Menu Zoek

MacBook-batterij vervangen

Header status MacBook controleren

Alle batterijen slijten in de loop der jaren. Zo ook die van de MacBook. Wat zijn de opties als de accu is versleten?

Na een aantal jaar is de batterij van een laptop versleten. Bij een MacBook is dat na 1000 laadcyli het geval. Doorgaans doen MacBook-bezitters er vier tot zes jaar over om dit aantal te bereiken. Dit betekent gelukkig niet dat u dan een hele nieuwe MacBook moet kopen. Maar het is onverstandig om een versleten accu in de laptop te laten zitten. Een verouderde batterij kan namelijk opzwellen. In het ergste geval raakt de binnenkant van de MacBook hierdoor beschadigd. Ook neemt de batterijduur door een versleten accu almaar af. Lees in het artikel 'Status MacBook-batterij controleren' hoe u ontdekt of de batterij aan vervanging toe is.

De accu van een MacBook is niet zo eenvoudig te vervangen als die van veel andere merken laptops. Hij zit namelijk met speciale schroefjes vastgemaakt en is voorzien van een lijmlaag. Daarnaast verkoopt Apple de batterijen niet los. U kunt dus geen originele batterij bestellen. Wilt u de accu toch zelf vervangen, lees dan verderop in dit artikel wat daarvoor nodig is. Eerst geven we de andere opties voor het vervangen van een MacBook-batterij.

Apple vervangt versleten accu's tegen betaling. Daarbij is het zeker dat de montage correct en met originele Apple-onderdelen gebeurt. Hiervoor gaat u naar de Apple Store of een Apple serviceprovider. Een Apple serviceprovider is een winkel waarvan de medewerkers door Apple zijn opgeleid en originele Apple-onderdelen gebruiken. De kosten voor het plaatsen van een nieuwe accu zijn, afhankelijk van het type MacBook, 139 of 209 euro.

Ontdek waar bij u in de buurt een Apple Store of Apple serviceprovider zit:

 • Ga naar de website van Apple en klik op Support.
 • Ga naar Mac > Hardwareproblemen > Inleveren voor reparatie.
 • Log in met uw Apple ID.
 • Klik op de naam van uw MacBook of voer het serienummer in > Ga door. U achterhaalt het benodigde serienummer eventueel in macOS. Klik linksboven op het Apple-logo > Over deze Mac.
 • Klik op Ga door om adressen in de buurt te vinden.
 • Klik in de lijst met adressen een reparatiepunt aan. Bij dit adres kunt u terecht voor het vervangen van de MacBook-accu. Maak eventueel telefonisch een afspraak.

06052020_adressenlijst-Apple-Serviceproviders

Een goedkopere plek om de accu te laten vervangen is bij een (lokaal) computerbedrijf. Er zijn veel bedrijven die dit kunnen. Besef wel dat deze bedrijven vaak geen originele Apple-batterijen gebruiken. Meestal gebruiken ze een accu van een ander merk, die lijkt op de batterij van Apple. Dit wordt ook wel een kloon genoemd. Niet alle kloonmerken hebben een goede reputatie. Zo kan een kloon bijvoorbeeld snel slijten, waardoor de accu opnieuw moet worden vervangen. Een accu laten vervangen door een computerbedrijf is dus op eigen risico.

Bent u handig of geeft u liever geen geld uit aan montagekosten? Dan kunt u de accu zelf proberen te vervangen. Sommige (web)winkels verkopen accu's van alternatieve merken. Kijk bijvoorbeeld op de webshops Bizzix en ReplaceDirect.Vaak levert de webwinkel ook het juiste gereedschap en de montage-instructies mee. Voor het bestellen van een vervangende accu hebt u het exacte modelnummer en het bouwjaar van de MacBook nodig. Het modelnummer is te vinden in macOS. Klik daarvoor linksboven op het Apple-logo > Over deze Mac. Kijk voor het bouwjaar aan de onderzijde van de laptop.

Voor een specifiek model van de MacBook Pro biedt Apple gratis vervanging van de accu aan. Het gaat om het 15 inch-model dat voornamelijk tussen september 2015 en februari 2017 is verkocht. Wegens oververhitting geeft deze accu namelijk een verhoogde risico op brand. Hebt u in deze periode een MacBook Pro van 15 inch gekocht? Surf naar deze webpagina en voer het serienummer van het apparaat in. Apple laat direct weten of u in aanmerking komt voor het vervangingsprogramma.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.