Menu Zoek

Spider (Windows 8.1)

Spider is een pittige variant op het spel Patience, het klassieke kaartspel met zeven kolommen dat u in uw eentje speelt.
De redactie werkt dit artikel niet meer bij. U kunt dit artikel nog raadplegen, maar de inhoud kan afwijken van de actuele situatie. Omdat Windows 8.1 nog maar weinig gebruikt wordt, maken wij voor dit besturingssysteem geen nieuwe artikelen en tips. Leden van SeniorWeb kunnen met vragen terecht bij PCHulp, of wisselen kennis uit in de Windows-Club.

In dit artikel bespreken we hoe u Spider downloadt, installeert en hoe u het spel speelt in Windows 8.1.

Hebt u Windows 7? Lees dan het artikel 'Spider Solitaire (Windows 7)'.

Spider is onderdeel van Microsoft Solitaire Collection. Dit is een verzameling van vijf spellen. U vindt Microsoft Solitaire Collection in de Windows Store, de 'winkel' waar u gratis en betaalde apps downloadt. Spider zit niet standaard in Windows. Wel kunt u het gratis downloaden en daarna op de computer spelen. Om het spel te downloaden hebt u wel een Microsoft-account nodig. Hebt u nog geen Microsoft-account, lees dan in het artikel 'Microsoft-account maken' hoe u dat doet. U kunt het spel als volgt downloaden:

 • Klik in het Startscherm op de tegel Store.
 • Typ in het zoekvak 'solitaire' en klik dan op het zoekresultaat 'Microsoft Solitaire Collection'.
 • Klik links op Installeren.
solitaire-groot1-
 • Als het spel geïnstalleerd is, verschijnt er rechtsboven een melding.
 • Klik op Microsoft Solitaire Collection is geïnstalleerd om het spel te starten.
 • U vindt Microsoft Solitaire Collection vanaf nu rechts in het Startscherm.
 • De volgende keer dat u het spel wilt starten, klikt u op de tegel Microsoft Solitaire Collection.
 • De eerste keer dat u Microsoft Solitaire Collection opent, krijgt u een melding te zien waarin wordt gevraagd of u het spel toegang wilt geven tot uw gegevens. Klik opJa.
 • U krijgt nu een menu te zien waarin u kunt kiezen welk spel u wilt spelen. Klik op Spider.
Solitaire_8_Starten
Het doel van Spider is om alle kaarten uit het spel te halen in zo weinig mogelijk zetten. U verwijdert kaarten door reeksen kaarten van dezelfde kleur te maken van heer naar aas. Bij de hogere moeilijkheidsgraden kunt u ook reeksen maken van afwisselend rode en zwarte kaarten, maar alleen volledige reeksen opeenvolgende kaarten van dezelfde kleur worden verwijderd. Spider_8_Doel

Spider wordt gespeeld met twee volledige spellen kaarten (u gebruikt altijd 104 kaarten, maar in de twee laagste moeilijkheidsgraden worden er twee of drie kleuren uit het spel genomen).

Als u een nieuw spel start, worden er tien stapeltjes kaarten gedeeld. Op elk stapeltje ligt één kaart met de beeltenis naar boven. De resterende kaarten worden in vijf stapeltjes in de rechterbenedenhoek van het venster geplaatst. Deze worden gebruikt als u een nieuwe rij deelt.

U kunt een kaart verplaatsen door de kaart van de ene naar de andere stapel te slepen. Voor het verplaatsen van kaarten gelden de volgende regels:

 • U kunt een kaart die boven op een stapel ligt naar een lege kolom verplaatsen.
 • U kunt een kaart die boven op een stapel ligt, verplaatsen naar een kaart die één niveau hoger is in waarde, ongeacht de kleur (klaveren, ruiten, harten of schoppen) van de kaart.
 • U kunt een reeks opeenvolgende kaarten van dezelfde kleur en in de juiste volgorde verplaatsen alsof ze één kaart zijn.
 • Wanneer u een reeks kaarten van heer tot aas hebt gemaakt, wordt deze als één kaart verplaatst naar de onderkant van het speelveld.
 • Als u een nieuwe rij kaarten wilt delen, klikt u op Delen of klikt u op een stapel kaarten in de rechterbenedenhoek van het venster.
 • Er moet zich ten minste één kaart in elke kolom bevinden voordat u een nieuwe rij kaarten kunt delen.
 • Maakdirect een plaats vrij. Probeer zo snel mogelijk een plaats vrij te maken door alle kaarten in een stapel om te draaien. Probeer vervolgens op die plaats kaarten neer te leggen. Zo kunt u de langste reeksen maken.
 • Draai kaarten om. Breng kaarten in het spel door de bovenste kaart van de stapels weg te leggen en de lagere kaarten om te draaien. Zo creëert u snel nieuwe mogelijkheden.
 • Probeer kaarten niet te blokkeren. Probeer, als u een spel met een hogere moeilijkheidsgraad speelt, om geen kaarten met een lage waarde te plaatsen op andere kaarten van een andere kleur. Zo blijven deze kaarten geblokkeerd totdat de kaarten van lage waarde worden verplaatst.
 • De spelregels kunt u lezen door te klikken op Zo speel je.
 • Om een nieuw spel te starten, klikt u eerst op de rechtermuisknop en vervolgens op Opnieuw delen.
 • Als u het spel met twee of vier kleuren wilt spelen, brengt u uw muis naar de rechterbovenhoek. Klik vervolgens op Instellingen > Spelopties.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.