Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 14 oktober 2021

Muziek-cd's branden met Windows Media Player

Uw eigen muziek-cd branden is een fluitje van een cent met Windows. Het programma Windows Media Player van Microsoft doet al het werk. Het programma is doorgaans al op uw pc geïnstalleerd. Om cd's te kunnen branden hebt u natuurlijk een cd-brander nodig. En lege beschrijfbare cd's.
In het artikel Cd of dvd branden in Windows leest u hoe u een cd of dvd maakt met gegevens (foto's, documenten, enzovoorts). U kunt op de daar beschreven manier ook muziekbestanden branden. Maar die cd's kunt u niet afspelen in de 'gewone' cd-speler van uw muziekinstallatie. Dat kan wel als u een muziek-cd maakt. Hoe dat gaat beschrijven we in dit artikel.

Of u een brander hebt op uw computer controleert u als volgt:

 • Klik op Starten > Computer. Gebruikt u Windows 10, open dan de Verkenner met de sneltoets Windows+E en klik in het linkermenu op Computer of Deze PC.
 • De Verkenner wordt geopend. Kijk onder 'Apparaten met verwisselbare opslagmedia' (7) of 'Apparaten en stations' (10). Daar ziet u of u een cd-/dvd-(rw-) station hebt.

Het maakt niet uit of u een cd- of dvd-brander hebt. Beide kunnen muziek-cd's branden.

De meest recente versie van Windows Media Player voor Windows 7 en 10-gebruikers is nummer 12. Media Player 12 is standaard opgenomen in de volgende edities van Windows 7: Starter, Home Premium, Professional, Ultimate en Enterprise. Mocht de Media Player niet op uw Windows 7-systeem te vinden zijn dan vindt u het op de volgende plek: Media Feature Pack (deze set bevat de Media Player).

Stop allereerst een lege beschrijfbare cd in de lade van de brander. Hoewel het niet noodzakelijk is een lege cd in de brander te stoppen voordat u begint, is het wel handig. Windows Media Player leest namelijk hoeveel minuten er passen op de lege cd, en geeft dit daarna aan. Daardoor selecteert u nooit teveel muziek. Steeds als u een nummer toevoegt, ziet u rechtsboven in het programma (naast het plaatje van de cd) hoeveel minuten er nog over zijn van de totale speelduur. Gebruikt u Windows 7, klik dan eerst op Een audio-cd branden.

Let wel goed op: u krijgt geen waarschuwing als u meer muziek selecteert dan er op één cd past. Windows Media Player zet die muziek op een tweede schijf. Wilt u slechts één cd branden let dan op wanneer u 'Schijf 2' ziet verschijnen rechts. Dit is het teken dat u voor meer dan één cd muziek hebt geselecteerd. Verwijder één of meerdere nummers.

 • Start Windows Media Player in Windows 7 via Starten > Alle programma's > Windows Media Player. In Windows 10 klikt u op Starten > Windows Media Player.
 • Klik op de knop Branden.
  141215_branden1
 • Sleep nu de nummers die u op uw muziek-cd wilt hebben naar het vakje met de tekst: 'Sleep items hiernaartoe'.
  141215_branden2
  Dit kunt u doen door de liedjes te selecteren en met de muisknop ingedrukt de nummers ernaartoe te slepen. Of u kunt, als u dat gemakkelijker vindt, met de rechtermuisknop op een muzieknummer klikken en daarna kiezen voor Toevoegen aan > Lijst voor branden.
 • Het nummer verschijnt daarna rechts in de lijst. Op deze manier kunt u een collectie aanleggen die u wilt branden op cd.
  141215_branden3
 • U kunt ook nummers verwijderen uit de lijst rechts. Selecteer het nummer en druk op de Delete-toets. Of klik met de rechtermuisknop op het nummer en selecteer Uit lijst verwijderen.

Als u helemaal klaar bent met de samenstelling van uw cd, dan klikt u rechts op de knop Branden starten. De rest gebeurt automatisch: alle nummers worden gecontroleerd en het volume wordt zo nodig aangepast. U kunt de voortgang van het brandproces zelf zien, rechts onderin het brandvenster. Afhankelijk van het aantal nummers kan het een tijdje duren voor uw cd klaar is. Als de cd klaar is, zal de cd-speler deze uitwerpen. U kunt hem dan afspelen!

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.