SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Populaire spelletjes voor pc en tablet

300715_kaartspel

Spelletjes zijn er in vele soorten en maten. Denk aan gezelschapsspellen, bordspellen en denksporten. Van veel populaire spellen zijn ook digitale varianten gemaakt. We zetten er een paar op een rij.

Het gezelschapsspel Rummikub is ontstaan uit een kaartspel, en lijkt erg op Jokeren. Bij Rummikub speelt men echter niet met kaarten, maar met een rekje met daarop losse steentjes. Op deze steentjes staan cijfers. De winnaar van het spel is degene die als eerste al zijn stenen heeft weggespeeld door setjes (bijvoorbeeld drie vieren) te vormen, rijtjes opeenvolgende cijfers te leggen of door rijtjes aan te leggen bij al bestaande rijtjes en/of series. Voordat er stenen op tafel mogen worden gelegd, moet een speler minimaal dertig punten vormen aan eigen setjes of rijtjes. Zolang dit aantal niet bereikt is, moet de speler passen en een nieuwe steen pakken. Om beurten leggen spelers setjes of vullen ze setjes aan totdat iemand zijn laatste steen heeft aangelegd.

Het fijne van de computer- en app-versies van Rummikub is dat u kunt spelen wanneer u zin hebt en niet hoeft te wachten tot uw kleinkind langskomt.

Drie keer woordwaarde of twee keer de letterwaarde... u kent het vast wel van het bordspel Scrabble, waarbij u woorden vormt op een speelbord. Sinds 2010 is er een digitale versie onder de naam Wordfeud (woordvete). In dit taalspel moet u woorden zien te vormen met zeven willekeurige letters die op uw digitale woordplankje staan. Hierbij hebben alle letters een bepaalde waarde. Het speelbord heeft speciale vakken die deze waarde verdubbelen of verdrievoudigen. Gebruikt een speler alle zeven letters in één keer, dan krijgt hij of zij een bonus van veertig punten. Spelen tegen vrienden is mogelijk, maar u kunt ook tegen willekeurige tegenstanders strijden en zo nieuwe vrienden maken. De in het spel ingebouwde chatfunctie kan daar zeker bij helpen.

Bij Monopoly is er eigenlijk maar één doel: zo rijk mogelijk worden en tegenstanders platzak maken. Dit doet u door straten te kopen, daar huizen en hotels op te bouwen en huur te vragen aan tegenspelers die via een worp met twee dobbelstenen op uw straat terechtkomen. Het populaire bordspel bestaat sinds 1935 en kent wereldwijd vele varianten. In de Nederlandse versie spelen straten als de Coolsingel, Neude en de Kalverstraat een hoofdrol.

Hebt u in de echte versie minimaal één tegenspeler nodig, bij de tabletversie kunt u het helemaal alleen opnemen tegen de 'computer'. Spelen tegen echte tegenstanders behoort ook tot de mogelijkheden. De digitale versie van het bordspel ziet er schitterend uit. Zelfs het gooien van de dobbelstenen oogt levensecht. Als u de reclame in het gratis spel voor lief neemt, hoeft u er alleen nog maar voor te zorgen dat u uit de gevangenis blijft, tijdens het bouwen van uw vastgoedimperium. Dit spel is echter alleen beschikbaar op de iPad en Android-apparaten.

Sudoku is een van oorsprong Japanse kruiswoordachtige puzzel die niet met woorden werkt, maar met cijfers. De naam van de puzzel is afgeleid van de zin 'ji wa dokushin ni kagiru', wat zoveel betekent als: de cijfers moeten enkel blijven.

Een Sodoku-puzzel bestaat uit negen bij negen vakjes, die weer gegroepeerd zijn in negen vlakken. Hierin dienen de cijfers 1 tot en met 9 te worden ingevuld. Deze getallen mogen maar eenmaal voorkomen in elk groot vlak én de getallen mogen ook in een horizontale en verticale rij maar eenmaal voorkomen. Het oplossen van Sudoku-puzzels vergt geen wiskundige kennis, maar logisch inzicht.

Behalve Sudoku, zijn er nog vele andere soorten puzzels digitaal beschikbaar. Denk aan kruiswoordpuzzels en cryptogrammen. In het artikel 'Puzzelen op internet' leest u er meer over.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.