Menu Zoek

Muziek luisteren met Spotify

Muziek luisteren met Spotify

Luister naar miljoenen liedjes via muziekdienst Spotify. Zoek een lied of artiest en maak uw eigen afspeellijsten.

Spotify is een van oorsprong Zweedse dienst die in 2010 ook naar Nederland gekomen is. Centraal bij de dienst staat het luisteren naar muziek. U kunt albums en nummers van allerlei internationale en Nederlandse artiesten 'streamen'. Bij streaming speelt u een bestand af via internet, zonder het eerst op te slaan op uw apparaat. Wie een apparaat met internet heeft, kan de muziekdienst gebruiken.

Onderstaand bespreken we de mogelijkheden van Spotify op de computer bij gebruik van een gratis account. Hebt u het programma nog niet, download het dan via het software-artikel 'Spotify' (voor Windows-computers) of 'Spotify op Mac' (voor Mac-computers). In deze artikelen staat ook beschreven hoe u aan een account komt. Gebruikt u de dienst op een mobiel apparaat? Raadpleeg dan het artikel 'Spotify-app gebruiken' voor uitleg over de werking van de app.

Open Spotify via de Start-knop > Spotify of open de webspeler. Log indien nodig in.

  Het programmavenster bestaat uit diverse onderdelen. Het menu aan de linkerkant zult u het meest gebruiken, daarin staan verschillende opties. Als u die aanklikt, verschijnt in het hoofdvenster de inhoud van dat menu.

  • Home
   Op de homepagina vindt u afspeellijsten die u recent hebt afgespeeld. Scrol naar beneden voor afspeellijsten die Spotify kiest of samenstelt op basis van de muziek die u hebt geluisterd.
  • Bladeren
   Ontdek nieuwe muziek via de optie 'Bladeren'. Het geeft een overzicht van afspeellijsten met nieuwe muziek, muziek die erg populair is, of lijsten met bepaalde genres en stemmingen (bijvoorbeeld 'Country' of 'Romantiek'). 'Bladeren' is in de webspeler van Spotify niet beschikbaar.
  • Radio
   Hier vindt u 'radiostations'. Dit zijn afspeellijsten die het programma maakt aan de hand van muziek die u vaak luistert of recent hebt geluisterd. Zo'n 'radiostation' kunt u zelf aanvragen bij elke artiest, hierover later meer. Deze optie is in de webspeler van Spotify niet beschikbaar.
  • Bibliotheek
   Onder 'Bibliotheek' staan de opties 'Onlangs afgespeeld', 'Nummers die je leuk vindt', 'Albums', 'Artiesten' en 'Podcasts'. Hier vindt u alle liedjes, albums, artiesten of podcasts terug die u volgt of als favoriet hebt aangemerkt.
  • Afspeellijsten
   Wanneer u een afspeellijst van nummers hebt aangemaakt, komt deze onder 'Afspeellijsten' of 'Playlists' te staan. Dubbelklik op een lijst en deze begint gelijk met afspelen.
  • Nieuwe afspeellijst
   Met deze optie kunt u een nieuwe afspeellijst maken. Dit kan in de webspeler van Spotify met de knop 'Playlist maken'.
   Afspeellijst maken in Spotify

  Onderin het venster staat een balk met afspeelopties.

