Menu Zoek

Paint 3D: werken met 3D

Paint 3D: de basisPaint 3D is het nieuwe tekenprogramma in Windows 10. Maak kennis met de uitgebreide mogelijkheden van de nieuwe Paint. In dit artikel leest u over tekenen in 3D.

Paint 3D is een tekenprogramma dat met de Creator's Update aan Windows 10 werd toegevoegd. Het is bedoeld als opvolger van het vertrouwde programma Paint. Het nieuwe programma ziet er moderner uit en heeft veel meer mogelijkheden, waaronder werken met 3D. In dit artikel leest u over het werken met modellen in 3D. Bent u nog niet bekend met de basismogelijkheden van Paint 3D? Lees dan het artikel 'Paint 3D: de basis'.

Paint 3D binnen Windows 10
Paint 3D is beschikbaar voor mensen met Windows 10 die de Creator's Update (Makersupdate) op de pc hebben staan. Deze update wordt nog steeds verspreid onder gebruikers van Windows 10. Hebt u Windows 10, maar kunt u Paint 3D nog niet vinden op de computer? Dan hebt u de update nog niet gekregen. Wacht dan tot er meldingen komen van Microsoft dat de update klaarstaat. Volg de instructies, installeer de update en maak kennis met de nieuwe mogelijkheden, waaronder Paint 3D.

3D is een begrip dat staat voor 'driedimensionaal'. Oftewel: voorwerpen die niet 'plat' lijken, maar die diepte lijken te hebben. Binnen Paint 3D is dit toegepast in een nieuw onderdeel. Daar maakt u zelf vormen in 3D, geeft deze een kleurtje en bekijkt ze van alle kanten. Ook is het mogelijk ontwerpen van andere mensen te downloaden en zelf verder te bewerken. In dit artikel gaan we in op de basis van werken met 3D in Paint 3D.

 • Klik op de knop Starten.
 • Blader door de lijst met apps (programma's) en klik op Paint 3D.
 • Het programma start direct.
 • Klik op Nieuw.

In het artikel 'Paint 3D: de basis' las u al over de normale tekenfuncties van Paint 3D. Hier richten we ons op het 3D-gedeelte. Dit opent u als volgt:

 • Klik op de knop 3D, het pictogram van de kubus.

3D-gedeelt openen

Zodra u het gedeelte voor 3D aanklikt, veranderen de gereedschappen rechts in beeld. Hieronder een overzicht van de verschillende onderdelen:

De onderdelen leren kennen

1: de 3D-vormen die u kunt tekenen. Klik een vorm aan, bijvoorbeeld de bol, en begin te tekenen op het witte vel. Er verschijnt direct een vorm.

2: de kleuren om de vorm op te vullen.

3: het gereedschap met het oogje erop laat u een model in 3D bekijken en roteren. Door te klikken op het potloodje ernaast keert u weer terug naar de normale 2D-weergave.

In dit artikel maken we een simpele bol en vullen we die met een andere kleur.

 • Klik bij '3D-objecten' op de bol.
 • Klik bij de kleuren op Indigo, in de onderste rij de derde van links.
 • Teken met de muis een bol op het witte tekenvel. Klik daarvoor met de muis op het vel, houd de muisknop ingedrukt en versleep de muis. Laat de muisknop weer los, zodra u het gewenste figuur hebt.

Bol tekenen

 • De bol krijgt grepen langs de rand waarmee u hem kleiner of groter kunt maken. Ook verschijnt er rechts in beeld een nieuw onderdeel met gereedschappen. Als u wilt weten waar een gereedschap voor is, dan wijst u het onderdeel met de muisaanwijzer aan. In een tekstballon verschijnt dan de functie van het gereedschap.
 • De grepen verdwijnen als buiten de bol klikt. Om ze weer te zien, klikt u op de bol.

Het leuke aan Paint is dat uw creativiteit vrij spel heeft. Vindt u een blauwe bol niet zo mooi. Dan geeft u hem een andere kleur.

 • Klik indien nodig op de bol om hem te selecteren. De grepen aan de rand van de afbeelding verschijnen.
 • Klik op Kleur bewerken.
 • Klik in het menu op de kleur Rood.
 • De bol wordt rood. Klik ergens buiten de bol op het vel papier om de grepen te laten verdwijnen.

Bol een andere kleur geven

De afbeelding is nu nog plat, in 2D. Klik onder het tekenpapier op de knop het met oogje om er een 3D-weergave van te maken:

Plaatje in 3D bekijken

Met de muis kunt u de bol van alle kanten bekijken. Met de schuifbalk met het percentage zoomt u in of uit. Bent u klaar met kijken in 3D? Klik dan op het pictogram met het potlood om terug te keren naar de 2D-weergave.

In het rechterdeel van Paint 3D staat een onderdeel '3D-modellen'. Dit zijn standaardvormen die reeds ontworpen zijn, die u zelf kunt opnemen in een tekening. Laten we als voorbeeld een hondje naast de bol tekenen:

 • Klik op het pictogram van de hond.
 • Teken met de muisaanwijzer (en de linkermuisknop ingedrukt) een hondje.

Hondje tekenen

 • Standaard staan er enkele modellen in het rechtermenu. Als u er meer wilt zien, klikt u op de knop Meer modellen ophalen. Het gedeelte 'Remix 3D' opent dan. Dat gedeelte is Engelstalig, we gaan er verder niet op in binnen dit artikel.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.