Zoeken
Menu Zoek

Microsoft-account aanmaken

Met een Microsoft-account kunt u gratis gebruikmaken van de internetdiensten van Microsoft. In Windows 8/8.1 en 10 kunt u dit account ook gebruiken als gebruikersaccount op uw computer. Tot nu toe waren Microsoft-accounts standaard gekoppeld aan mailadressen die eindigden op @hotmail.com of @live.nl/com. Inmiddels is @outlook.com eraan toegevoegd. U kunt ook een account aanmaken met een ander mailadres, bijvoorbeeld van Gmail.

Een Microsoft-account is een account bij Microsoft waarmee u kunt inloggen op alle online publieksdiensten van het bedrijf. Er zijn twee mogelijkheden: u logt in met een Hotmail-, Live- of Outlook.com-mailadres dat u gratis via Microsoft kan aanmaken. Of u koppelt een bestaand mailadres aan het account. Met de eerste mogelijkheid hebt u er direct een e-mailadres bij. Dit kan nog eens van pas komen.

Tot augustus 2012 waren er vanuit Microsoft alleen Hotmail- en Live-adressen beschikbaar. Microsoft heeft echter sindsdien Outlook.com-adressen eraan toegevoegd. Met een account kunt u gebruikmaken van alle online Microsoft-diensten zoals mail en online opslag van gegevens.

Beschikt u over Windows 8, 8.1 of 10? Dan kunt u uw Microsoft-account ook gebruiken als gebruikersaccount. Voorheen kon u een dergelijk account alleen lokaal aanmaken. Met een gebruikersaccount kunt u een computer delen met verschillende personen en toch beschikken over uw eigen bestanden en instellingen. Elke gebruiker heeft met een eigen gebruikersnaam en wachtwoord, toegang tot zijn of haar gebruikersaccount. Ook is het mogelijk een algemeen gastaccount aan te maken met beperkte toegang. Dat wil zeggen dat het voor een gastgebruiker bijvoorbeeld niet mogelijk is software te installeren of te verwijderen. Zo kunt u met een gerust hart de visite achter uw pc laten kruipen.

Tijdens de installatie van Windows 8 wordt u gevraagd wat voor soort account u wilt gebruiken. U kunt deze stap gerust overslaan en op een later tijdstip een account aanmaken. Maar het is voor u wel belangrijk de verschillen tussen de accounts te kennen.

In Windows 8.1 en 10 kunt u eigenlijk alleen nog inloggen met een Microsoft-account. U kunt wel een extra lokaal gebruikersaccount toevoegen.

Dit zijn de voordelen van een Microsoft-account in Windows 8 en 8.1:

 • Toegang tot de Windows Store
  In Windows 8, 8.1  en 10 kunt u via de Windows Store bijvoorbeeld gratis en betaalde programma's (apps) downloaden, maar ook muziek en films. De Windows Store is alleen toegankelijk met een Microsoft-account (als u bekend bent met de iPad: daar werkt het op een vergelijkbare manier met een Apple ID).
 • Toegang tot OneDrive
  Met een Microsoft-account kunt u direct gebruikmaken van OneDrive, de online opslagdienst van Microsoft. Daardoor kunt u eenvoudig belangrijke bestanden back-uppen. En u kunt gebruikmaken van de gratis online versies van Word en Excel.
 • Toegang tot e-mail en andere apps
  Zonder Microsoft-accounts zijn specifieke, door Microsoft ontwikkelde, apps niet te gebruiken. Daaronder valt ook de app Mail. Pas nadat u uw Microsoft-account hebt toegevoegd, kunt u het e-mailaccount van uw eigen provider toevoegen.
 • Synchronisatie
  Wellicht niet meteen heel relevant, maar met een Microsoft-account kunt u gemakkelijk gegevens en instellingen uitwisselen tussen Windows 8/8.1- en 10-apparaten. Dus stel dat u straks een Windows-telefoon aanschaft, dan hoeft u alleen maar uw Microsoft-account te activeren op het toestel en u hebt al uw belangrijke zaken (gegevens, contactpersonen, agenda, e-mail) direct tot uw beschikking.
Een mailadres van Microsoft kunt u als vast e-mailadres gebruiken, maar kan ook handig zijn om naast uw vaste e-mailadres te hebben. U kunt hem dan bijvoorbeeld gebruiken voor prijsvragen waarbij u een e-mailadres moet opgeven. Eventuele spam komt dan in uw Microsoft-inbox terecht waardoor u uw vaste mailbox schoonhoudt.

