Menu Zoek

Wat is OneDrive?

Wat is OneDrive?OneDrive is de (gratis) online opslagdienst van Microsoft. Wat kunt u allemaal met deze zogenaamde clouddienst?

Met OneDrive kunnen mensen bestanden opslaan in de cloud, om ze dan op verschillende apparaten te kunnen gebruiken. Bestanden staan bij Microsoft opgeslagen, in een datacenter. Via internet kunt u er bij.

Naast opslaan is delen en bewerken ook mogelijk met OneDrive. Samen met iemand anders aan een document werken, kan ook. De opslagdienst kan met allerlei bestanden overweg, zoals tekstdocumenten, rekenbladen, muziek en foto's. De opslagdienst kan ook dienen als back-upmiddel.

De online versie van OneDrive geeft tevens toegang tot gratis versies van Word, Excel en PowerPoint. Dit zijn uitgeklede versies van de betaalde pakketten, maar de doorsnee gebruiker kan prima uit de voeten met de online mogelijkheden.

OneDrive werkt op alle apparaten met een internetverbinding en een internetbrowser. Via de website Onedrive.com kunnen gebruikers altijd bij hun bestanden. OneDrive staat verder standaard op Windows-computers. Maar er is ook een programma voor de Mac, de iPhone, iPad en voor Android-toestellen. Mensen kunnen hun bestanden dus ook eenvoudig uitwisselen tussen de verschillende apparaten. Als een document bijvoorbeeld in OneDrive op de Windows-pc wordt gezet, kan de gebruiker het vervolgens ook via andere gekoppelde apparaten, zoals de smartphone, bekijken en bewerken.

OneDrive - Mac
OneDrive - iPad/iPhone
OneDrive - Android-apparaat

Gebruikers van OneDrive hebben een Microsoft-account en internetverbinding nodig. Een account geeft toegang tot alle gratis internetdiensten van Microsoft. Denk daarbij aan Outlook, Office, Foto's en Skype. Mensen kunnen met hun gratis Microsoft-account ook inloggen op hun Windows-computer.

OneDrive-gebruikers krijgen standaard 5 GB gratis opslagruimte. Ze kunnen de opslagruimte uitbreiden als ze veel foto's, video's of andere bestanden hebben. OneDrive geeft een melding als de opslagruimte bijna vol zit en gebruikers kunnen de beschikbare opslagruimte ook zelf opzoeken.

De volgende uitbreidingen zijn mogelijk:

  • 'Alleen OneDrive' met 100 GB voor 2 euro per maand of 20 euro per jaar;
  • 'Office 365 Personal' met 1 TB voor 7 euro per maand of 69 euro per jaar;
  • 'Office 365 Family' met 6 TB voor zes personen (1 TB per persoon) voor 10 euro per maand of 99 euro per jaar.

Dit zijn de tarieven inclusief btw (prijzen oktober 2022). Bij de Office 365-abonnementen krijgt de gebruiker niet alleen opslagruimte voor OneDrive, maar ook de Office-apps voor de computer. Office 365 Personal kan door één persoon worden gebruikt en Office 365 Family door zes personen, die allemaal 1 TB opslagruimte én de Office-apps krijgen.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.