Menu Zoek

Picasa: foto's bewerken

Een goed en gratis fotobewerkingsprogramma is Picasa 3, ontwikkeld door Google. We laten u zien hoe u op een Windows-computer veelgebruikte bewerkingen, zoals bijsnijden, verscherpen of lichter maken, uitvoert.

Het programma Picasa is niet meer te downloaden. Gebruikers die nog over het programma beschikken kunnen het programma en de informatie op SeniorWeb.nl wel blijven gebruiken. Op zoek naar een vervangend programma? Lees het artikel 'Alternatieven voor Picasa'.
 • Open Picasa via Start > Alle programma's > Picasa 3 > Picasa 3. Gebruikt u Windows 8, open het programma dan via de tegel op het Startscherm of via het Bureaublad.
 • Links in Picasa staan de mappen met foto's, rechts staan de foto's. Boven en onder staan menu's en knoppen. Open een foto door erop te dubbelklikken.
 • Links verschijnt een menu met een aantal tabbladen.
  041115_Foto's_Bewerken
 • Wij bespreken hier de eerste drie tabbladen bespreken: 'Meest gebruike bewerkingen', te herkennen aan Picasa moersleutel, 'Nauwkeurig afgestelde belichtings- en kleurbewerkingen', te herkennen aan Picasa zon en 'Beeldbewerking', te herkennen aan Picasa kwast. Alle hierna besproken bewerkingen voert u uit op één van deze tabbladen.

Opmerking: fotobewerkingen zijn in principe niet definitief in Picasa, om te voorkomen dat de originele foto verloren gaat. Bij bewerkte foto's wordt de knop 'Ongedaan maken' actief, zodat u altijd de bewerkingen kunt terugdraaien door op deze knop te klikken. Maar u kunt er ook voor kiezen de bewerkingen wel op te slaan in de Windows Verkenner. Wilt u dit, dan leest u hoe dat moet aan het eind van dit artikel in de paragraaf 'Wijzigingen bewaren'.

Het eerste tabblad heet 'Meest gebruikte bewerkingen'. Niet voor niets, omdat u hier de bewerkingen vindt die u het meest gebruikt.

U kunt twee redenen hebben om een foto bij te snijden: er staat meer op dan u wilt of u wilt de foto zodanig bijsnijden dat deze op een bepaald formaat papier past, bijvoorbeeld omdat u een foto op 10x15 cm wilt afdrukken. De werkwijze is als volgt:

 • klik op de knop Bijsnijden.
  041115_Bijsnijden
 • In het uitklapmenu kunt u kiezen tussen 'Handm.' (Handmatig) en verschillende standaardformaten (zoals 13x18 centimeter en vierkant, voor een cd-hoesje). Klik op een van de opties van het uitklapmenu. Bij 'Handm.' kunt u zelf de verhoudingen bepalen van de uitsnede, bij de andere opties liggen de verhoudingen vast en kunt u alleen de grootte van de uitsnede bepalen. U hebt nu twee opties:
 1. Kies een van de voorbeelduitsnedes: Onder het uitklapmenu verschijnen drie voorbeeldenplaatjes van uitsnedes binnen de gekozen verhoudingen. Klik op een van de voorbeelden om die uitsnede te selecteren en klik op Toepassen om de uitsnede te bevestigen.
 2. Maak zelf de uitsnede: Beweeg terwijl u de linkermuisknop ingedrukt houdt met de muis over de foto. Picasa trekt een kader. Laat de knop los. Het kader kunt u groter of kleiner maken door met de muisaanwijzer over een van de randen te bewegen en op het moment dat de aanwijzer in twee pijltjes verandert de linkermuisknop in te drukken en te slepen met de aanwijzer. De positie van het kader verandert u door op een willekeurige plek binnen het kader de linkermuisknop in te drukken en te slepen met de aanwijzer. Klik op Toepassen om de uitsnede te bevestigen.

041115_Voorbeeld

Opmerking: wilt u een foto bijsnijden en vervolgens (laten) afdrukken, let dan goed op de resolutie van de uitsnede. Is deze nog hoog genoeg voor een mooie print? De pixelgrootte van de foto leest u af onder aan in het programma. Als vuistregel kunt u aanhouden dat een mooie 10x15 print een resolutie van 1170x780 pixels nodig hebt. Let er ook op dat fotosoftware creatieve uitsneden vaak niet 'aankan' met als gevolg dat afdrukken niet goed worden.

Met de knop 'Recht maken' verbetert u foto's waarin bijvoorbeeld de horizon niet helemaal recht staat.

 • Klik op de knop Recht maken. Over de foto wordt een raster gelegd. Onder de foto verschijnt een schuifbalk waarnaast twee knoppen.
 • Klik met de linkermuisknop op het knopje in de schuifbalk, houd de muisknop ingedrukt en beweeg het knopje naar links of rechts.
 • Het raster helpt u beoordelen of de foto rechtstaat. Klik als u tevreden bent op Toepassen. Bevalt de bewerking u niet, klik dan op Annuleren.
picsa6.png
Geen programma is compleet zonder rode ogen-reductie. Dit vervelende bij-effect van direct flitslicht kunt u in Picasa makkelijk bijwerken. Klik op de knop Rode ogen en volg de instructies.
Geen zin om veel tijd aan het verbeteren van uw foto's te besteden? Gebruik de knop Ik doe een gok en kijk of het resultaat u bevalt. Is dat niet het geval, breng de foto dan in originele staat door te klikken op de knop Ongedaan maken ik doe een gok .
Deze knoppen verbeteren het contrast respectievelijk de kleur. U hebt geen controle over de verbeteringen: klik op de knop, kijk of u de foto verbeterd vindt en zo nee, klik op Ongedaan maken Auto-contrast of Ongedaan maken Auto-kleur .
Gebruik de schuif bij 'Licht invullen' om een donkere afbeelding wat lichter te maken. Wilt u geavanceerdere opties om het licht en donker van uw foto bij te werken gebruik dan de opties op het volgende tabblad 'Nauwkeurig afgestelde belichtings- en kleurbewerkingen'.

