Menu Zoek

Muziek luisteren met Spotify

Muziek luisteren

Wie een gratis of betaalde account aanmaakt bij de muziekdienst Spotify, kan via het programma naar muziek van allerlei artiesten luisteren. Een soort radiozender, maar dan eentje waarbij u zelf bepaalt waarnaar u wilt luisteren. Lees hier meer over Spotify en hoe u het gebruikt.

Spotify is een van oorsprong Zweedse dienst die sinds 18 mei 2010 ook door Nederlanders is te gebruiken. Dat duurde even, omdat het bedrijf goede afspraken moest maken met Buma Stemra over de afdracht van royalties aan artiesten. Centraal bij de dienst staat het luisteren naar muziek. U kunt cd's en nummers van allerlei internationale en Nederlandse artiesten beluisteren via de computer. Opslaan van de nummers op uw computer zonder deze te kopen is niet mogelijk, wel het rechtstreeks beluisteren ervan. Dat heet 'streaming muziek' en wordt gezien als een belangrijke ontwikkeling op internet. Wie een computer en internet heeft, kan zich inschrijven voor de dienst. De installatie is Engelstalig, maar het programma is Nederlandstalig.

Er zijn meerdere varianten:

 • Spotify Free is de gratis variant waarbij u onbeperkt muziek kunt luisteren op uw computer, tablet en smartphone. Wel krijgt u tussen sommige nummers in reclame te horen. Hierdoor kan Spotify de dienst gratis aanbieden.
 • Voor 9,99 euro per maand kunt u de dienst ook offline gebruiken en krijgt u geen reclame te horen.

We bespreken hier de gratis variant die u kunt downloaden via ons Software-artikel.

Het programmavenster bestaat uit diverse onderdelen. Het menu aan de linkerkant zult u het meest gebruiken, daarin staan verschillende opties. Als u die aanklikt, verschijnt in het hoofdvenster de inhoud van dat menu:

Bladeren
De optie Bladeren geeft u in het hoofdvenster een overzicht van de Toplijsten, genres die u kunt kiezen, nieuwe uitgaves en het nieuws. Ook kunt u nieuwe muziek ontdekken via de optie 'Ontdekken'.

Radio
Hier kunt u luisteren naar verschillende genres. Klik bijvoorbeeld op 60s en vervolgens op de play-knop linksonder om muziek uit de jaren zestig te beluisteren.

Bibliotheek
Onder 'Bibliotheek' staan de opties 'Onlangs afgespeeld', 'Nummers', 'Albums', 'Artiesten', 'Zenders' en 'Lokale bestanden'. Deze opties bevatten alle liedjes die u in een afspeellijst opgeslagen hebt.

Afspeellijsten
Wanneer u een afspeellijst van nummers hebt aangemaakt, komt deze onder 'Afspeellijsten' te staan.

Nieuwe afspeellijst
Met deze optie kunt u een nieuwe afspeellijst maken.
10072017_afspeellijst

We gaan nu een nummer opzoeken. Er zijn liedjes van allerlei artiesten te vinden, ook van Nederlandse artiesten.

 • Open Spotify.
 • Klik linksboven in de zoekbalk.
  071215_Zoekbalk
 • Typ de titel van het nummer dat u zoekt.
 • Tijdens het typen verschijnt een venster met zoekresultaten. Hierin kunnen bijvoorbeeld nummers en artiesten staan. Klik onder 'Nummers' op het liedje. Staat in de lijst niet wat u zoekt? Druk op de Enter-toets om alle zoekresultaten te bekijken.
 • Dubbelklik op de naam van een nummer om het af te spelen.

U hebt de mogelijkheid verschillende afspeellijsten te maken zodat u de muziek die u eerder opgezocht hebt weer snel terug kunt vinden.

 • Klik op Nieuwe afspeellijst.
 • Typ een toepasselijke naam in en druk op de Enter-toets.
 • Uw afspeellijst is aangemaakt en te zien in het rijtje onder 'Afspeellijsten'. U kunt een liedje vanuit het overzicht slepen naar uw afspeellijst en het nummer daar in het vervolg makkelijk terugvinden. Om een nummer naar een afspeellijst te slepen, klikt u op het liedje en sleept dit met de linkermuisknop ingedrukt op de afspeellijst die u zelf hebt aangemaakt.

Sluit het venster van Spotify door te klikken op het kruisje rechtsboven. U kunt het programma vervolgens altijd weer gemakkelijk openen door te dubbelklikken op het pictogram dat in uw Systeemvak is verschenen.

Sluit het programma in zijn geheel af door te klikken op Bestand > Afsluiten. U opent Spotify weer via Starten > Spotify. Gebruikt u Windows 8.1, dan opent u Spotify via de tegel op het Startscherm of via de snelkoppeling op uw Bureaublad.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.