  afspeelopties in spotify

  • Als Spotify muziek afspeelt, is links te zien welk nummer aan staat.
  • In het midden vindt u de pauze/afspeelknop. Klik hierop om een nummer te starten of te pauzeren.
  • Klik op het pijltjes links en rechts van de afspeelknop om naar het vorige of volgende nummer te luisteren.
  • Klik op het pictogram van de twee pijlen die elkaar kruisen spotify shuffle modus om liedjes uit een afspeellijst op willekeurige volgorde af te spelen. Dit is de 'shuffle'-modus. Het pictogram wordt groen als de modus aan staat. Klik nogmaals om de shuffle-modus om deze uit te zetten.
  • Met het pictogram van twee pijlen die een cirkel vormen spotify muziek herhalen kunt u een lied of afspeellijst herhalen. Klik één keer om een afspeellijst te herhalen. Het pictogram wordt groen. Klik nogmaals om het huidige nummer te blijven herhalen. In het groene pictogram komt dan een kleine '1' te staan. Klik een derde keer om alle herhaling uit te zetten.
  • Via dit pictogram spotify wachtrij komt u bij de 'Wachtrij'. Hier kunt u zien wat het volgende lied is. Klik bovenaan onder 'Afspeelwachtrij' op Geschiedenis om muziek terug te vinden die al voorbij is gekomen. Handig als u gebruikmaakt van een onbekende afspeellijst en een leuk nummer tegen kwam. De laatste veertig nummers zijn hier te vinden. 'Geschiedenis' is niet beschikbaar in de webspeler van Spotify.
  • Helemaal aan de rechterkant regelt u het volume. Klik op het balkje naast het pictogram van een luidspreker. Houd de muisknop ingedrukt en beweeg de muis naar links voor zachter geluid of naar rechts voor harder geluid.

  Vind in Spotify liedjes van internationale of Nederlandse artiesten met behulp van de tip 'Een nummer zoeken op Spotify'.

   Maak afspeellijsten om gevonden muziek snel terug te vinden.

   • Klik links in het menu op Nieuwe afspeellijst of Playlist maken (in de webspeler).
   • Typ een toepasselijke naam in en druk op de Enter-toets.
   • De afspeellijst is aangemaakt en te zien in het rijtje onder 'Afspeellijsten' of 'Playlists'.
   • Zoek liedjes zoals beschreven in de tip 'Een nummer zoeken op Spotify'.
   • Hebt u een liedje gevonden dat u graag wilt bewaren? Beweeg dan de muis over het lied. Er verschijnen drie puntjes achter. Klik hierop.
   • Klik in het uitklapvenster op Aan Afspeellijst toevoegen of Toevoegen aan (in de webspeler) en klik op een afspeellijst.
    • Dit werkt hetzelfde voor hele albums. Naast of onder de albumfoto vindt u de drie puntjes.
   • Dubbelklik links in het menu op de afspeellijst om de muziek te starten.

   Spotify barst van de afspeellijsten. Handig voor wie geen zin heeft om ze zelf te maken. Lees hoe u ze vindt in de tip 'Afspeellijst zoeken in Spotify'.

   Voegt u per ongeluk een nummer aan de verkeerde afspeellijst toe, of vindt u een nummer niet meer leuk? Verwijder het zo uit de lijst:

   • Klik links in het menu op een afspeellijst. De lijst opent in het hoofdvenster.
   • Beweeg de muis over het te verwijderen lied en klik op de drie puntjes die verschijnen.
   • Klik in het uitklapvenster op Verwijderen uit deze afspeellijst.

    Verwijder afspeellijsten waar u niet meer naar luistert:

    • Rechtsklik links in het menu op een afspeellijst.
    • Klik in het uitklapvenster op Delete of Verwijderen.
    • Klik op Delete of Verwijderen om te bevestigen.

    Spotify heeft eigen 'radiostations'. Lees hoe u deze gebruikt in de tip 'Radio luisteren via Spotify'.

    Spotify heeft veel meer mogelijkheden dan hier zijn besproken. Lees in het artikel 'Extraatjes in Spotify' hoe u een gezamenlijke afspeellijst maakt en podcasts luistert.

    Delen via:
    Wat betekenen deze knoppen?
    Wat betekenen deze knoppen?
    Sluiten

    U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

    Hoe werkt het?
    Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

    • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
    • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
    • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
    • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

    De koppeling verbreken
    U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

    • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
    • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
    Woordenboek

    Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
    Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

    De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.