Menu Zoek

Wat is Google Drive?

Wat is Google DriveGoogle Drive is de gratis online opslagdienst van Google. Wat kunt u allemaal met deze zogenaamde clouddienst van Google?

Met Google Drive kunnen mensen bestanden op internet (in de cloud) opslaan om ze op verschillende apparaten te gebruiken. Daarvoor stelt het bedrijf ruimte beschikbaar in een datacenter. Google Drive is een zogenaamde clouddienst.

Veel mensen kennen Google van de gelijknamige zoekmachine. Maar Google is veel meer dan dat. Het bedrijf heeft allerlei diensten zoals YouTube, Maps en Gmail. De zoekgigant heeft ook eigen opslagdiensten: Google Drive en Google Foto's.

Met Google Drive kunnen mensen bestanden online opslaan, bewerken en delen. Samen met iemand anders aan een document werken, kan ook. De opslagdienst kan met allerlei bestanden overweg, zoals tekstdocumenten, rekenbladen, muziek en foto's. Omdat de bestanden op internet staan, zijn ze vanaf allerlei apparaten beschikbaar. De dienst werkt via een website, een app voor de smartphone en tablet en via een programma op de computer.

Google Drive werkt sowieso op alle apparaten met een internetverbinding en een internetbrowser. Via de website google.com/drive kunnen gebruikers altijd bij hun bestanden. Maar er is ook een programma voor de Windows-computer, Mac-computer, iPhone, iPad en voor Android-toestellen. Mensen kunnen hun bestanden daardoor eenvoudig uitwisselen tussen de verschillende apparaten. Als een document bijvoorbeeld in Google Drive op internet wordt gezet, is het vervolgens ook via andere gekoppelde apparaten, zoals de smartphone, te bekijken en bewerken.

Google Drive downloaden

Klik hieronder op een van de linkjes om Google Drive te installeren voor Windows, Mac, een Android-toestel of Apple apparaat.

Gebruikers van Google Drive hebben een Google-account en internetverbinding nodig. Een account geeft toegang tot alle gratis internetdiensten van Google. Denk daarbij aan Gmail, Drive, Foto's en YouTube. Een Google-account is gratis.

Google-klanten krijgen in totaal 15 GB gratis online opslagruimte voor Google Drive, Google Foto's en de maildienst Gmail.

De gebruiker kan meer opslagruimte kopen, bijvoorbeeld omdat de ruimte vol is door de vele opgeslagen foto's, video's of bestanden. Google geeft vanzelf een melding als de opslagruimte bijna vol zit. Voor het uitbreiden van de opslagruimte zijn er de volgende keuzes:

  • 100 GB voor 1,99 euro per maand;
  • 200 GB voor 2,99 euro per maand;
  • 2 TB voor 9,99 per maand.

Dit zijn de tarieven inclusief BTW (prijzen mei 2024). De betaalde variant heet trouwens Google One, maar werkt verder hetzelfde als Google Drive.

Aan de slag met Google Drive? Lees het artikel over Google Drive op uw apparaat:

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.