Om een Microsoft-account aan te maken moet u zich registreren.

 • Ga naar deze pagina van Outlook.com om een nieuw mailadres aan te vragen. Onderaan dit artikel leest u hoe u een account aanmaakt met een ander e-mailadres.
 • U moet nu een vragenlijst met persoonsgegevens invullen. In de komende stappen lopen wij door de diverse handelingen heen.
 • In het eerste gedeelte vult u uw naam en dergelijke in.
 • Eronder typt u de naam die u voor het nieuwe mailadres wilt gebruiken. Het adres zal eindigen op @outlook.com. Wilt u geen nieuw e-mailadres aanmaken, maar een bestaand e-mailadres gebruiken om mee in te loggen. Klik dan op Je e-mailadres gebruiken en typ onder 'Gebruikersnaam' uw bestaande e-mailadres.
 • Typ een wachtwoord in en herhaal dat ter bevestiging. Hulp nodig bij een goed wachtwoord, lees de tip 'Maak een sterk wachtwoord'.

Nu komt er een deel met aanvullende persoonlijke gegevens zoals uw mobiele telefoonnummer en alternatief e-mailadres, die worden gebruikt om uw account te beveiligen. Vul die ook in zoals wordt gevraagd. Als het risico bestaat dat uw account wordt gehackt, of uw account is gehackt, dan kan Microsoft u een code sturen per sms, spraakoproep of via een mailtje om zo uw account weer veilig te stellen.

Om misbruik te voorkomen, moet u nu een code overtypen. Die code kan slecht leesbaar zijn. U kunt een andere opvragen door te klikken op Andere tekens . De knop 'Audiobestand' kunnen wij niet aanraden, dat is een amper te volgen Engelse stem. Als u de code goed hebt overgetypt, klikt u op Account maken  om verder te gaan.
U komt nu op een startscherm van het mailprogramma Outlook.com. Indien u zich wilt afmelden, klikt u rechtsboven op het gedeelte met uw naam en klikt u in het vak dat openspringt op Afmelden.
Auteur: SB
Gewijzigd: 8 juli 2016
Printen Voeg toe aan Mijn archief
Sluiten
Toevoegen aan Mijn archief

U moet inloggen om iets te kunnen toevoegen aan uw archief. Wilt u nu inloggen?

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
 • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 

Waardering

Klik op de sterren om dit artikel te waarderen: -/5 Stem!

SeniorWeb-leden vinden van dit artikel

avatar
Margo op dinsdag 10 januari 2017 13:45:

Kan ik in de outlook.com ook een nieuwe account aanmaken met mijn bestaande provider account bij /van  xs4all ? Ik heb ook een hotmail.com account , maar vind de Windows live mail vele malen prettiger werken.
Welk programma komt daar het meest mee overeen ?
En weet iemand wat het verschil is tussen de outlook.com en de
outlook 2010 en 2013 ?
​​​​​​​Groet, Margo

avatar
Joyce Redactie op dinsdag 24 januari 2017 13:30:

Beste Margo,
In Outlook.com kunt u de mail van meerdere e-mailadressen laten binnenkomen. Ook dat van uw provider. In stap 7 van dit artikel (Outlook.com, verder met e mail) wordt uitgelegd hoe u de providermail koppelt.
Outlook 2010 en 2013 zijn de betaalde mailprogramma's van Microsoft. Dit programma installeert u op de computer. Het wordt zakelijk veel gebruikt. Outlook.com hoeft u niet te installeren, het werkt via de browser.

avatar
SeniorWeb-lid op donderdag 22 december 2016 12:08:

Ik heb abusievelijk twee accounts aangemaakt in outlook.com ik wil er een verwijderen weet u ook hoe dat moet??

avatar
Joyce Redactie op dinsdag 24 januari 2017 13:24:

Bedoelt u dat u twee keer een nieuw account (mailadres) hebt aangemaakt dat eindigt op outlook.com? In dat geval kiest u ervoor om slechts een van de twee te gebruiken om in te loggen en gebruikt u dat account ook als mailadres (u geeft dus alleen dat adres door aan uw contactpersonen).

avatar
SeniorWeb-lid op dinsdag 16 februari 2016 15:24:

IK was al een beetje bekend met dit onderwerp, maar kijk met plezier er nog een keer naar misschien leer ik nog bij.

