Menu Zoek

Nieuwste update macOS installeren op Mac

Nieuwste versie macOS installeren op MacHoud uw Mac altijd up-to-date door de nieuwste versie van het besturingssysteem macOS te installeren.

Apple brengt elk najaar een nieuwe versie van het besturingssysteem macOS uit. Dat is een grote update, of eigenlijk upgrade, voor het apparaat. Deze update van het besturingssysteem installeren is gratis. Het duurt meestal tussen een half uur en een uur. De installatietijd hangt onder andere af van de snelheid van de internetverbinding.

De nieuwste versie is macOS Sonoma. Niet alle Macs kunnen de overstap maken naar Sonoma. Sommige oude modellen vallen af. Bij bijna elke update is dat het geval. Bekijk of u op uw Mac wel de laatste update kan installeren.

Voordat u begint met het installeren van een nieuw besturingssysteem is het aan te raden een back-up te maken van de computer. Bewaar documenten, foto's enzovoort op bijvoorbeeld een externe harde schijf of in de cloud. Mocht er iets misgaan tijdens de installatie, dan beschikt u nog wel over uw bestanden. Normaal gesproken staan al uw bestanden en programma's na de installatie nog gewoon op de computer.

De nieuwste versie van het besturingssysteem macOS kunt u rechtstreeks downloaden. Dit zijn de stappen voor een Mac met macOS Ventura of nieuwer.

 • Klik linksboven in het menu op het Apple-logo.
 • Klik op Systeeminstellingen.
 • Klik links op Algemeen.
 • Klik op Software-update.
 • De computer bekijkt of er updates zijn. Als die er zijn verschijnt er een melding in beeld. Klik op Werk nu bij.
 • Om de software te mogen installeren, moet u akkoord gaan met de softwarelicentieovereenkomst. Klik op Akkoord.
 • Het nieuwe besturingssysteem wordt gedownload. Zodra het downloaden klaar is, start de computer opnieuw op en opent het installatievenster. Klik (een paar keer) op Ga door.
 • Er wordt aangegeven waar het besturingssysteem wordt geïnstalleerd. Dit hoort te zijn 'Macintosh HD'. Klik op Installeer.
 • Voer het wachtwoord van uw Mac-account in.
 • De installatie wordt voorbereid. Zodra dit klaar is, klikt u op Herstart. De computer wordt opnieuw opgestart en begint vervolgens met de installatie.
 • Zodra de installatie klaar is komt het inlogscherm in beeld.
 • Vul uw wachtwoord in en druk op de Enter-toets.

De update is voltooid.

Het kan zijn dat de draadloze verbinding met internet niet meer werkt na de update. Klik dan op het wifi-pictogram 260315_OSX-installeren_wifi (rechtsboven) om weer contact te maken met uw eigen draadloze netwerk.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.