Menu Zoek

Status MacBook-batterij controleren

Header status MacBook controleren

De interne batterij, oftewel accu, van een MacBook slijt langzaam. Controleer daarom af en toe de status van dit onderdeel en achterhaal hoelang de accu nog meegaat.

Iedere accu slijt. Dat geldt voor de batterij van een smartphone of tablet, maar ook voor die van een laptop. Gelukkig maken fabrikanten steeds betere, duurzame accu's. Zo hebben alle recente MacBooks een li-ion batterij. Deze batterijen zijn beter bestand tegen hoge temperaturen en zelfontlading. Bovendien zijn ze relatief klein, terwijl ze veel elektrische lading kunnen vasthouden. Daardoor hoef je ze minder vaak op te laden. Toch slijten ook li-ion batterijen wel degelijk. Vaak merken gebruikers na een paar jaar dat de MacBook vaker aan de oplader moet.

Fabrikanten van laptops geven met de term 'laadcyclus' aan hoelang een accu mee kan gaan. Eén laadcyclus is wanneer een MacBook van volledig opgeladen naar helemaal leeg gaat. In de praktijk gebeurt dit vrijwel nooit. De meeste mensen laden hun MacBook namelijk op voordat hij helemaal leeg is. Wanneer u de MacBook oplaadt terwijl er nog 50 procent batterij was en dat de volgende dag weer doet, wordt dit ook gezien als één laadcyclus. MacBooks van na 2010 kunnen 1000 laadcycli mee. Dit betekent trouwens niet dat de accu het daarna niet meer doet. Apple geeft aan dat de batterij na 1000 laadcycli nog 80 procent van de oorspronkelijke capaciteit bevat. In andere woorden: kon u de MacBook direct na aanschaf 10 uur gebruiken zonder op te laden, dan kan dit na 1000 laadcycli nog 8 uur.

Controleer op een MacBook hoeveel laadcycli de accu achter de rug heeft.

  • Klik linksboven in de menubalk op het Apple-logo.
  • Druk op de Option-toets en klik onder het Apple-logo op Systeeminformatie.
  • Klik in het nieuwe venster onder 'Hardware' op Voeding. (Klik eventueel eerst op Hardware om daaronder 'Voeding' in beeld te brengen.)
  • Er verschijnen allerlei technische gegevens over de accu. Bekijk bij 'Statusinformatie' hoeveel cycli de accu inmiddels heeft voltooid.

    Verder staat ook de huidige conditie van de batterij aangegeven. Als de conditie 'Normaal' is, hoeft u geen actie te ondernemen. Het kan ook zijn dat uw MacBook-accu aan vervanging toe is. Als dat zo is, staat er bijvoorbeeld 'Vervang spoedig'.

01052020_Status-MacBook-batterij

Apple introduceerde onder de naam Batterijconditiebeheer een intelligente laadmethode. Deze functie analyseert hoe u de batterij gebruikt en past vervolgens een gunstige laadmethode toe. Het is bijvoorbeeld niet goed om een MacBook altijd aan de oplader te hebben, omdat de batterij hierdoor sneller slijt. Batterijconditiebeheer regelt in zo'n geval dat de batterij net niet volledig wordt opgeladen. Zo gaat de functie slijtage zoveel mogelijk tegen.

Batterijconditiebeheer werkt alleen op recente MacBooks met een Thunderbolt 3-aansluiting. Iedere MacBook Air vanaf 2018 en MacBook Pro vanaf 2016 is geschikt.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.