​groet tonny 

avatar
robdeklerk op vrijdag 5 februari 2016 08:56:

Ik krijg via mijn mailbox een bericht van Microsoft dat mijn account nog niet is geverifieerd en ik dat binnen 24 uur moet doen anders wordt mijn account gesloten. Ik zou dan mijn wachtwoord, geboorte datum, live-account moeten opgeven.
Is dit wel vertrouwd?
​Gr.Rob

avatar
Sanne_Redactie op vrijdag 5 februari 2016 12:48:

Beste Rob,
Dat vind ik lastig te beoordelen zo, maar ik verwacht dat het niet te vertrouwen is. Zeker als u niet onlangs een account hebt aangemaakt. Ik ga er dus eigenlijk vanuit dat dit phishing is.

avatar
SeniorWeb-lid op maandag 11 mei 2015 11:15: Goedemorgen, Als ik mijn acount van live.nl open maak geeft hij aan dat dit ook voor google ( ik denk g. Mail) is . Klopt dit ? Of heb ik dat ooit ook eens gebruikt voor g. Mail account? En ben ik dat vergeten?Of gaat dat automatisch?Vr. Gr. Mieke
avatar
Sanne_Redactie op woensdag 9 december 2015 15:08:

Waarschijnlijk hebt u ooit eens de mailadressen aan elkaar gekoppeld. Iets anders kan ik eigenlijk niet bedenken.

avatar
SeniorWeb-lid op vrijdag 20 februari 2015 16:01: Wil graag een account aanmaken voor Window 8.1 Voorbeeld dat jullie geven is prima maar reageert niet als ik zaken probeen in te vullen? Wat doe ik fout? Hartelijke groet, Marianne Flink
avatar
SeniorWeb-lid op vrijdag 23 januari 2015 21:53: hebben jullie ook medewerkers,die mij kunnen helpen om deze cursus enigzins begrijpelijk te maken?
avatar
claziendeKok op maandag 23 mei 2016 17:29:

Ik zou ook heel graag wat meer duidelijkheid  hebben. Ik begrijp niet alles, ik heb mail , moet ik nu veranderen naar outlook?of kan ik gewoon doorgaan zoals ik gewend ben. Hartelijk bedankt. C.de Kok

avatar
Sanne_Redactie op woensdag 25 mei 2016 15:24:

Beste C. de Kok,
Hebt u het programma Mail of Windows Live Mail? En hebt u een mailadres van Microsoft? We hebben in ons nieuwsbericht meer informatie hierover. Als u het te moeilijk vindt, kunt u misschien het beste uw vraag aan PCHulp stellen. Onze vrijwilligers helpen u graag verder met al uw vragen. Heel veel succes.

