Menu Zoek

Slimme thermostaat, wat moet ik ermee?

Slimme thermostaat, wat moet ik ermee

De verwarming lager of hoger zetten, waarom zou je dat met een thermostaat doen die 'slim' is?

Een thermostaat is een apparaat met een thermometer die de omgevingstemperatuur meet. De gebruiker stelt in wat deze omgevingstemperatuur moet zijn. Daarna regelt de thermostaat dat die temperatuur bereikt wordt door de verwarming aan of uit te zetten.

Eenvoudige thermostaten kunnen niet meer dan dat. Geavanceerdere varianten zijn per uur en per dag programmeerbaar. Zo kan de gebruiker instellen dat de verwarming aan het eind van de avond lager mag. (Helemaal uit wordt tegenwoordig afgeraden omdat in de ochtend het huis opnieuw verwarmen meer energie kost dan de temperatuur te verlagen tot bijvoorbeeld 15 graden.)

Maak je de thermostaat slim, dan is het apparaat via internet te bedienen. Daar is dan een speciale app voor nodig die werkt op tablet of smartphone. Vanzelfsprekend blijft zo’n thermostaat ook op de gebruikelijke manier te bedienen. Wie geen tablet of smartphone gebruikt, heeft niet veel aan een slimme thermostaat.

Ten slotte zijn er slimme thermostaten die gekoppeld kunnen worden aan spraakassistenten zoals de Google Assistent. Het extra gemak is dat je dan tegen zo’n assistent bijvoorbeeld kunt zeggen ‘zet de verwarming een graadje hoger’.

Maar waarom zou je alles waar een knop aan zit, slim maken? Een thermostaat dient de kamertemperatuur behaaglijk te houden, daar zijn geen verdere flauwekulletjes bij nodig. Toch is een slimme thermostaat handig. Bijvoorbeeld als u onderweg er ineens aan denkt dat de verwarming nog aan staat terwijl er niemand thuis is. Met de app schakelt u ook op afstand de verwarming uit. Met de huidige gasprijzen geen overbodige luxe.

Er zijn zelfs slimme thermostaten die zelflerend zijn. Dat wil zeggen dat ze de instellingen aanpassen op basis van uw weekritme. De thermostaat Nest van Google bijvoorbeeld weet wanneer u niet thuis bent. Of nauwkeuriger gezegd: wanneer de gekoppelde smartphone buitenshuis is. Aan de hand daarvan stelt Nest een verwarmingsschema op.

Ook een radiatorknop kan slim zijn. Wie op elke radiator een slimme knop zet kan deze via een app bedienen. En op die manier de temperatuur in de huiskamer en slaapkamer afzonderlijk regelen. Handig om voor het slapen gaan, de koude slaapkamer nog even op de ideale temperatuur (plusminus 18 graden) te brengen.

Een slimme thermostaat is iets anders dan een slimme meter. De meeste huizen hebben tegenwoordig in de meterkast een meter waarop het energieverbruik is af te lezen. Een slimme meter stuurt het verbruik direct door naar de leverancier. De gebruiker kan het verbruik elk moment opvragen via de website van de energiemaatschappij en via een app. Handig, want zo kunt u zien hoeveel het verbruik is per maand. Vaak is er een vergelijking met het verbruik van het jaar ervoor. Zo kunt u zien of u meer of minder verbruikt en wat het gemiddelde is bij uw type woning. Bovendien hoeft u niet langer één keer per jaar de meterstanden door te geven.

Slimme apparaten slaan gegevens op, dus ook een slimme thermostaat. Daarmee komt de privacy om de hoek kijken. Hoewel elke fabrikant belooft de gegevens beveiligd op te slaan en ze niet te gebruiken voor andere doeleinden, weet de gebruiker nooit zeker hoe er met de persoonlijke gegevens wordt omgegaan. De wetten rondom privacy waar fabrikanten zich aan moeten houden, zijn streng. Toch heeft bijvoorbeeld Google geen goede reputatie op dat gebied. Andere fabrikanten hebben minder belang bij het verzamelen van persoonlijke gegevens.

Daarnaast zouden hackers ook interesse kunnen hebben in uw verbruik. Hiermee valt namelijk te achterhalen wanneer u thuis bent of niet. Lees meer over het gebruik en de risico's op de site van de Rijksoverheid.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.