Alles over wachtwoorden: beheren, bedenken en veiligheid
Wachtwoorden beveiligen uw gegevens. Maar u moet zelf zorgen dat ze sterk zijn en dat u ze slim bewaart en onthoudt. We bespreken de valkuilen en mogelijkheden.
Veilig met een wachtwoord
Een wachtwoord is een combinatie van cijfers, letters en leestekens waarmee u online informatie beveiligt. Het is de sleutel tot allerlei gegevens en diensten: uw e-mailaccount, een internetabonnement of internetbankieren. Zo'n wachtwoord zorgt dat alleen u dingen kunt wijzigen of aanvragen. Een sterk wachtwoord dat niemand kan raden is dus erg belangrijk.
Valkuilen bij wachtwoorden
Er is een aantal dingen erg belangrijk als het om wachtwoorden gaat.
Wijzig het standaardwachtwoord
Soms krijgt u als u een account aanmaakt een wachtwoord toegewezen. Bijvoorbeeld voor de internetverbinding thuis. Het is verstandig dit wachtwoord te wijzigen, want lijsten met standaardwachtwoorden worden wel eens gestolen door hackers.
Kies geen makkelijk wachtwoord
Wachtwoorden moet u onthouden, daarom kiezen veel mensen een makkelijke. Denk aan een geboortedatum of eenvoudige cijferreeks. De meest gekozen beveiligingscodes zijn: 'wachtwoord', '123456', 'abc123', '11111' en '123123' en varianten daarop. Dat is niet veilig, want een computercrimineel die accounts van anderen wil hacken, probeert altijd eerst de veelgebruikte wachtwoorden.
Gebruik niet één wachtwoord voor alles
Het is verleidelijk om voor alles hetzelfde wachtwoord te kiezen, want dat is minder om te onthouden. Toch is het niet verstandig: mocht het bekend raken, dan kunnen andere mensen ook bij al uw accounts inbreken.
Laat de browser geen wachtwoorden opslaan
De meeste internetprogramma's kunnen wachtwoorden opslaan. Handig, dan hoeft u het niet te onthouden. Maar het betekent ook dat iedereen die met uw computer deze sites bezoekt, meteen 'als u' wordt ingelogd. Wachtwoorden opslaan in de browser, is alleen handig als u de enige gebruiker van de computer bent. Als er meer mensen 'm gebruiken, is het verstandig dat elke gebruiker alleen op zijn eigen gebruikersaccount werkt.
Pas op voor phishing
Wachtwoorden werken zo goed, dat oplichters allerlei manieren bedenken om ze te bemachtigen. Dat heet phishing. Ze sturen een bericht dat bijvoorbeeld van de bank of overheid lijkt te komen. Het ziet er echt uit. Maar klikt u op de link in het bericht, dan wordt u naar een nepsite geleid. Achter de schermen kan de oplichter zien welk wachtwoord u invult. Hij weet nu genoeg om in te loggen en van alles te wijzigen of aan te vragen. Met uw inloggegevens van de bank kan een oplichter zelfs bij uw rekeningen.
Sterk wachtwoord kiezen
Een sterk wachtwoord bestaat minimaal uit een reeks van 6 tot 8 letters en cijfers en minstens één leesteken. Hoe langer uw wachtwoord, hoe sterker het wachtwoord. Het is aan te raden uw wachtwoorden regelmatig te wijzigen, bijvoorbeeld elk kwartaal. De truc is om een sterk wachtwoord te bedenken dat wél te onthouden is.
Tweestapsverificatie: dubbel zo veilig
Een goed wachtwoord beveiligt een hoop, maar het kan nog veiliger met tweestapsverificatie: inloggen met een wachtwoord én een code die u ontvangt op een apparaat dat in uw bezit is. Dat kan een mobiele telefoon zijn of een ander apparaatje, bijvoorbeeld de Rabo Scanner van de Rabobank. Is het mogelijk om tweestapsverificatie in te stellen, doe dat dan direct.
Beveiliging van de mobiel
Op mobiele apparaten (smartphone en tablet) en sommige nieuwe laptops zijn er veel meer beveiligingsopties dan alleen een wachtwoord. Voor mensen die visueel zijn ingesteld, is er op mobiele appraten de optie om een patroon in te voeren in plaats van een code. En als het apparaat ervoor geschikt is, kunnen gebruikers gezichtsherkenning of een vingerafdrukscan gebruiken. Knappe jongen die dat kan namaken! Maar ook bij deze high tech opties blijft een wachtwoord de basis. U stelt een wachtwoord in voor het geval ze even niet werken, of iemand anders uw apparaat in geval van nood moet kunnen gebruiken.
Wachtwoorden opslaan
Met voor elke dienst een eigen code is de lijst met wachtwoorden lang. Te lang om te onthouden. Er zijn een paar manieren om wachtwoorden te bewaren op de pc. De veiligste manier is met een wachtwoordmanager. Dat is een programma dat wachtwoorden onthoudt en zelfs voor u invult. U onthoudt alleen nog het hoofdwachtwoord om het programma mee te beveiligen. Een (gratis) voorbeeld daarvan is LastPass.
Wie het niet fijn vindt al zijn wachtwoorden aan een derde partij te geven, kan de codes bijhouden in een Word-bestand dat u beveiligt met een wachtwoord. Om de lijst te raadplegen, hoeft u dan nog maar één wachtwoord te onthouden, in plaats van allemaal. Nadeel: Crasht de computer, dan bent u alles kwijt. Zorg dus voor een goede back-up. Een mogelijkheid daarvoor is het wachtwoorden logboek dat u via de webwinkel kunt bestellen.