Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Meer privacy tijdens internetten met Chrome

Google Chrome privacy

Browsers krijgen en onthouden veel informatie over het surfgedrag van internetters. Zorg voor meer privacy tijdens internetten met Google Chrome.

Google Chrome houdt, net als andere browsers, gegevens bij van de gebruiker. Het kan geen kwaad hier bij stil te staan en te kijken hoe u uw privacy beter beschermt.

Er zijn veel mogelijkheid om te zorgen dat Google minder gegevens verkrijgt. Bij veel privacyinstellingen moet de internetter een afweging maken tussen gemak en privacy. Want niet alle mogelijkheden in Chrome zijn ingebouwd om Google te informeren over de gebruiker. Veel opties leveren ook daadwerkelijk een voordeel voor de internetter op, zoals ingelogd blijven op een website zoals SeniorWeb.nl.

Bij Chrome kunnen mensen inloggen met een Google-account. Dat gebeurt bijvoorbeeld als u via de browser inlogt op Gmail en vervolgens niet uitlogt. Het voordeel is directe toegang tot Google-diensten, zoals Google Drive en Foto's. Maar Google kan daardoor ook registreren wat het account allemaal online doet. Log uit om anoniemer te surfen:

  • Open Google Chrome.
  • Surf naar Google.nl
  • Klik rechtsboven op het rondje met initialen.
    Uitloggen Google-account
  • Klik op Uitloggen.

Het Google-account is losgekoppeld van de browser.

Google Chrome heeft een aantal privacyinstellingen die de internetter zelf kan aanpassen. Deze privacyinstellingen zijn gebundeld in het instellingenmenu. We openen eerst dit menugedeelte en bespreken in de volgende paragrafen de mogelijkheden.

  • Open Chrome.
  • Klik rechtsboven op het pictogram met de drie puntjes.
  • Klik op Instellingen.
  • Klik links op Privacy en beveiliging.

Het is ook mogelijk om te bepalen welke informatie websites kunnen gebruiken en welke content ze aan u laten zien.

  • We gaan ervan uit dat de instellingen nog openstaan bij 'Privacy en beveiliging'.
  • Klik op Cookies en andere sitegegevens. Websites maken onderscheid tussen verschillende soorten cookies. Er zijn nuttige cookies van de site die u bezoekt en cookies van derden. Het hangt van uzelf af welke u aan laat staan. Over het algemeen surft het echter makkelijker als nuttige cookies aan blijven staan. Cookies van derden kunnen wel uit. Klik daarvoor op Cookies van derden blokkeren. Klik linksboven op het pijltje om weer terug te keren naar de instellingen.
  • Klik op Site-instellingen.
  • Zorg dat bij 'Locatie', 'Camera' en 'Microfoon' de optie Vragen vóór toegang aanstaat.
  • Zorg dat bij 'Meldingen' de optie Vragen vóór verzenden aanstaat
  • Klik tot slot op Pop-ups en omleidingen. Een pop-up is een klein venster dat tijdens het internetten verschijnt boven op het actieve browservenster. Vaak wordt hierin reclame gemaakt of meer informatie aan de gebruiker gegeven. In sommige gevallen zijn pop-ups wel gewenst. Bepaal zelf of u deze pop-ups wenselijk vindt.

Gebruikers kunnen in Chrome ook internetten zonder sporen achter te laten. Hierbij worden een aantal gegevens niet opgeslagen, zonder dat u hier apart iets voor moet instellen. De browsegeschiedenis, cookies, sitegegevens en informatie die is opgegeven in formulieren, wordt niet opgeslagen. Internetten zonder sporen achter te laten kan via de incognito-functie.

  • Klik rechtsboven op het pictogram met de drie puntjes.
  • Klik op Nieuw incognitovenster.
  • Een zwart venster opent.
  • U kunt nu internetten zoals u dat gewend bent. Sluit de privésessie via het kruisje rechtsboven.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.