Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 14 oktober 2021

Picasa: een filmpje maken

Een goed en gratis fotobewerkingsprogramma is Picasa 3, ontwikkeld door Google. In dit artikel leest u hoe u op een Windows-computer een filmpje maakt van uw foto's.

Het programma Picasa is niet meer te downloaden. Gebruikers die nog over het programma beschikken kunnen het programma en de informatie op SeniorWeb.nl wel blijven gebruiken. Op zoek naar een vervangend programma? Lees het artikel 'Alternatieven voor Picasa'.

Nog niet veel ervaring met het programma Picasa? Dan is het raadzaam om eerst het artikel 'Picasa: bibliotheek en viewer gebruiken' te lezen. Hebt u Picasa niet op uw computer staan, dan kunt u het programma niet meer downloaden. Alleen huidige gebruikers kunnen het programma blijven gebruiken.

Klik op Start > Alle programma's > Picasa 3 > Picasa 3 om het programma te openen

  • Open Picasa via Start > Alle programma's > Picasa.
  • Selecteer de map waarin de foto's staan waarvan u een filmpje wilt maken. Als u alle foto's uit de map wilt gebruiken, klik dan links op de map om deze te selecteren. Wilt u slechts een aantal foto's uit de map gebruiken, selecteer de foto's dan één voor één door de Ctrl-toets ingedrukt te houden en op de foto's te klikken.
  • Klik op het icoon 'Filmpresentatie maken' https://files.seniorweb.nl/uploadedimages/wwwseniorwebnl/thema/fotovideo/webalbumdiashow/filmpresentatie maken.png. Het tabblad 'Filmmaker' wordt geopend en u kunt starten met het maken van de film.

041115_Filmmaker

De eerste dia is door Picasa zelf gemaakt: het is een zwarte titeldia. U kunt de tekst aanpassen op het tabblad dia. U kunt het lettertype en de -grootte instellen, en de tekst- en achtergrondkleur. Klik op het bolletje daaronder en wijs met het pipetje dat verschijnt een kleur aan. Onder 'Sjabloon' kunt u de weergave van de tekst aan uw smaak aanpassen. Overigens kunt u elke foto voorzien van tekst: klik op de bewuste foto rechtsonder en vul de gewenste tekst in op het tabblad 'Dia'.

De overige instellingen regelt u op het tabblad 'Film'. Een nadeel van Picasa Filmmaker is dat deze instellingen gelden voor de hele film. U kunt ze dus niet per dia verschillend instellen.

  • Als u muziek wilt invoegen klikt u op de knop Bezig met laden en selecteert een muziekbestand. Picasa ondersteunt mp3 en wma.
  • Onder 'Overgangsstijl' selecteert u de manier waarop de foto's in elkaar overlopen.
  • Door middel van het schuifje onder 'Weergavetijd dia' regelt u de tijd dat de foto's in beeld zijn.
  • Onder 'Afmetingen' selecteert u de grootte (in pixels) van de uiteindelijke film.
  • Als u een vinkje plaatst bij Titels weergeven verschijnen de titels van de foto's in het filmpje. Dat gebeurt natuurlijk alleen als u in Picasa de foto's hebt voorzien van een titel.
  • Plaatst u een vinkje bij foto bijsnijden naar volledig frame dan worden alle foto's even groot gemaakt. Daarmee voorkomt u zwarte balkjes in uw film.
U krijgt een preview van uw film als u onder de dia op de knop met het groene pijltje klikt.

Is uw film klaar klik dan op de knop Film maken. Picasa maakt de film: dit kan enige tijd duren, afhankelijk van het aantal foto's dat u hebt gebruikt. Een voortgangsbalk vertelt u hoever u bent. Als de film klaar is wordt deze automatisch afgespeeld. Klik linksboven op de knop Terug naar bibliotheek. U ziet dat er onder Google projects een nieuwe map is gemaakt, 'Google Movies'. Daarin vindt u de gemaakte film (en toekomstige films) terug. Wilt u een bestaande film bewerken, dubbelklik dan op de bewuste film en klik daarna op de knop Bewerken. Voer uw wijzigingen door en klik ten slotte weer op Film maken. Picasa vraag of u de bestaande film wilt vervangen of een nieuwe wilt maken.

Als u uw films buiten Picasa wilt bekijken, of bijvoorbeeld wilt branden op cd, vindt u ze in de map '(Mijn) Afbeeldingen\Picasa\Google Movies'.

  • Als u een foto niet wilt gebruiken in de film klik dan op de bewuste foto en klik daarna op het rode kruisje. De foto wordt dan verwijderd.
  • U kunt de volgorde van de foto's veranderen door een foto naar links of rechts te slepen.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.