Menu Zoek

Alles over wachtwoorden: beheren, bedenken en veiligheid

Alles over wachtwoorden: bedenken, beheren en veiligheid

Wachtwoorden beveiligen uw gegevens. Maar u moet zelf zorgen dat ze sterk zijn en dat u ze slim bewaart en onthoudt. We bespreken de valkuilen en mogelijkheden.

Een wachtwoord is een combinatie van cijfers, letters en leestekens waarmee u online informatie beveiligt. Het is de sleutel tot veel gegevens en diensten: uw e-mailaccount, een internetabonnement of internetbankieren. Zo'n wachtwoord zorgt dat alleen u dingen kunt veranderen of aanvragen. Een sterk wachtwoord dat niemand kan raden is dus erg belangrijk.

Er is een aantal dingen erg belangrijk als het om wachtwoorden gaat.

Verander het standaardwachtwoord

Soms krijgt u een wachtwoord toegewezen als u een account aanmaakt. Bijvoorbeeld voor de internetverbinding thuis. Het is verstandig dit wachtwoord te veranderen, want hackers stelen nog wel eens deze lijsten met standaardwachtwoorden.

Kies geen makkelijk wachtwoord

Wachtwoorden moet u onthouden, daarom kiezen veel mensen een makkelijke. Denk aan een geboortedatum of simpele cijferreeks. De meest gekozen beveiligingscodes zijn: 'wachtwoord', '123456', 'abc123', '11111' en '123123' en varianten daarop. Een computercrimineel die accounts van anderen wil hacken, probeert altijd eerst de veelgebruikte wachtwoorden. Daarom is het belangrijk dat uw wachtwoord niet makkelijk te raden is.

Gebruik niet één wachtwoord voor alles

Het is verleidelijk om voor alles hetzelfde wachtwoord te kiezen, want dat is minder om te onthouden. Toch is het niet verstandig: mocht het bekend raken, dan kunnen andere mensen ook bij al uw accounts inbreken.

Laat de browser geen wachtwoorden opslaan

De meeste internetprogramma's kunnen wachtwoorden opslaan. Handig, dan hoeft u het niet te onthouden. Maar het betekent ook dat iedereen die met uw computer deze sites bezoekt, meteen 'als u' inlogt. Wachtwoorden opslaan in de browser, is alleen handig als alleen u de gebruiker bent van de computer. Als er meer mensen hem gebruiken, is het verstandig dat elke gebruiker alleen op zijn eigen gebruikersaccount werkt.

Pas op voor phishing

Oplichters bedenken allerlei manieren om uw wachtwoorden te verkijgen. Dat heet phishing. Ze sturen een bericht dat bijvoorbeeld van de bank of overheid lijkt te komen. Het ziet er echt uit. Maar klikt u op de link in het bericht, dan leidt de link u naar een nepsite. Achter de schermen kan de oplichter zien welk wachtwoord u invult. Hij weet nu genoeg om in te loggen en van alles te veranderen of aan te vragen. Met uw inloggegevens van de bank kan een oplichter zelfs bij uw rekeningen.

Een sterk wachtwoord bestaat minimaal uit een reeks van 6 tot 8 letters en cijfers, en minstens één leesteken. Hoe langer uw wachtwoord, hoe sterker het wachtwoord. Het is aan te raden uw wachtwoorden regelmatig te veranderen, bijvoorbeeld elke drie maanden. De truc is om een sterk wachtwoord te bedenken dat wél te onthouden is.

Een goed wachtwoord beveiligt een hoop, maar het kan nog veiliger. Dit kan met tweestapsverificatie: inloggen met een wachtwoord én een code. Die code ontvangt u op een apparaat dat in uw bezit is. Dat kan een mobiele telefoon zijn of een ander apparaatje, bijvoorbeeld de Rabo Scanner van de Rabobank. Is het mogelijk om tweestapsverificatie in te stellen, doe dat dan direct.

Op mobiele apparaten (smartphone en tablet) en sommige nieuwe laptops zijn er meer beveiligingsopties. Voor mensen die visueel zijn ingesteld, is er op mobiele apparaten de optie om een patroon in te voeren in plaats van een code.

Als het apparaat ervoor geschikt is, kunnen gebruikers gezichtsherkenning of een vingerafdrukscan gebruiken. Knappe jongen die dat kan namaken! Maar ook bij deze high tech opties blijft een wachtwoord de basis. U stelt een wachtwoord in als ze even niet werken, of iemand anders uw apparaat in geval van nood moet gebruiken.

Als u voor alles een ander wachtwoord gebruikt, is dat al snel te veel om zelf te onthouden. Er zijn een paar manieren om wachtwoorden te bewaren op de pc. De veiligste manier is met een wachtwoordmanager. Dat is een programma dat wachtwoorden onthoudt en zelfs voor u invult. U onthoudt alleen nog het hoofdwachtwoord om het programma mee te beveiligen. Een (gratis) voorbeeld daarvan is LastPass.

U kunt al uw codes ook bijhouden in een Word-bestand dat u beveiligt met een wachtwoord. Hierdoor hoeft u uw wachtwoorden niet aan een derde partij te geven. Om de lijst te bekijken, hoeft u dan nog maar één wachtwoord te onthouden, in plaats van allemaal. Nadeel: Crasht de computer, dan bent u alles kwijt. Zorg dus voor een goede back-up. Een mogelijkheid daarvoor is het wachtwoorden logboek dat u via de webwinkel kunt bestellen.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.