan; Office 365 Home en Office 365 Personal.

 • Office 365 Home kost jaarlijks 99,- euro of 10,- euro per maand. Dit pakket is voor maximaal zes gebruikers.
 • Office 365 Personal kost jaarlijks 69,- euro of 7,- euro per maand. Dit pakket is voor maximaal één gebruiker.

In een gezin of omgeving waar meerdere personen gebruik willen maken is Office 365 Home een handige keuze. Als u als enige gebruik wilt maken van de programma's is Office 365 Personal een goede optie. Lees meer over Office 365 op de website van Microsoft.

Thuisgebruikers kunnen Office 365 een maand gratis uitproberen. Om de proefversie te downloaden hebt u een Microsoft-account nodig. Iedereen met een Hotmail-, Live of Outlook.com-adres heeft zo'n account. Hebt u nog geen account, lees dan het artikel 'Microsoft-account aanmaken'. Voor de proefversie moet u betaalgegevens invullen: een creditcardnummer of een PayPal-account. Andere betaalmogelijkheden zijn er niet. Na de eerste maand gaat de betaling in, tenzij u binnen 30 dagen opzegt.

Office 2019 is een variant waarbij de aanschaf eenmalig 149,- euro kost. Voor dat bedrag mag u alle diensten en programma's van Office 2019 eindeloos gebruiken. De diensten en programma's komen overeen met Office 365 maar er zijn enkele verschillen:

 1. Office 2019 kan slechts op één computer worden gezet. Eens per 90 dagen mag het op een andere computer worden gezet, bijvoorbeeld als uw eerste computer kapot gaat of u een nieuwe aanschaft.
 2. Bij de aanschaf van Office 2019 krijgt u alleen Word 2019, Excel 2019 en Powerpoint 2019. In vergelijking met Office 365 zijn dat minder programma's en diensten. Publisher, OneNote, Acces, Outlook 2019, 1TB OneDrive opslag en Skype zitten er niet bij inbegrepen.

Het voordeel van Office 2019 is dat u niet vastzit aan een abonnement. Daarvoor in ruil zitten er iets minder programma's in het pakket. Lees meer over Office 2019 op de website van Microsoft.

Bij de nieuwste versies van Office kunnen bestanden automatisch online opgeslagen worden. Dit heet opslaan in de cloud. In deze zogeheten cloud heeft u online een persoonlijke opslag. U kunt zelf bepalen of u gebruik wilt maken van deze functie. Om gebruik te maken van de cloud heeft u een Microsoft-account nodig. Vervolgens kunt u met het programma OneDrive de bestanden online opslaan.

Gebruikers van Office 365 krijgen 1 TB extra opslagruimte. Elke bezitter van een Microsoft-account krijgt standaard 5 GB gratis opslag in de cloud. Een groot voordeel van opslaan in de cloud is dat u vanaf iedere computer met internet bij uw bestanden kunt. Ook wanneer u bijvoorbeeld bij familie bent of ver weg bent op vakantie. Bovendien kunt u samen met anderen aan een document werken. Voor sommige mensen is OneDrive een alternatief voor Office. Lees daarover meer in het artikel 'Beginnen met Word Online'.

Zoals aangegeven hoeft u met de nieuwste Office uw bestanden niet online op te slaan. Als u het prettiger vindt is er altijd de mogelijkheid om bestanden op uw eigen harde schijf op te slaan.

De nieuwste versies van Office zijn te gebruiken op pc's, de mac, tablets en smartphones. Lees de precieze systeemvereisten op deze pagina van Microsoft.

Om tot een besluit te komen welke Office het beste bij u past is het goed om een aantal punten in gedachte te houden.

 • Wilt u Office installeren op meerdere computers voor meerdere gebruikers? Dan is Office 365 Home waarschijnlijk de beste optie voor u.
 • Wilt u Office gebruiken op meerdere apparaten met één account voor uzelf? Dan is Office 365 Personal waarschijnlijk de beste optie voor u.
 • Wilt u Office op één computer gebruiken en hecht u minder waarde aan online opslag en Skype? Dan is Office 2019 waarschijnlijk de beste optie voor u.

Een overzicht van de verschillende pakketten en prijzen vindt u op deze pagina van Microsoft.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.