avatar
SeniorWeb-lid op vrijdag 9 januari 2015 13:45: Hoe kan ik zien of er al een account is ingesteld en zo ja welk account?
avatar
SeniorWeb-lid op zondag 14 december 2014 11:58: Met je emailadres heb je een account in deze, zover ik begrepen heb. Het lastige vind ik echter dat door het moeten inloggen met je emailadres, de mailbox gewoon 'open staat' voor iedereen die er even achter zit. (hoewel dit met de emailbox van de vaste provider ook toegankelijk was.) Sterker nog: elk nieuw bericht wordt in een 'tegel' op je bureaublad weergegeven. Je kunt niet met een UPC account terecht op Windows. Nog een kleine hindernis ervaren, las ik ook ergens in deze berichten: wanneer je goede wachtwoord elke keer fout lijkt, kan dit liggen aan de instellingen van het toetsenbord: je moet blijkbaar NL / Verenigde Staten kiezen en niet NL/NL. Makkelijkste is via toetsenbord: windows toets (blokjes) + spatietoets tegelijk en t wisselt. Moet echter elke keer opnieuw??
avatar
SeniorWeb-lid op zondag 12 oktober 2014 23:49: Al is het een niveau met slechts één blokje....ik vind dit artikel erg ingewikkeld. Wat is het verschil tussen een account en een e-mailadres?? Als je al werkt op een computer met Windows 8.1, dan heb je toch vanzelf al een account, zelfs terwijl je het niet weet? Anders zou je toch niet op je computer kunnen werken? Bij het kopen van een pc stelt de winkelier bij het gebruiksklaar maken al gelijk een account voor je in, mijns inziens.
avatar
SeniorWeb-lid op vrijdag 10 oktober 2014 12:55: In het artikel staat dat ik een microsoft account moet hebben als ik de cursus voor windows 8.1 wil volgen,ook staat ergens dat ik dat ook kan met een gmail account,verwarrend dus.Ik heb een gmail en een live account,kan ik genoemde cursus on line volgen?
avatar
SeniorWeb-lid op dinsdag 12 augustus 2014 09:59: Hoe kan in zien of er al een account is ingesteld en zo ja welk account?.
avatar
SeniorWeb-lid op maandag 15 februari 2016 15:50: Uw reactie...
avatar
409350 op zondag 23 maart 2014 12:04: ik denk dat ik geen account meer hoef in te stellen want ik denk dat het in de computer zaak al is gebeurd waar kan ik mijn account vinden?
avatar
409350 op zondag 23 maart 2014 12:04: ik denk dat ik geen account meer hoef in te stellen want ik denk dat het in de computer zaak al is gebeurd waar kan ik mijn account vinden?
avatar
409350 op zondag 23 maart 2014 12:04: ik denk dat ik geen account meer hoef in te stellen want ik denk dat het in de computer zaak al is gebeurd waar kan ik mijn account vinden?
avatar
SeniorWeb-lid op dinsdag 4 februari 2014 18:01: Ik heb geprobeerd een account aan te maken en een password ingevuld, maar het password wordt vervolgens helemaal niet herkend. Wat een vreselijke niet gebruiksvriendelijke toestand. Wat moet ik nu wel doen om het goed te krijgen?
avatar
S051126M op maandag 27 januari 2014 11:43: Ik begrijp er geen jota van. Ik wil helemaal geen account, want al die diensten heb ik niet nodig. Niettemin heb ik geprobeerd een account aan te maken. Als ik heb goed begrijp, heb ik al een account zonder dat ik dat weet. Maar een wachtwoord weet ik niet en een eenmalige code lukt niet. Ik kan er geen touw meer aan vast knopen.S. Mensen
avatar
FRA408 op zondag 6 december 2015 16:02:

Ik snap er ook niets van. Ik wil geen ander e-mail adres, Maar je moet een Microsoft account hebben om apps te kunnen downloaden.

avatar
Sanne_Redactie op woensdag 9 december 2015 15:10:

U hebt inderdaad een Microsoft-account nodig om apps uit de Store te kunnen downloaden. Het is daarom verstandig een account aan te maken. Ik hoop dat u er met onze beschrijving uit komt.

avatar
SeniorWeb-lid op donderdag 23 mei 2013 16:01: geen windows live mail aanmelding...
avatar
SeniorWeb-lid op donderdag 29 november 2012 10:35: Ik heb bij mijn provider (UPCMAIL) een POP3 account. Hoe aktiveer ik een POP account in Windows 8 ?? Tot nu toe is dit bij mij nog niet gelukt. M.v.d. C. Leepel
avatar
SeniorWeb-lid op donderdag 12 januari 2017 23:13: Uw reactie...
avatar
SeniorWeb-lid op donderdag 25 oktober 2012 11:38: Het artikel lijkt wel goed. Bezwaar: bij printen op mijn HP 2610 drukken de zwarte en de blauwe letters etc goed af, maar de tekst in lichtere letters is erg licht grijs. Bovendien vind ik de letters buitengewoon klein in de print. Kopieer ik dit naar Word, dan drukt het zich mooi zwart af. E.J. van Houten (mw)
avatar
SeniorWeb-lid op donderdag 25 oktober 2012 11:37: Het artikel lijkt wel goed. Bezwaar: bij printen op mijn HP 2610 drukken de zwarte en de blauwe letters etc goed af, maar de tekst in lichtere letters is erg licht grijs. Bovendien vind ik de letters buitengewoon klein in de print. Kopieer ik dit naar Word, dan drukt het zich mooi zwart af. E.J. van Houten (mw)
avatar
SeniorWeb-lid op vrijdag 12 oktober 2012 14:29: Wordt bij aanschaf van W.8 deze informatie ook meegeleverd?
Woordenboek
Home Sluiten
Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.