Menu Zoek

Populaire spelletjes voor pc en tablet

Spelletjes spelen op de computer, tablet of smartphoneGek op Rummikub, Patience of Scrabble, maar niemand in de buurt om mee te spelen? Speel deze spellen gratis online.

Het is een kaartspel dat je in je eentje kunt spelen. De regels van Solitaire zijn simpel: stapel rode en zwarte kaarten om en om, beginnend met de kaart met de hoogste waarde en eindigend met de laagste. Speel zo de vier azen vrij en sorteer de kaarten daarna op kleur (ruiten harten, klaver en schoppen), van laag naar hoog. Dat kan nog best lastig zijn en het spel komt lang niet altijd uit. Al wat meer bedreven in Solitaire? Probeer dan eens een van de andere varianten die er van dit spel zijn, zoals Spider of FreeCell.

Het aanbod aan gratis en betaalde Solitaire-apps is groot. Als de onderstaande app u niet bevalt, zijn er dus genoeg andere om uit te kiezen.

Wie het Vlaamse tv-programma Blokken weleens heeft gezien, weet waarschijnlijk hoe Tetris werkt. Blokken met verschillende kleuren en vormen vallen langzaam naar beneden. De speler moet horizontale rijen vormen met die blokken. Dit doet hij door ze te draaien en te schuiven en zo in elkaar te passen. Zijn alle vakjes van een rij gevuld, dan verdwijnt hij en krijgt de speler punten. Hoe meer rijen zijn gevuld, hoe sneller de blokken vallen.

  • Tetris op Android-apparaten.
  • Tetris op iPhone en iPad.
  • Tetris op de computer spelen kan online, bijvoorbeeld via Tetrisspellen.nl. Speel met de pijltjes op het toetsenbord. Druk op de pijl naar boven om het blokje te draaien. Met de andere pijltjes stuurt u de blokjes naar links of rechts.

Rummikub is natuurlijk een gezelschapsspel. Maar online is het prima alleen te spelen. Dan speelt u namelijk tegen de computer, op ieder moment. U krijgt een rekje met steentjes, met daarop cijfers van één tot en met dertien, in verschillende kleuren. Maak daarmee elke beurt rijen van minstens drie stenen. Een rij kan bestaan uit opeenvolgende cijfers, maar ook uit stenen met hetzelfde cijfer in een andere kleur. Lukt het niet om een rij te maken, dan is een steen pakken verplicht. Wie als eerste al zijn stenen heeft weggespeeld, wint het spel.

Drie keer woordwaarde of twee keer de letterwaarde. Het bordspel Scrabble is bekend. Spelers vormen woorden op een speelbord. Sinds 2010 is er een digitale versie onder de naam Wordfeud. In dit taalspel leggen spelers woorden met zeven willekeurige letters die op een digitaal woordplankje staan. Hierbij hebben alle letters een bepaalde waarde. Het speelbord heeft speciale vakken die deze waarde verdubbelen of verdrievoudigen. Speel tegen vrienden of tegen willekeurige tegenstanders en praat tijdens het spelen met elkaar via de chatfunctie.

Het is een van oorsprong Japanse kruiswoordachtige puzzel die niet met woorden werkt, maar met cijfers. Sudoku bestaat uit negen blokken van negen vakjes. In ieder blok vult u de cijfers 1 tot en met 9 in, maar deze getallen mogen maar één keer voorkomen in elke rij, kolom en in elk blok. Het oplossen van Sudoku-puzzels vergt geen wiskundige kennis, maar logisch inzicht.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.