Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Privacy instellen bij Android-apps

Android, app-machtiging

Heeft een app toegang tot uw foto's of locatie? U hebt de toestemming zelf in de hand. Dat zorgt voor meer privacy.

Er zijn veel handige apps voor de tablet of smartphone die het leven makkelijker en leuker maken. Buienradar laat bijvoorbeeld zien of u droog overkomt. Via WhatsApp stuurt u naast een tekstberichtje ook gemakkelijk een foto mee. Wat u zich misschien niet realiseert, is dat de apps daarvoor gebruikmaken van functies op het apparaat. Buienradar gebruikt de gps om de locatie te bepalen en WhatsApp moet voor het versturen van een foto toegang hebben tot uw foto's. In dit geval is het dus noodzakelijk dat de apps daar toestemming voor hebben. Maar het kan geen kwaad om kritisch te kijken van welke functies een app gebruikmaakt. Bedenk vervolgens of u daar wel toestemming voor wilt geven.

Op het moment dat u de app gaat gebruiken is het mogelijk om aan te geven of u de app toestemming geeft om de gevraagde gegevens te gebruiken. U hebt dan zelf in de hand of een app gebruik mag maken van bijvoorbeeld uw locatie of foto's. Wanneer de app toestemming nodig heeft om een functie te gebruiken, komt dit verzoek als een pop-up omhoog. U verleent alleen de toegang als dat logisch is.

Het is even goed opletten als een app vraagt om toestemming tot de microfoon of camera en daar niks te zoeken heeft. WhatsApp heeft bijvoorbeeld toegang nodig om een gesproken bericht of foto te versturen. Maar bij een app die niets doet met foto's of geluidsopnames is de toegang verdacht. En een spelletjes-app die toestemming vraagt om onbeperkt sms'jes te versturen? Nogal vreemd.

Dus vindt u dat een app toegang wil hebben tot onderdelen waar deze niks te zoeken heeft, geef dan geen toestemming. Kijk ook of er een app is waarmee u hetzelfde kunt, maar die niet zo veeleisend is.

Op een Android-telefoon (vanaf Android 7.0) kunt u aangeven van welke onderdelen/functionaliteiten apps gebruik van maken maken.

  • Tik op de app Instellingen.
  • Tik op Apps.
  • Tik rechtsboven op het pictogram van de drie puntjes.
  • Tik op App-machtigingen of Machtigingbeheer.
  • Er opent een overzicht van de onderdelen waarvan apps gebruikmaken. Controleren welke apps allemaal toegang hebben tot de camera? Tik op Camera.
  • Onder 'Toegestaan' staan apps die toegang hebben tot de camera. Bij 'Geweigerd' staan de apps die geen toegang hebben. Toegang tot een bepaald onderdeel (zoals de camera) intrekken? Tik op 'Toegestaan' op de app en daarna op Weigeren.

De betreffende app heeft geen toegang meer tot de camera. Op deze manier kunt u ook controleren welke apps toegang hebben tot andere onderdelen op het apparaat, zoals de locatie, microfoon of agenda.

Vertrouwt u een app niet? Kijk dan bij die specifieke app kijken waar hij een machtiging voor heeft. Trek de machtigingen intrekken waar nodig.

  • Tik op Instellingen.
  • Tik op Apps.
  • Tik op de app waarvan u de machtigingen wilt bekijken.
  • Tik op Machtigingen.
  • Er opent een overzicht van de machtigingen. Onder 'Toegestaan' staan de onderdelen op het apparaat waar de app toegang tot heeft.
  • Toegang intrekken? Tik op het onderdeel (bijvoorbeeld Camera of Opslag).
  • Tik op Weigeren.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.