Zoeken
Menu Zoek

Picasa: fotocollage maken

Collage

Een goed en gratis fotobewerkingsprogramma is Picasa 3, ontwikkeld door Google. In dit artikel leest u hoe u op een Windows-computer een collage maakt van uw foto's.

Bent u nog niet zo bekend met het programma Picasa? Dan is het raadzaam om eerst het artikel ' Picasa: bibliotheek en viewer gebruiken ' te lezen.
Een collage is een creatie van bestaande digitale foto’s die u op een bepaalde verrassende manier rangschikt. Vroeger knipten en plakten mensen hun papieren afdrukken om er iets speciaals van te maken. Tegenwoordig kan dat allemaal veel gemakkelijker. Zeker in Picasa 3 is een fotocollage binnen enkele muisklikken gemaakt. En het voordeel is: bent u niet tevreden over het resultaat? Dan maakt u gewoon weer een andere collage.
 • Open de bibliotheek van Picasa 3.
 • Selecteer de map waarin de foto's staan waarvan u een collage wilt maken. Als u alle foto's uit de map wilt gebruiken, klik dan links op de map om deze te selecteren. Wilt u slechts een aantal foto's uit de map gebruiken, selecteer de foto's dan één voor één door de Ctrl-toets ingedrukt te houden en op de foto's te klikken.
 • Klik op het pictogram 'Fotocollage maken':  Picasa fotocollage  

Het tabblad 'Collage' opent.

 • Links ziet u een deelscherm met alle mogelijkheden voor collages. Is de collage niet helemaal naar uw zin? Klik onder de collage op de knop Collage schudden voor een andere compositie.
 • Nu wel naar uw zin? Klik in het linkervenster dan op de knop Collage maken.
 • Picasa maakt nu een jpg-afbeelding van de collage. Dit kan even duren. In de tussentijd verschijnen er diverse vensters rechtsonder in beeld. Deze verdwijnen weer. Als de afbeelding klaar is, verschijnt die in het bewerkingsvenster en kunt u de collage naar eigen inzicht verder bewerken.
 • U keert terug naar de bibliotheek door te klikken op de knop Sluiten,  die u linksboven in beeld vindt. In de lijst met mappen staat nu een nieuwe map, 'Google Projects', met daarin 'Collages'.

Naast de standaardcollage kunt u de afbeeldingen ook op heel andere manieren rangschikken.

 • Open de bibliotheek van Picasa 3 en selecteer de gewenste foto's zoals in stap 1 is beschreven.
 • Klik op het pictogram  Picasa fotocollage.
 • U ziet weer een standaardcollage. Echter, links is er het deelvenster waarin u voor andere instellingen kunt kiezen. In het bovenste vakje ziet u dat de optie Stapel afbeeldingen wordt getoond. Klik op het driehoekje daar rechts naast.
  041115_Driehoekjerechts
 • Er opent er een uitklapmenu met daarin andere mogelijkheden. Kies bijvoorbeeld voor een raster, een contactvel of multiweergave. U kunt alle opties om de beurt aanklikken en kijken welk effect het heeft. U ziet de wijzigingen direct ingaan. Elke optie die u aanklikt, heeft invloed op de verdere mogelijkheden die worden getoond in het linkervenster. De opties die mogelijk zijn, worden vetgedrukt, en de opties die niet mogelijk zijn worden lichtgrijs.
Als u Stapel afbeeldingen hebt gekozen, dan zijn er diverse verdere mogelijkheden. U kunt een randje voor de collage uitkiezen. Als u de muis stilhoudt boven de opties, ziet u een wolkje met wat uitleg erover. Als u iets aanklikt wat u niet bevalt, kunt u het ongedaan maken door op het linker pictogram, 'Alleen de afbeelding, zonder rand', te klikken. U kunt een kleurtje uitkiezen voor de achtergrond, aangeven hoe groot uw collage moet worden en kiezen voor een staande of liggende weergave (de twee knoppen onder het vakje bij Foto-indeling). Ook kunt u schaduw gebruiken of titels weergeven.
Als u de optie Mozaïek aanklikt, dan veranderen de opties. U kunt nu kiezen welke rasterspatiëring u wilt gebruiken. Daarmee wordt bedoeld of er ruimte moet zitten tussen de foto’s of liever niet. Verder kunt u een andere pagina-indeling kiezen en wederom daaronder aangeven of u een staande of liggende collage wilt.
De optie Framemozaïek biedt bijna dezelfde mogelijkheden, alleen is er rechtsonder een extra knop Instellen als centrum van frame.  Daarmee kunt u foto’s in de collage van plaats laten wisselen.
Ook bij het Raster  kunt u de onderlinge tussenruimte (rasterspatiëring) kiezen, de pagina-indeling veranderen of kiezen voor een staande danwel liggende collage.
Ook hier zijn veel van de eerder genoemde opties aanwezig, naast het weergeven van titels.
Bij deze optie worden alle foto’s over elkaar heen gelegd, wat een vreemd resultaat kan opleveren. U kunt hier vrij weinig aan wijzigen, alleen de pagina-indeling en de optie staand/liggend.

Elke keer dat u een collage wilt maken is de werkwijze hetzelfde:

 • Kies de foto's.
 • Kklik op het pictogram Picasa fotocollage.
 • Kies links een van de verschillende stijlen en pas daarna de verdere opties aan tot u tevreden bent.
 • Klik dan onder de foto's op de knop Collage maken.

Na enige tijd is de nieuwe jpg-afbeelding te vinden in het mapje 'Projecten' in de bibliotheek van Picasa 3.

Leden van SeniorWeb kunnen ook de Online Cursus ' Starten met Picasa ' volgen.
Auteur: SB
Gewijzigd: 4 november 2015
Printen Voeg toe aan Mijn archief
Sluiten
Toevoegen aan Mijn archief

U moet inloggen om iets te kunnen toevoegen aan uw archief. Wilt u nu inloggen?

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
 • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 

Waardering

Klik op de sterren om dit artikel te waarderen: -/5 Stem!

SeniorWeb-leden vinden van dit artikel

avatar
SeniorWeb-lid op maandag 20 oktober 2014 13:48: ik wil graag op een contactvel met pasfot,s de naam onder de pasfoto zetten.
avatar
PeterPam op donderdag 29 maart 2012 10:11: Geachte Heer/Mevrouw, Ik heb problemen met het verwijderen van gemaakte collages. Hoe los ik dat op? Dank en vr. gr. Peter van Eijck peter.van.eijck@hetnet.nl
avatar
SeniorWeb-lid op vrijdag 6 mei 2011 10:47: De rode ogen kwam ik helaas niet uit, verder blij met handleiding!!!jakelder@home.nl
Woordenboek
Home Sluiten
Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.