Menu Zoek

Omgaan met wachtwoorden

Verstandig omgaan met wachtwoorden

Voor de meeste internetdiensten hebt u een wachtwoord nodig. Deze gebruikt u in combinatie met een gebruikersnaam om in te loggen. Vaak kunt u die zelf kiezen, soms krijgt u van de site een wachtwoord toegewezen. Het is erg belangrijk om zorgvuldig om te gaan met uw wachtwoorden. U wilt immers niet dat iemand anders uw gegevens onder ogen krijgt.

Een wachtwoord is een combinatie van cijfers en letters en soms ook andere leestekens, waarmee op internet uw gegevens worden beveiligd. Het is de 'sleutel' tot uw gegevens. Het kan het wachtwoord zijn van uw e-mail, van uw gegevens bij het energiebedrijf, uw internetabonnement, maar ook van internetbankieren.

Een wachtwoord zorgt ervoor dat alleen u bij uw gegevens kunt. Het is zeer belangrijk om een wachtwoord te hebben dat 'veilig' is. Als iemand anders uw wachtwoord zou raden, bijvoorbeeld een hacker, dan kan hij bij uw gegevens en van alles wijzigen. Dat moet u voorkomen. Bij veel sites krijgt u als u een account aanmaakt, een wachtwoord toegewezen. Het is verstandig dit daarna te wijzigen. Soms mag u er zelf direct eentje kiezen. Doe dat verstandig, in dit artikel leest u hoe dat moet.

Veel mensen houden niet zo van wachtwoorden, en daarom kiezen ze een heel gemakkelijke. Denk aan de naam van een huisdier, kind of partner. Of een geboortedatum of eenvoudige cijferreeks. Elk jaar houden deskundigen bij welke wachtwoorden het gemakkelijkst te raden zijn door een ander en welke wachtwoorden mensen zelf het vaakst uitkiezen. In 2011 waren de slechtste wachtwoorden woorden en combinaties als 'wachtwoord', '123456', 'abc123', '11111' en '123123'. Het is logisch dat mensen dit soort wachtwoorden kiezen want ze zijn gemakkelijk te onthouden. Maar veilig is het niet. Een computercrimineel die probeert in accounts van andere mensen binnen te komen, zal altijd eerst de veelgebruikte wachtwoorden proberen.
Het is verleidelijk om voor zo veel mogelijk websites en diensten hetzelfde wachtwoord te kiezen. U hoeft dan niet zo veel te onthouden. Toch is het niet verstandig: mocht uw ene wachtwoord bekend raken, dan kunnen andere mensen ook bij uw andere accounts inbreken. Kwaadwillenden zetten wel eens nep-websites op met als enige doel om u te verleiden een wachtwoord in te geven. Dan weten ze vaak meteen uw toegangscodes tot veel meer sites.
De meeste internetprogramma's bieden de mogelijkheid om wachtwoorden op te slaan. Dat lijkt handig, maar is het niet altijd. Het betekent namelijk dat iedereen die met uw computer deze sites bezoekt, meteen 'als u' wordt ingelogd. Ook vergeten veel mensen uit te loggen als ze een dienst of site hebben gebruikt. De gebruiker na u zou dan 'als u' de site kunnen gebruiken. Log dus altijd uit. Op elke site waar u bent ingelogd is wel een knopje 'uitloggen' of 'log out' te vinden.

Uw wachtwoord opslaan is alleen handig als u de enige gebruiker van de computer bent. Als er meer mensen van een computer gebruikmaken, is dit alleen verstandig om te doen wanneer elke gebruiker een eigen gebruikersaccount heeft.

Is het u weleens overkomen? U krijgt zogenaamd van een bekende een bericht waarin staat dat hij uw foto of profiel ergens heeft gezien en er een cijfer aan heeft gegeven. Om bij het profiel te komen moet u dan wel even uw wachtwoord invullen. Ga nooit op zo'n e-mail in en klik zeker niet op een link in de mail. Breng wel de afzender ervan op de hoogte dat er vanuit haar of zijn e-mailadres een vreemde mail is verstuurd. Deze persoon kan het best zo snel mogelijk het wachtwoord van de e-mail account wijzigen. Vaak is dit nog mogelijk. Maar heeft de persoon geen toegang meer tot zijn e-mail, dan moet zo snel mogelijk contact worden opgenomen met de provider of de online e-maildienst om aan te geven dat hij/zij slachtoffer is geworden van een hacker.

Of u krijgt een mailtje van uw bank, met een verhaal over onderhoud en beveiliging en een link erin waarop u moet klikken om in te loggen. Als u op de link klikt in het bericht, gaat u naar een site waar u uw inlognaam en wachtwoord van uw mail moet invullen. Die site lijkt sprekend op bijvoorbeeld de site van uw bank, maar het is een nep-website. Wie zijn gegevens invult, geeft zijn wachtwoord door aan computercriminelen of dubieuze sites. Die gebruiken het wachtwoord om mails te sturen aan mensen die u kent, of om spamberichten te versturen.

Deze manieren van wachtwoorden ontfutselen heet 'phishing'. Trap er niet in! In onze rubriek 'Spam en phishing' vindt u interessante artikelen over omgaan met deze vormen van criminaliteit.

Een sterk wachtwoord bestaat uit een reeks van 6 tot 8 willekeurige letters en cijfers, en vaak bent u ook verplicht leestekens te gebruiken. Alles over het maken van een sterk wachtwoord leest u in de tip 'Maak een sterk wachtwoord'. Als u eenmaal een sterk wachtwoord hebt bedacht, dan bent u er nog niet. Het is aan te raden uw wachtwoord periodiek te wijzigen, bijvoorbeeld elk kwartaal.

Er zijn verschillende manieren om uw wachtwoorden te bewaren op de computer. U kunt ze bewaren in een Word-bestand en dat bestand beveiligen met een wachtwoord. Om de lijst te raadplegen, hoeft u dan nog maar één wachtwoord te onthouden, in plaats van allemaal. Nieuwe wachtwoorden voegt u dan eenvoudig toe aan de lijst. Lees hoe u een word-document beveiligt in de tip 'Word-document beveiligen met een wachtwoord'.

U kunt ook een wachtwoordprogramma gebruiken. Dat is een programma waarin u een lijst bijhoudt van alle wachtwoorden die u gebruikt. U voert ze eenmalig in, kiest een hoofdwachtwoord om het programma mee te beveiligen, en u kunt ze voortaan allemaal opzoeken in het programma. Een voorbeeld daarvan is LastPass. Lees er meer over in het artikel 'LastPass gebruiken'.

Het valt niet mee om zorgvuldig om te gaan met een wachtwoord en veilig te internetten. Er zijn verschillende sites die u kunt raadplegen.

  • Op de site Mediawijzer vindt u nuttige en interessant informatie over veilig computeren.
  • De site Thuis veilig online biedt veel wetenswaardigheden.
  • Kijk ook eens op de site Jewachtwoord.nl. Hier kunt u testen hoe sterk uw wachtwoorden zijn.
  • De Nederlandse banken zijn een campagne begonnen onder de naam 'Nepmail, trap er niet in'. Op de site Veiligbankieren.nl vindt u alle informatie.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.