Menu Zoek

Wat is de cloud?

Wat is cloudCloud is een populaire term, maar wat betekent die nou precies? Lees in dit artikel alles over online opslaan in de cloud.

De term 'cloud' komt vaak voorbij, maar klinkt misschien wat vaag. Toch is het niet heel ingewikkeld. Het staat voor werken en opslaan via internet. De informatie staat dus niet op de computer, maar online. Denk aan bestanden, maar ook aan programma's. Om daar toegang tot te krijgen is een internetverbinding nodig. Verschillende toepassingen zijn mogelijk in de cloud. De meestgebruikte is het opslaan van bestanden. Die kunnen niet alleen worden opgeslagen op de computer of een usb-stick, maar ook online. Opslaan in de cloud, wordt dat genoemd. In dit artikel richten wij ons verder op het online opslaan.

Verschillende bedrijven bieden de mogelijkheid om op te slaan in de cloud. Zo'n bedrijf stelt, eventueel tegen betaling, ruimte beschikbaar in een zogenaamd datacenter om gegevens op te slaan. Om te kunnen werken in de cloud, hebben gebruikers bij zo'n clouddienst een account nodig met een wachtwoord. De diensten bieden vaak beperkte hoeveelheid gratis opslag aan. Wie veel video's en foto's opslaat, moet overstappen naar betaalde ruimte. Om de cloud te gebruiken, is ook een internetverbinding nodig.

Er zijn meerdere voordelen aan opslaan in de cloud:

 • Bij een brand of inbraak zijn de bestanden veilig, omdat ze buitenshuis staan opgeslagen.
 • De bestanden zijn vanaf elk apparaat met internet benaderbaar.
 • Meerdere apparaten zijn met elkaar te synchroniseren.
 • Online opslag kan worden ingezet als (automatische) back-upmogelijkheid.

Hieronder gaan we verder in op de online back-up en synchronisatie.

Op apparaten, zoals de computer, smartphone en tablet, staan veel waardevolle bestanden. Het is raadzaam om een back-up te maken om te voorkomen dat deze bestanden kwijtraken. Een back-up is niets meer en niets minder dan een kopie van de informatie op een andere plek. Die plek kan een externe harde schijf of usb-stick zijn, maar het kan ook online. Met een online back-up van bestanden loopt u geen risico op verlies, diefstal of schade van bijvoorbeeld de externe harde schijf.

Mensen kunnen de bestanden die in de cloud zijn opgeslagen, ook synchroniseren. Simpel gezegd is de laatste versie van een bestand dan op meerdere apparaten beschikbaar. Een foto staat dan op de smartphone, maar ook op bijvoorbeeld de computer. Erg handig dus voor mensen die meer dan één digitaal apparaat hebben.

Sommige mensen zijn bang dat bestanden niet veilig zijn in de cloud of dat anderen toegang krijgen tot de gegevens. Over het algemeen is dat niet zo. Het is natuurlijk wel verstandig om een sterk wachtwoord te kiezen en inloggegevens veilig te bewaren.

De volgende eigenschappen van de cloud kunnen als nadelig worden ervaren:

 • De gratis opslagruimte is beperkt en meer opslagruimte is tegen betaling te huren.
 • Om bij de bestanden te komen, ze te updaten en/of te synchroniseren is een internetverbinding nodig.
 • De meeste clouddiensten werken met een speciale map op de computer. Alles wat daarin staat wordt opgeslagen. Dat betekent dat alles wat u veilig wilt stellen, verplaatst moet worden naar die map.
 • Bij sommige diensten is er risico op ransomware.

Lees meer over ransomware in combinatie met de cloud in het artikel 'Gevaren van de cloud'.

Verschillende bedrijven bieden de mogelijkheid om bestanden online op te slaan. De bekendste clouddiensten zijn iCloud, OneDrive, Google en Dropbox. Welke clouddienst het beste bij u past hangt af van uw apparaat/apparaten en voorkeuren. Het is natuurlijk mogelijk om meerdere diensten te gebruiken (voor verschillende toepassingen of apparaten). Lees het artikel 'Welke clouddienst moet ik gebruiken?' om een weloverwogen keuze te maken voor een of meerdere van de clouddiensten.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.