Het tabblad 'Nauwkeurig afgestelde belichtings- en kleurbewerkingen' is gericht op de belichting en kleur van uw foto. Met 'Licht invullen', 'Accenten' en 'Schaduwen' kunt u de algehele belichting van de afbeelding fijner afstellen. Met 'Kleurtemperatuur' en 'Neutrale kleur uitzoeken' kunt u een kleurzweem uit uw foto filteren.

Het verschil tussen 'Licht invullen' en 'Accenten' is subtiel maar wezenlijk. De eerste optie maakt de foto in zijn geheel lichter, de tweede optie maakt alleen de lichte delen van de foto lichter. Dat wil zeggen dat in het eerste geval het contrast wat minder wordt.

Een kleurzweem over uw foto corrigeert u op twee manieren: via 'Kleurtemperatuur' of via 'Neutrale kleur uitzoeken'. Beide opties hebben hetzelfde effect maar de werking verschilt. Met kleurtemperatuur schuift u de schuifknop naar links of rechts. U ziet de kleur van de foto veranderen: naar links voegt u meer blauw toe, naar rechts meer rood. U kunt het ook andersom zien: naar links haalt u rood weg, naar rechts haalt u blauw weg. Experimenteer door te schuiven wat voor u de beste instellingen zijn.

'Neutrale kleur uitzoeken' heeft hetzelfde effect. Meestal is er op een foto wel iets dat wit hoort te zijn. Klik eerst op het pipetje en daarna op een gedeelte van de foto dat wit hoort te zijn. U ziet dat de foto realistischer oogt zonder de rode zweem.

Het tabblad 'Beeldbewerking' bevat een aantal opties waarmee u uw foto's verbetert of een ander uiterlijk geeft.

 • 'Scherper maken' doet exact wat het aangeeft: het haalt onscherpte uit uw foto. Verwacht hier geen wonderen van: een bewogen foto is achteraf natuurlijk nooit scherp te krijgen. Maar kleine onscherptecorrecties pakt u er mee aan.
 • 'Sepia', 'Z/W', 'Warmer maken' en 'Filmkorrel' zijn eenvoudige knoppen die doen wat ze zeggen: ze geven uw foto een sepia-effect (zoals oude foto's hebben), maken uw foto zwart-wit, maken uw foto warmer (wat u ook zelf kunt doen met Kleurtemperatuur) en geven uw foto een korrel zoals u wel kent van niet-digitale camera's.
 • Met 'Tint' geeft u een kleureffect aan uw foto's:
  • Klik op de knop Tint. Alle kleuren worden uit de foto verwijderd.
  • Gebruik de functie 'Kleuren kiezen' om de kleur te kiezen die u aan de foto wilt toevoegen.
  • Gebruik de schuifbalk 'vervagen' om de oorspronkelijke kleuren opnieuw toe te voegen aan de foto, zodat deze mengen met de tint.
 • Met 'Verzadiging' bepaalt u of de kleuren in de foto meer of minder verzadigd worden weergegeven. Bij fletse foto's haalt u zo de kleuren op.
 • 'Zachte focus': hiermee maakt u een bepaald gebied van de foto scherp: de rest vervaagt.
 • 'Glans': hiermee geeft u foto's een zachte gloed.
 • 'Gefilterd Z/W': Hiermee maakt u de foto zwart-wit, maar past u tevens een kleurfilter toe. Dit leidt tot verschillende zwart-witfoto's. Een roodfilter bijvoorbeeld laat alleen rood door. Kleuren die geen rood bevatten worden zwart, helderrood wordt wit.
 • 'Focus Z/W': lijkt op 'Zachte focus'. U maakt de foto zwart-wit. Een bepaald gebied blijft in kleur. De grootte van dat gebied kunt u instellen.
 • 'Geleidel. tint' (Geleidelijke tint): hiermee voegt u een geleidelijke overgang van een kleur naar keuze toe. Zo maakt u bijvoorbeeld grijze luchten blauw(er).

041115_Beeldbewerking

Nadat u een foto hebt verbeterd, keert u terug naar het beginscherm van Picasa. Uw wijzigingen worden nu bewaard op de foto's binnen Picasa, maar de originele foto blijft onaangeroerd. Met het programma Picasa op de computer zullen foto’s vanuit De Verkenner altijd geopend worden met Picasa Viewer. Hebt u foto’s bewerkt in Picasa, dan zult u ook altijd de bewerking zien in plaats van het origineel. Om het origineel te openen klikt u met de rechtermuisknop op de foto die u wilt zien. Vervolgens klikt u op openen met en kiest u het programma waarmee u de foto wilt openen. De originele foto wordt nu getoond.

Wilt u de wijzigingen die u hebt gemaakt ook bij de originele foto's bewaren in de Windows Verkenner, klik dan op Bestand > Opslaan als. Geef de foto een duidelijke naam. Als u de foto een andere naam geeft dan het origineel, dan komt de bewerkte foto erbij te staan in de Windows Verkenner. Houdt u dezelfde naam aan als de originele foto, dan wordt die foto overschreven en bent u het origineel dus kwijt.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.