Menu Zoek

Wat is iCloud?

Wat is iCloudiCloud is de gratis online opslag- en synchronisatiedienst van Apple. Wat kunt u allemaal met deze zogenaamde clouddienst?

Met iCloud kunnen mensen onder meer bestanden opslaan en bekijken op het internet. Dit wordt de 'cloud' genoemd. Ook kunnen ze foto's, contactpersonen of notities beheren. Daarvoor stelt Apple ruimte beschikbaar in een datacenter.

iCloud is gericht op gebruikers van een Mac, iPhone en/of iPad. De dienst staat standaard op die apparaten. Mensen met een Apple apparaat én een Windows-pc kunnen ook iCloud gebruiken. Ze kunnen speciale software installeren om in iCloud te werken of de opslagdienst via internet te openen.

iCloud biedt de volgende onderdelen en diensten:

 • iCloud-foto's: deze functie werkt samen met de app Foto's. Hierdoor kunt foto's en video's bewaren in iCloud, en kunt u ze delen met andere Apple-apparaten.
 • iCloud-reservekopie: maakt automatisch een back-up van een iPhone of iPad met onder andere de instellingen en apps.
 • Sleutelhanger: slaat wachtwoorden en creditcardgegevens op.
 • iCloud Drive: bewaart bestanden in de cloud en maakt ze beschikbaar op verschillende apparaten.
 • Synchronisatie van apps als Mail, Contacten en Notities op verschillende apparaten. Een wijziging van bijvoorbeeld een contactpersoon op de iPhone is daardoor ook te zien op de Mac.
 • Voor het terugvinden van een Apple-apparaat via de functie Zoek mijn kan een iCloud-account nodig zijn.
 • Delen met gezin maakt het delen van aankopen uit de iBooks Store en App Store met gezinsleden mogelijk.

iCloud staat standaard op een iPhone, iPad en Mac. Mensen met ook een Windows-pc kunnen daarvoor speciale software installeren.

Gebruikers van iCloud hebben een internetverbinding en een Apple ID nodig. Dit Apple ID is gratis. Veel gebruikers van Apple-apparaten hebben tijdens de installatie al zo'n account aangemaakt en/of ingevoerd. Nog geen Apple ID aangemaakt? Lees in de tip 'Apple ID aanmaken' hoe dat werkt.

iCloud geeft mensen standaard 5 GB gratis opslagruimte. De gebruiker kan meer opslagruimte kopen, bijvoorbeeld omdat de ruimte vol is. Deze uitbreiding heet iCloud+. iCloud geeft vanzelf een melding als de opslagruimte bijna vol zit.

Voor het uitbreiden van de opslagruimte zijn er de volgende keuzes:

 • 50 GB opslag voor 99 cent;
 • 200 GB voor 2,99 euro;
 • 2 TB voor 9,99 euro;
 • 6 TB voor 29,99 euro;
 • 12 TB voor 59,99 euro.

Dit zijn de tarieven per maand (prijzen november 2023).

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.