SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Gevaren van de cloud

Gevaren van de cloudVeel mensen slaan tegenwoordig documenten en foto's op in de cloud. Handig, maar zijn er ook gevaren?

Opslaan in de cloud betekent online opslaan. Een bedrijf stelt hier dan, eventueel tegen betaling, ruimte voor beschikbaar. Wat dit precies betekent leggen wij uit in het artikel 'Wat is cloud?'. Hieronder gaan wij verder in op de mogelijke gevaren van de cloud.

Sommige mensen zijn bang dat bestanden niet veilig zijn in de cloud of dat anderen toegang krijgen tot de gegevens. Over het algemeen is dat niet zo. Het is natuurlijk wel verstandig om een sterk wachtwoord te kiezen en inloggegevens veilig te bewaren. Hiermee voorkomt u dat iemand inlogt op uw account bij een clouddienst. 

Om van een opslagdienst gebruik te willen maken, moet je wel vertrouwen hebben in het voortbestaan van de dienst. Als een bedrijf failliet gaat, is de kans groot dat de opgeslagen bestanden kwijt zijn. Het is daarom verstandig om een van de grote clouddiensten te gebruiken, zoals iCloud, OneDrive, Google (Drive/Foto's) en Dropbox. Het risico dat een van deze bedrijven plotseling failliet gaat is vele malen kleiner dan bij kleine bedrijfjes.

Bij ransomware gijzelt kwaadaardige software de computer. Alle bestanden op een pc of de computer zelf worden versleuteld. Als het programma van de clouddienst op de computer staat, is dat een risico. Er staat dan een map op de computer met de bestanden die in de cloud worden opgeslagen. Raakt de computer besmet met ransomware, dan worden de versleutelde bestanden (in de speciale map) ook naar de clouddienst gestuurd. Ze zijn dus ook daar onleesbaar. Dit is alleen een gevaar als het programma van de dienst op de computer is geïnstalleerd. 

Sommige opslagdiensten, zoals Dropbox, beschermen klanten trouwens tegen ransomware door middel van versiebeheer. De gebruiker kan daarmee altijd terug naar een eerdere, niet versleutelde, versie van een bestand.

Als iemand per ongeluk een bestand verwijdert uit een clouddienst, is er geen nood aan de man. Alle grote clouddiensten verplaatsen verwijderde bestanden namelijk eerst naar een prullenbak. Daar kan de gebruiker het bestand tijdelijk weer uithalen. Hoelang bestanden in de prullenbak bewaard blijven, verschilt per dienst. Maar dat is bij elke dienst in ieder geval enkele weken.

Wie zich wil wapenen tegen bovenstaande gevaren, kan af en toe op een externe harde schijf een back-up maken van de bestanden in de cloud. Zo heeft de gebruiker in de cloud altijd een actuele, automatisch back-up en kan hij overal bij zijn bestanden. Maar er is voor de zekerheid ook op een andere plek nog een kopie van de bestanden. Lees hier meer over op de pagina 'Back-up maken'.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.