U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp Internet Artikel

Pagina verversen of vernieuwen

Artikel

Ververs een webpagina met de hand als-ie vastloopt of niet alle plaatjes zichtbaar zijn. Of bijvoorbeeld bij een nieuwspagina.

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
4,5 / 5 (8 stemmen)
Edwin van Amstel
Edwin van Amstel
Gewijzigd op 23 jan 2024

Waarom pagina vernieuwen?

Websites bezoeken we met een browser, zoals Chrome of Safari. De browser toont één pagina tegelijk van een site. De pagina wordt 'geladen', heet het dan. Soms gaat dat niet goed. Het laden stopt voordat de hele pagina zichtbaar is. Of niet alle plaatjes zijn zichtbaar. Browsers hebben daarom allemaal een functie om de pagina opnieuw te laden. Soms spreekt men ook wel van de pagina verversen of de pagina vernieuwen.

Nieuws en sport

Sommige sites maken bij belangrijke nieuwsgebeurtenissen of sportwedstrijden een pagina die voortdurend nieuwe informatie krijgt. Zo'n pagina ververst zichzelf. Dat gaat niet altijd goed. Ook dan komt de browserfunctie van pas. U ververst de pagina dan gewoon zelf.

Pagina verversen met browserknop

Elke browser, op pc, Mac of mobiel, heeft een knop die de geladen pagina vernieuwt. En het icoon op die knop is overal min of meer dezelfde: een gebogen pijl.

Pagina verversen 

De knop zit in elke browser in of naast de adresbalk. Klik of tik op de knop en de pagina vernieuwt. Gebruikers van Chrome op de telefoon hebben een extra stapje nodig. Tik rechtsboven op de drie verticale puntjes, dan verschijnt de verversknop.   

Pagina verversen met sneltoetsen - Windows

Druk de Ctrl-toets en F5 tegelijk in om een geladen webpagina te verversen. Daarmee zeg je tegen de browser: haal de pagina opnieuw op van internet. Makkelijker wordt het niet!

Pagina verversen met sneltoetsen - Mac

Safari op de Mac ververst een pagina als u de volgende toetscombinatie gebruikt: Cmd+R. De combinatie Appeltje+R doet hetzelfde.

Pagina verversen met vingerbeweging (telefoons)

Op de telefoon is er nog een manier om een pagina snel te verversen. Trek hem naar beneden. Dat gaat als volgt: veeg met de wijsvinger over de pagina en laat de vinger aan het einde van het scherm los. Bovenin verschijnt kort het ververs-icoon als teken dat de pagina wordt vernieuwd. 

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven