Menu Zoek

Mijn gegevens zijn gelekt, wat nu?

Mijn gegevens gelekt, wat nu?
Grote datalekken zijn regelmatig in het nieuws. Wat doe je als je gegevens voorkomen in zo’n datalek?

Veel diensten, organisaties en andere instanties slaan persoonsgegevens op. Zoals voornaam, achternaam, adres, geboortedatum, telefoonnummer, burgerservicenummer (BSN), bankrekeningnummer of creditcardgegevens.
Over het algemeen is de beveiliging van die gevoelige gegevens goed. Maar soms komen ze toch naar buiten bij een zogenoemd datalek. Criminelen stelen ze bijvoorbeeld via een hack. Of onbevoegden krijgen ze in handen door een menselijke fout.
Een datalek kan zonder gevolgen blijven, maar meestal krijgen anderen dan toegang tot de gegevens. Het is dus altijd verstandig maatregelen te treffen als er een datalek is. Voor alle zekerheid.

Persoonsgegevens deelt u meestal zelf met instanties via een toegangsaccount. Zo'n account heeft een zelfgekozen gebruikersnaam en wachtwoord.
Dat wachtwoord versleutelen de instanties voordat ze het bewaren. Zonder sleutel is het wachtwoord onleesbaar. Criminelen die via een datalek inloggevens in handen krijgen, moeten ook die sleutel vinden. Dat lukt niet altijd. Maar ook hierbij geldt: tref voor alle zekerheid maatregelen.

Datalekken zijn niet te voorkomen. Zorg er dus voor dat criminelen niet zomaar uw accounts of gegevens kunnen gebruiken.

 • Zet als het kan tweestapsverificatie aan.
 • Gebruik alleen veilige kopieën van paspoort of identiteitskaart.
 • Geef niet zomaar alle gevraagde gegevens. Is het echt nodig om BSN, paspoortnummer of creditcardgegevens te delen? Zo nee, vul ze niet in.
 • Bij veel online winkels moeten gebruikers een account aanmaken voor een bestelling. Gelukkig is het meestal mogelijk af te rekenen zonder account. Maak het alleen aan als het niet anders kan.
 • Maak een lijst van de accounts. Gebruikt u een dienst/website niet meer, hef het account dan op.

Onder meer NS, CZ, Vodafone, Ziggo en Vrienden van Amstel Live waren in maart 2023 in het nieuws door een groot datalek. Volg deze stappen bij zo’n lek:

 • Hebt u een account bij de getroffen diensten? Zo nee, dan hoeft u niets te doen. Zo ja, ga dan naar de volgende stap.
 • Verander het wachtwoord. Zorg ervoor dat het nieuwe wachtwoord niet lijkt op het bestaande. 'Perenijsje23' veranderen in 'Perenijsje86' is niet veilig.
 • Geldt hetzelfde wachtwoord voor meer accounts? Wijzig ze allemaal.
 • Wees extra alert op rare mails, WhatsApp-berichten of sms'jes en dergelijke. Het e-mailadres en/of telefoonnummer kunnen gelekt zijn. Voor criminelen is het nu een peulenschil nepmails of valse appjes te sturen.

Grote datalekken zijn groot nieuws, maar iedereen mist wel eens een nieuwtje. Haveibeenpwnd.com geeft dan extra zekerheid. Dat is een site die nagaat of uw e-mailadres voorkomt in grote datalekken. Daarbij meldt de site ook welke informatie is gelekt. De site is Engelstalig, maar niet moeilijk te gebruiken. Alvast een tip: maak in de browser een bladwijzer/favoriet van deze site met uw eigen e-mailadres.

 • Vul uw eigen e-mailadres in op deze manier: https://haveibeenpwned.com/account/[uw e-mailadres]
 • Plak dit in zijn geheel in de adresbalk van de browser en druk op de Enter-toets.
 • De controlesite opent direct met uw eigen adres. U ziet meteen of er iets aan de hand is. Sla de pagina met de sneltoets Ctrl+D op als bladwijzer/favoriet.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.