Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 30 juni 2020

Rummikub spelen

Zin in een spelletje Rummikub, maar is er niemand om gezellig mee te doen? Geen nood. Het spel Rummikub is ook online te spelen.

U vindt het spelletje Rummikub terug in het artikel 'Populaire spelletjes voor pc en tablet'. Het is een spel dat u online speelt en dus niet hoeft te downloaden.

  Het doel van het spel is om uw stenen zo snel mogelijk kwijt te raken.

  U kunt rijtjes maken van drie of meer achtereenvolgende cijfers (2-3-4) of drie of meer dezelfde cijfers in verschillende kleuren (3 rood - 3 groen - 3 blauw). Ook kunt u rijtjes van tegenspelers aanvullen en nieuwe combinaties maken van de cijfers die op tafel liggen.

  Stenen verplaatst u door erop te klikken en daarna te klikken op de plek waar u het steentje wilt neerleggen. Als u een steen op een andere steen neerlegt, dan schuift die steen en alle stenen die daar rechts tegenaan liggen naar rechts.

  rummikubspelgroot

  U kunt stenen die door andere spelers op het speelveld neergelegd zijn, gebruiken om nieuwe rijtjes te maken. Voordat u dit mag doen, moet u eerst met enkel uw eigen stenen een of meer rijtjes maken met een totale puntenwaarde van 30 of meer. Deze rijtjes legt u op het rastergebied onderin het speelveld neer.

  Als u meerdere rijtjes nodig hebt om aan 30 punten te komen, dan moeten deze in dezelfde beurt op het rastergebied neergelegd worden. Als dit gelukt is, klikt u links in beeld op Pas. Het rastergebied verdwijnt en u krijgt meteen een bonusbeurt waarin u wel stenen die door andere spelers zijn neergelegd mag gebruiken. Als u geen rijtjes meer kunt neerleggen, dan klikt u weer op Pas en gaat de beurt naar de volgende speler.

  In het spel zitten ook enkele 'Jokers', stenen zonder getal. Een Joker mag ingezet worden om een rijtje af te maken. Hij neemt dan de plek en het getal in van de steen die daar eigenlijk had moeten liggen. Deze Joker mag later door spelers vervangen worden door een steen die daar eigenlijk had moeten liggen. De Joker mag dan gebruikt worden om een nieuw rijtje te maken. Jokers mogen ook gebruikt worden om uw eerste rijtjes te plaatsen. Zij tellen niet mee om de benodigde 30 punten te halen.

  Als u rijtjes die door andere spelers zijn neergelegd verandert dan moeten deze aan het einde van uw beurt wel weer geldige rijtjes van 3 of meer stenen vormen. Stenen die overblijven mogen niet op uw eigen bord geplaatst worden, tenzij het aan het begin van de beurt uw eigen stenen waren.

  Na elke beurt klikt u op Pas. Hebt u niets op de tafel kunnen leggen, dan krijgt u er een steen bij. Deze steen krijgt u niet als u in de bonusbeurt geen rijtje neer kunt leggen. Als u erg met stenen en rijtjes hebt geschoven, dan kunt u klikken op OK? Zo controleert u of alle rijtjes in de goede volgorde staan. Ongeldig geplaatste stenen lichten op, zodat u weet waar u op moeten letten.

  Soms komt u na veel geschuif op zoek naar een ingewikkelde zet misschien niet uit met uw stenen. Dan moet alles weer teruggelegd worden en moet u uw eigen stenen weer terugnemen. Het spel kan dit automatisch voor u doen. Klik daarvoor links op Computer. U kunt dan opnieuw beginnen met uw beurt.

  U speelt als speler 1. Hebt u een keer gewonnen, dan kunt u uw naam invullen. De computer biedt u drie gehaaide tegenspelers.
  Delen via:
  Wat betekenen deze knoppen?
  Wat betekenen deze knoppen?
  Sluiten

  U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

  Hoe werkt het?
  Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

  De koppeling verbreken
  U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  Woordenboek

  Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
  Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

  De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.