Menu Zoek

Een externe harde schijf kopen

28072020_Openingsbeeld_externe_harde_schijf_kopen

Breid opslagruimte van een pc of laptop uit met een externe harde schijf. Welke soorten externe harde schijven zijn er te koop en waarin verschillen ze?

Elke computer heeft een ingebouwde harde schijf. Maar als die niet genoeg ruimte heeft voor alle foto's, video's en bestanden, kan een externe harde schijf de oplossing zijn. Een externe harde schijf is een apparaatje dat gebruikers op een pc of laptop kunnen aansluiten. Daarmee voegen ze extra opslagruimte toe en maken ze back-ups van belangrijke bestanden. Bijkomend voordeel is dat een externe harde schijf, in tegenstelling tot de ingebouwde variant, kan worden verplaatst. Dat is bijvoorbeeld handig als u een nieuwe pc of laptop hebt gekocht en bestanden van het oude apparaat wilt overzetten.

Gaat u op zoek naar een externe harde schijf? Dan komen de volgende termen (waarschijnlijk) voorbij:

  • HDD: deze term wordt gebruikt voor twee soorten externe harde schijven, die van 2,5 en 3,5 inch. De afkorting komt van het Engelse 'Hard Disk Drive'.
  • SSD: deze term wordt gebruikt voor één soort externe harde schijf. Die is kleiner en sneller dan HDD-schijven, maar ook duurder. De afkorting komt van het Engelse 'Solid State Disk'.
  • Rpm: de snelheid van een HDD-schijf wordt uitgedrukt in rpm. Hoe hoger de rpm, hoe sneller de schijf werkt. De keuze bestaat uit 5400 rpm en 7200 rpm. De afkorting komt van de Engelse term 'revolutions per minute' (Nederlands: omwentelingen per minuut).
  • GB/TB: hoeveel opslagruimte een schijf heeft, hangt af van het aantal GB (gigabyte) of TB (terabyte). Daarbij is GB de kleinere optie en TB de grootste.

Er zijn verschillende soorten externe harde schijven beschikbaar:

1. Externe harde schijf van 3,5 inch (HDD)
Een externe harde schijf van 3,5 inch is relatief groot en vereist netvoeding. Dat betekent dat er een stopcontact in de buurt moet zijn om hem van energie te voorzien. Deze schijven zijn bovendien vrij zwaar en daardoor minder gemakkelijk te verplaatsen. Ze zijn dus vooral bestemd voor een vaste plek op het bureau. De meeste externe harde schijven van 3,5 inch hebben 7200 rpm, maar er zijn ook versies van 5400 rpm. Van de verschillende soorten externe harde schijven, is een exemplaar van 3,5 inch naar verhouding de goedkoopste optie

2. Externe harde schijf van 2,5 inch (HDD)
Een externe harde schijf van 2,5 inch is compact en hoeft niet te worden aangesloten op een stopcontact. Via de usb-poort van pc of laptop ontvangt de schijf voldoende voeding. Hij kan dus makkelijk op verschillende plekken, ook buitenshuis, worden gebruikt. De meeste externe harde schijven van 2,5 inch hebben 5400 rpm, maar er zijn exemplaren met 7200 rpm. Naar verhouding is een externe harde schijf van 2,5 inch iets duurder dan een exemplaar van 3,5 inch.

3. Externe SSD
Een externe SSD is nóg compacter dan een externe harde schijf van 2,5 inch. Hij neemt dus nauwelijks ruimte in en kan makkelijk worden verplaatst. Handig voor wie graag persoonlijke bestanden onderweg meeneemt. Een SSD is bovendien minder gevoelig voor slijtage dan een externe harde schijf van 2,5 of 3,5 inch. En dan is hij ook nog eens heel snel. Het overzetten en openen van grote bestanden, zoals video's, duurt hooguit enkele seconden. Daar staat wel tegenover dat een SSD veruit de duurste optie is en dat deze vaak minder opslagruimte biedt.

Tijdens een zoektocht naar de juiste externe harde schijf wordt u om de oren geslagen met GB's en TB's. Die vier letters drukken de opslagruimte van een harde schijf uit. In andere woorden: hoeveel bestanden u erop kwijt kunt. GB is daarbij de kleinere optie en TB de grootste. Wie veel foto's en video's wil opslaan op een harde schijf, heeft meer ruimte nodig dan iemand die alleen tekstdocumenten wil opslaan.

Een prijsvergelijking: voor 100 euro koopt u een externe harde schijf van 3,5 inch met een opslagcapaciteit van 4 TB (dat is 4000 GB). Wilt u voor dezelfde prijs een externe harde schijf van 2,5 inch kopen, dan krijgt u 2 TB (dat is 2000 GB) opslagruimte. Een SSD van 100 euro biedt 500 GB opslagruimte.

Iedere externe harde schijf bevat een poort voor de verbinding met een computer. Controleer goed welke usb-poort uw laptop of computer heeft. Dit kan een usb-A zijn (de meest voorkomende, 'grote' usb-poort) of een usb-C (een kleinere aansluiting, zoals bij een smartphone).

    Veruit de meeste externe harde schijven kunnen worden aangesloten op een Windows-apparaat. Er zijn ook harde schijven die speciaal voor Apple-apparaten met macOS zijn ontwikkeld. Of dat kan, staat meestal duidelijk vermeld op de doos of op de website. Het is trouwens mogelijk om een Windows-schijf geschikt te maken voor Apple (en andersom). Dat heet formatteren.

    Een externe harde schijf is meestal gemaakt van kunststof of metaal. De metalen variant is over het algemeen duurder dan de kunststof versie. Hij kan beter tegen een stootje en is schokbestendig. Gebruikt u de schijf vooral thuis, dan voldoet een kunststof exemplaar prima. Tot slot zijn er ook weerbestendige schijven met rubberen stootranden. Die zijn vooral handig op werk- en bouwplaatsen, maar de gemiddelde gebruiker zal zo'n soort externe harde schijf niet nodig hebben.

    Delen via:
    Wat betekenen deze knoppen?
    Wat betekenen deze knoppen?
    Sluiten

    U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

    Hoe werkt het?
    Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

    • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
    • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
    • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
    • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

    De koppeling verbreken
    U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

    • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
    • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
    Woordenboek

    Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
    Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

    De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.