Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 1 juli 2023

Launchers op Android-toestellen

Launcher op Android
Een launcher, of Startscherm-app, bepaalt hoe een Android-toestel eruitziet. Niet tevreden over de standaardmogelijkheden? Probeer eens een andere launcher.

Android is ontwikkeld door Google. Diverse fabrikanten, zoals Samsung, Sony en Motorola, gebruiken het systeem op hun tablets en smartphones. Maar elke fabrikant drukt zijn eigen stempel op het besturingssysteem. Daarom werken toestellen van Samsung bijvoorbeeld net wat anders dan die van Sony.

De flexibiliteit van Android stopt niet bij de fabrikanten. Gebruikers kunnen een Android-toestel zelf inrichten. Dat gaat verder dan een eigen achtergrond op het Startscherm zetten en apps in mappen verzamelen. Ze kunnen de hele beleving naar eigen inzicht inrichten. Bijvoorbeeld hoeveel apps er op een scherm passen en het lettertype en de -grootte van de namen op het scherm. En of er meldingen in kleine bolletjes bij een app verschijnen. Praktisch alles is mogelijk. De app die dat mogelijk maakt wordt een launcher genoemd. Daar is niet echt een goede Nederlandse benaming voor. Maar men noemt het ook wel een Startschermvervanger of Startscherm-app. In de Google Play Store staan veel betaalde en gratis launchers. Overigens staat er altijd een launcher op een toestel. Bij Samsung-toestellen heet die 'Startpagina One UI', op een Motorola staat de 'Moto App Launcher'.

De toestellen van bijvoorbeeld Samsung, Sony of Motorola zijn met de aanwezige launcher prima aan te passen. Dus waarom zou je een extra launcher installeren en gebruiken? Bijvoorbeeld omdat er launchers zijn voor specifiek gebruik. Zo zijn er launchers voor slechtzienden. Die launchers hebben grote knoppen, plaatjes en teksten.

In de Google Play Store staan talloze launchers. Wie er eens een wil uitproberen kan beginnen met de Microsoft launcher. Het toestel lijkt daarmee op een Windows-computer. Totaal ongeschikt voor Microsoft-haters dus.

Een van de populairste launchers is de Nova launcher. Geliefd omdat je hiermee echt alles kan aanpassen. Hoeveel app-iconen er op elk scherm passen, de vorm van deze iconen, hoe de applicatie-lade (die alle apps bevat) eruitziet en functioneert, hoe de meldingenbalk eruitziet en of deze überhaupt zichtbaar is. Kortom met de Nova launcher is elke millimeter van het toestel aan te passen. Daardoor kun je er wel in verdwalen, dus deze launcher is alleen geschikt voor doorzetters.

Wie graag grote knoppen en teksten gebruikt kan de BIG Launcher uitproberen. Zoek in de Play Store op 'launcher' om meer voorbeelden te bekijken.

Onthoud de belangrijkste les: een launcher kan eenvoudig worden uitgeschakeld. Probeer ze daarom gerust uit en volg de hieronder beschreven stappen om de standaard-launcher weer te activeren.

Het is misschien een eng idee om je toestel over te leveren aan een app die alles op zijn kop zet. Maar een launcher vervangt niet de bestaande schermen. Een launcher maakt als het ware een nieuwe opzet. Niet tevreden? Selecteer simpelweg de standaard-launcher van het apparaat en alles is weer zoals het was.

Samsung-toestel (vanaf Android 11)

Start zo een andere launcher op uw apparaat. Hebt u meerdere launchers om uit te proberen, dan kunt u zo steeds een andere selecteren.

  • Open de app Instellingen.
  • Tik op Apps.
  • Tik op Standaard-apps kiezen.
  • Tik op Startscherm-app.
  • Hier staan de geïnstalleerde launchers. Tik op de launcher die u wilt starten en deze is onmiddellijk actief.

Andere Android-toestellen

Start zo een andere launcher op uw apparaat. Hebt u meerdere launchers om uit te proberen, dan kunt u zo steeds een andere selecteren. Omdat de toestellen van verschillende fabrikanten anders werken kunnen de stappen iets anders zijn. Komt u er niet uit open dan de app 'Instellingen' en tik op 'Zoeken' en typ als trefwoord 'Startscherm-app'.

  • Open de app Instellingen.
  • Tik op Apps en meldingen.
  • Tik indien nodig op Geavanceerd.
  • Tik op Standaard-apps.
  • Tik op Startscherm-app.
  • Hier staan de geïnstalleerde launchers. Tik op de launcher die u wilt starten en deze is onmiddellijk actief.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.