Menu Zoek

Populaire spelletjes voor pc en tablet

Spelletjes spelen op de computer, tablet of smartphone

Spelletjes zijn er in vele soorten en maten. Denk aan gezelschapsspellen, bordspellen en denksporten. Van veel populaire spellen zijn ook digitale varianten gemaakt. We zetten een paar gratis varianten op een rij.

Solitaire, ook vaak Patience genoemd, staat al sinds jaar en dag standaard op Windows-computers. Het is een kaartspel om alleen te spelen. Stapel zwarte en rode kaarten om en om van een hoge waarde naar steeds één lagere waarde, en speel zo de azen vrij. Doel is om alle kaarten (harten, klaver, ruiten, schoppen) per kleur op volgorde te verzamelen (aas, twee, drie.. enzovoorts tot de koning). Klinkt makkelijk, maar het is best lastig. Het spel komt lang niet altijd uit.

Solitaire spelen

Het aanbod aan gratis en betaalde solitaire-apps is groot. Als de onderstaande app u niet bevalt, zijn er dus genoeg andere om uit te kiezen.

 • Solitaire voor Android-apparaten.
 • Solitaire voor iPhone of iPad.
 • Solitaire op de Mac.
 • Solitaire op de Windows 10-computer: de Microsoft Solitaire Collection staat standaard al op Windows-computers. Klik op Start > Microsoft Solitaire Collection > Klondike. Spider', 'FreeCell', 'Pyramid' en 'TriPeaks' zijn andere gratis kaartspelletjes uit de Solitaire-reeks.
Nog zo'n echt klassiek spelletje is Tetris. Hierin vallen blokjes met verschillende vormen langzaam naar beneden. Aan de speler de taak om deze op een goede plek te manoeuvreren door de blokjes te draaien en te schuiven. De truc is om horizontaal alle vakjes van een rij te vullen, want dan verdwijnt de rij. Dit levert ruimte op voor nieuwe blokjes én het levert punten op. Langzamerhand vallen de blokjes steeds sneller, dus moet de speler steeds sneller beslissen wat de beste plek voor een blokje is.

tetris spelen op computer, tablet en smartphone

 • Tetris op Android-apparaten.
 • Tetris op iPhone en iPad.
 • Tetris op de computer spelen kan online, bijvoorbeeld via Tetrisspellen.nl. U speelt hierbij met de pijltjes op het toetsenbord. Druk op de pijl naar boven om het blokje te draaien. Met de andere pijltjes stuurt u de blokjes een kant op.

Het gezelschapsspel Rummikub is ontstaan uit een kaartspel, en lijkt erg op Jokeren. Rummikub heeft alleen geen kaarten, maar een rekje met daarop steentjes. Op de steentjes staan cijfers van één tot en met dertien in verschillende kleuren. De winnaar van het spel is degene die als eerste al zijn stenen heeft weggespeeld. Dat doe je door rijtjes te vormen van minstens drie steentjes. Dit kunnen rijtjes opeenvolgende cijfers zijn (vijf, zes, zeven) of rijtjes van hetzelfde nummer met een andere kleur. Ook kan een speler losse kaartjes aanleggen bij rijtjes die al op tafel liggen. Om de beurt leggen de spelers nieuwe setjes of vullen ze setjes aan. Voor de allereerste beurt moet iedere speler een (of meerdere) rijtje(s) neerleggen waarvan de cijfers opgeteld minimaal dertig punten zijn. Wie dit niet gelijk kan, moet een steen bijpakken uit de pot tot het wel lukt. Wie als eerste al zijn steentjes wegspeelt, wint.

Het fijne van de computer- en app-versies van Rummikub is dat u kunt spelen wanneer u zin hebt en niet hoeft te wachten tot uw kleinkind langskomt. En omdat u tegen een computer speelt, hoeft u nooit lang op de tegenstander te wachten.

Rummikub


Drie keer woordwaarde of twee keer de letterwaarde... u kent het vast wel van het bordspel Scrabble, waarbij u woorden vormt op een speelbord. Sinds 2010 is er een digitale versie onder de naam Wordfeud (woordvete). In dit taalspel moet u woorden zien te vormen met zeven willekeurige letters die op uw digitale woordplankje staan. Hierbij hebben alle letters een bepaalde waarde. Het speelbord heeft speciale vakken die deze waarde verdubbelen of verdrievoudigen. Gebruikt een speler alle zeven letters in één keer, dan krijgt hij of zij een bonus van veertig punten. Spelen tegen vrienden is mogelijk, maar u kunt ook tegen willekeurige tegenstanders strijden en zo nieuwe vrienden maken. De in het spel ingebouwde chatfunctie kan daar zeker bij helpen.

Wordfeud

Sudoku is een van oorsprong Japanse kruiswoordachtige puzzel die niet met woorden werkt, maar met cijfers. Een Sodoku-puzzel bestaat uit negen blokken van negen vakjes. In ieder blok vult u de cijfers 1 tot en met 9 in, maar deze getallen mogen maar één keer voorkomen in elke rij, elke kolom en in elk blok. Het oplossen van Sudoku-puzzels vergt geen wiskundige kennis, maar logisch inzicht.

Sudoku

Lees voor uitleg over de werking van bovenstaande apps de tip 'Sudoku'.

Behalve Sudoku, zijn er nog vele andere soorten puzzels digitaal beschikbaar. Denk aan kruiswoordpuzzels en cryptogrammen. Leed hier meer over in het artikel 'Puzzelen op internet'.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.