Menu Zoek

Werken met OneDrive in Windows

onedrive op windows intro
Beheer bestanden vanuit de OneDrive-map in de Windows Verkenner. Deze map werkt als alle andere.

OneDrive is de clouddienst van Microsoft. Op Windows-computers is OneDrive standaard aanwezig. Gebruikers hebben een eigen OneDrive-map. Bestanden die een gebruiker in deze map bewaart, gaan automatisch de cloudopslag in. Ze worden gesynchroniseerd. Eén bestand is dus op twee plekken beschikbaar en wijzigingen worden op beide plaatsen opgeslagen. OneDrive is prima te gebruiken als back-up voor uw bestanden. Wel belangrijk om te weten: verwijdert u een bestand uit deze map of uit de cloud dan is het bestand op beide plekken verwijderd.

Omdat de OneDrive-map standaard aanwezig is in de Verkenner, hoeft die niet nog apart te worden toegevoegd. De map is te herkennen aan het icoon van een blauwe wolk. Windows 11-gebruikers zien de map in de Verkenner linksboven direct onder 'Thuis'. In Windows 10 staat de map ook links maar wat verder naar beneden. Naast het wolk-icoon staat de naam van de map. Meestal ziet u in die naam uw gebruikersnaam terug.

Alles wat in de OneDrive-map staat wordt online opgeslagen. Als er verbinding is met internet. De map werkt verder hetzelfde als iedere andere map in de Verkenner. Bestanden opslaan, verplaatsen, kopiëren of verwijderen gaat zoals bij alle andere mappen.

Let op: gebruikers hebben 5GB gratis opslagruimte. Met Microsoft 365 Basic is de opslagruimte 100GB. Dit abonnement kost 20 euro per jaar.

De bestanden in de OneDrive-map hebben speciale pictogrammen, vanwege de koppeling met de cloud. Ze geven de status weer:

  • Een groen vinkje Vinkje geeft aan dat het bestand op de computer én in de cloud staat.
  • Een blauw wolkje Wolkje geeft aan dat het bestand alleen online is opgeslagen. Als u het bestand opent, downloadt de computer het eerst. Zonder internetverbinding kunt u het bestand niet gebruiken.
  • Een pictogram van twee pijltjes Synchroniseren geeft aan dat de computer het bestand nog online moet opslaan.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.