Menu Zoek

Nieuwskoppen scannen en meer met Edge-balk

Edge-balkEenvoudig en snel het nieuws volgen en informatie opzoeken op internet? Het kan met de zogenaamde Edge-balk.

In de Edge-balk staan verschillende onderdelen van websites en diensten. In het hoofdvenster staan bijvoorbeeld het weerbericht, informatie over het verkeer en de koppen van nieuwsberichten. Scan zo snel koppen en open interessante berichten. In de balk zetten mensen ook zelf sites die ze handig vinden. Zet er bijvoorbeeld de site van SeniorWeb en open eenvoudig de laatste nieuwsberichten of artikelen. Of zet Facebook in de balk en lees statusupdates van vrienden. De Edge-balk nestelt zich rechts op het scherm als een soort extra venster. Maar de gebruiker kan de balk ook standaard laten invouwen. De balk hoort trouwens bij de browser Edge.

Open de Edge-balk de eerste keer via het intetnetprogramma Edge.

 • Start Edge.
 • Klik rechtsboven op het pictogram 'Instellingen en meer'. Dat zijn de drie puntjes.
 • Klik op Instellingen.
 • Klik links op Edge-balk.
 • Klik op Edge-balk openen.

Wilt u het programma elke keer gebruiken als u achter de pc zit? Laat de balk dan mee starten met Windows. Klik bij de instellingen op de schuifbalk bij ‘Edge-balk automatisch openen wanneer de computer wordt gestart’.

Alle informatie staat in blokjes. Klik in een blokje op een titel, en de bijbehorende informatie opent in Edge. Open zo dus snel nieuwsberichten, beursinformatie en het uitgebreide weerbericht. Of zoek via de zoekbalk bovenaan op internet. De balk gebruikt de zoekmachine Bing. De overige blokjes kunt u personaliseren, dus naar eigen smaak aanpassen:

 • In de meeste blokjes staat rechtsboven een pictogram met een kruisje. Klik hierop om het blokje te verwijderen uit het overzicht. Edge wil graag weten of u het artikel niet boeiend vindt of dat u helemaal niks wilt zien van deze afzender.
 • Elk blokje heeft het pictogram 'Meer opties'. Dat zijn de drie puntjes. Klik erop voor meer instelmogelijkheden. Kies er zo onder andere voor om het blokje te verbergen of om instellingen aan te passen. In het blokje 'Verkeer' kunt u zo bijvoorbeeld de getoonde locatie bewerken.

Bovenaan de Edge-balk staan enkele pictogrammen onder elkaar. Dit zijn de zogenaamde tabbladen. Afhankelijk van de plek van de balk, staan ze links of rechts van het hoofdvenster. Standaard staan er vier pictogrammen onder elkaar, en een groot plusteken. Het gaat om MSN (het hoofdvenster), zoekmachine Bing, maildienst Outlook en LinkedIn. Een klik op een van de tabbladen, opent het betreffende onderdeel. Klik bijvoorbeeld op Outlook, dan opent de inbox van Outlook.com (na eventueel inloggen).

Tabbladen onder elkaar

De vooraf ingestelde tabbladen kunnen mensen niet verwijderen. Maar nieuwe tabbladen toevoegen kan wel:

 • Klik onder de pictogrammen op het plusteken.
 • Typ in het vak onder ‘URL’ het internetadres van de site of dienst.
 • Typ in het vak onder ‘Naam (optioneel)’ een duidelijke naam voor het pictogram.
 • Klik op Toevoegen.

Onder de pictogrammen staat een nieuw pictogram. Klik erop om de site te openen in de Edge-balk. Een tabblad weer verwijderen? Klik met de rechtermuisknop op het pictogram van het tabblad en klik op Verwijderen.

Zijn de artikelen in de Edge-balk niet helemaal naar uw smaak? Geef dan aan welke onderwerpen u wel interessant vindt.

 • Klik helemaal onderaan op het pictogram 'Uw feed aan de persoonlijke voorkeur aanpassen'. Dat is het potlood.
 • In Edge opent een pagina met allerlei soorten nieuwsonderwerpen. Klik op het plusteken bij de dingen die u interessant vindt en in het overzicht wilt zien.

Het is handig om de balk vast te zetten aan de linker- of rechterkant van het scherm. Klik daarvoor in de zijbalk op het pictogram van een punaise. Een vastgeprikt venster heeft een iets anders indeling dan een zwevend venster. Zo zit er een knopje in de zijbalk om het venster automatisch te verbergen Minimaliseren. Klik erop en de balk neemt minder ruimte in beslag. Nogmaals klikken op die knop, tovert het gehele venster weer tevoorschijn.

Hebt u de balk ingeschakeld, maar ziet u hem nergens? Klik dan rechtsonder naar het pictogram van een cirkel met het Edge-logo erin (een soort blauw met groene golf). Het Edge-venster opent weer.

Ziet u de inhoud van het hoofdvenster met het weerbericht en het nieuws niet meer? Klik dan rechtsboven of linksboven op het pictogram MSN. Het venster komt weer tevoorschijn.

Wilt u de Edge-balk afsluiten? Klik dan rechtsonder in de balk op het pictogram van een kruisje.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.