Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Wat is iCloud?

Wat is iCloudiCloud is de gratis online opslagdienst van Apple. Wat kunt u allemaal met deze zogenaamde clouddienst?

Met iCloud kunnen mensen onder meer bestanden opslaan en bekijken in de cloud (op internet) en beheren ze foto's, contactpersonen of notities. Daarvoor stelt Apple ruimte beschikbaar in een datacenter. iCloud is een zogenaamde clouddienst.

iCloud is gericht op gebruikers van een Mac, iPhone en/of iPad. iCloud staat standaard op die apparaten. Mensen die daarnaast ook een Windows-pc hebben, kunnen speciale software installeren om ook daarop in de iCloud te werken of de opslagdienst via internet openen.

iCloud bestaat uit de volgende onderdelen:

 • iCloud-foto's: (met Mijn fotostream en Gedeelde albums) voor het bewaren, bekijken, doorzoeken en delen van foto's en video's.
 • iCloud Drive: voor het bewaren en bekijken van alle soorten bestanden op verschillende apparaten.
 • Synchronisatie van apps als Mail, Contacten en Notities op verschillende apparaten. Een wijziging van bijvoorbeeld een contactpersoon op de iPhone is daardoor ook te zien op de Mac.
 • Reservekopie: voor het automatisch maken van een back-up van een iPhone of iPad met onder andere de instellingen en apps.
 • Sleutelhanger: voor het opslaan van wachtwoorden en creditcardgegevens.
 • Zoek mijn: voor het terugvinden van een Apple-apparaat, zoals een iPad, als het kwijt is.
 • Delen met gezin: voor het delen van aankopen uit de iBooks Store en App Store met gezinsleden.

iCloud staat standaard op een iPhone, iPad en Mac. Mensen die daarnaast ook een Windows-pc hebben, kunnen daarvoor speciale software installeren. Ga hiervoor aan de slag met het artikel 'iCloud voor Windows'.

Gebruikers van iCloud hebben internetverbinding en een Apple ID nodig. Dit Apple ID is gratis. Veel gebruikers van Apple-apparaten hebben tijdens de installatie van het apparaat al zo'n account aangemaakt en/of ingevoerd. Nog geen Apple ID? Lees in de tip 'Apple ID aanmaken' hoe u een Apple ID aanmaakt.

iCloud geeft mensen standaard 5 GB gratis opslagruimte. De gebruiker kan meer opslagruimte kopen, bijvoorbeeld omdat de ruimte vol is door de vele opgeslagen foto's, video's of bestanden. iCloud geeft vanzelf een melding als de opslagruimte bijna vol zit.

Voor het uitbreiden van de opslagruimte zijn er de volgende keuzes:

 • 50 GB opslag voor 99 cent;
 • 200 GB voor 2,99 euro;
 • 2 TB voor 9,99 euro.

Dit zijn de tarieven per maand (prijzen 2021).

Aan de slag met iCloud Drive of iCloud-foto's? Lees dan het artikel over iCloud op uw apparaat:

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.