Hoelang gaat een computer mee?

Artikel

Gemiddeld gaat een computer zo'n vijf jaar mee. Waarom zo kort? En is het na die vijf jaar echt klaar?

Niveau:
Gemiddeld
Waardering:
4,0 / 5 (44 stemmen)
Edwin van Amstel
Edwin van Amstel
Gewijzigd op 26 sep 2023

Levensduur computer

Vraag het de fabrikant en die zal zeggen dat een eenvoudige, goedkope computer drie jaar meegaat. Duurdere modellen vijf jaar en de duurste topmodellen misschien wel zeven jaar. Een eeuwigheid voor de fabrikant.
Ondertussen vraagt de gebruiker zich af waarom een computer na vijf jaar aan vervanging toe is. Koelkasten, wasmachines, gasfornuizen of cv-ketels gaan met gemak vijftien jaar mee.
Helaas gelden voor computers andere wetten.

Technische levensduur

De technische levensduur is de tijd dat een pc goed blijft werken. Dat hangt af van drie dingen:

  • de hardware
  • het besturingssysteem
  • de software 

Slijtage hardware

Hardware zijn alle onderdelen als de harde schijf, het geheugen en de processor. Die hardware verslijt. Daardoor gaat de pc minder goed werken. Hij wordt trager en geeft foutmeldingen.
Gelukkig kun je veel hardware-onderdelen vervangen. Een nieuwe harde schijf, meer en/of beter geheugen, een andere videokaart: de pc kan er echt door opknappen.

Verbeterde hardware

In de jaren na aankoop van een computer blijven fabrikanten de onderdelen verder ontwikkelen en verbeteren. Nieuwe computers zijn daardoor beter en sneller en kunnen zwaardere taken aan. 

Besturingssysteem

Het besturingssysteem zorgt ervoor dat u met de computer kunt werken. De twee belangrijkste besturingssystemen zijn Windows van Microsoft en MacOS van Apple. De fabrikanten vernieuwen de systemen regelmatig. Die nieuwe versies zijn gratis voor alle gebruikers. Windows 11 installeert deze updates zelfs automatisch.

Soms besluiten Microsoft of Apple dat bepaalde systemen geen update meer krijgen. Dat heeft te maken met de hardware die veroudert. Computers blijven dan steken op een bepaalde versie van het besturingssysteem. Geen ramp, want deze computers gaan gerust nog een aantal jaar mee. Apple en Microsoft blijven voor die systemen veiligheidsupdates maken. Komt daaraan een eind, dan is de computer niet meer veilig op internet te gebruiken. Van bijvoorbeeld Windows 10 is bekend dat de ondersteuning stopt in oktober 2025.

Software

Fabrikanten blijven hun hardware verbeteren. Ze maken bijvoorbeeld steeds snellere processoren. Die hardware kan meer en zwaardere taken aan. Waardoor ontwikkelaars van software programma's bouwen die daar gebruik van maken. Ook Microsoft doet dat met bijvoorbeeld Word of Excel.

Dus terwijl uw computer ouder wordt en de hardware verslijt, wordt de software die erop staat zwaarder. Daardoor krijgt de computer steeds meer moeite met het draaien van de programma's. Met als gevolg een pc die op den duur erg langzaam wordt.

Hoe lang gaat een computer dus mee?

Slijtage van hardware en verbeteringen in hardware, besturingssysteem en software zijn de zaken die ervoor zorgen dat een computer veroudert. De ontwikkelingen gaan snel. Daarom kan een pc minder lang mee dan een koelkast of televisie.

Hoelang precies hangt ook af van wat de met de computer doet. Bent u een gamer, dus een fervent spellenspeler, dan is er geen ontkomen aan. Elke drie tot vijf jaar zult u de pc moeten vervangen. Dit geldt ook voor mensen die professionele pakketten zoals Photoshop en Lightroom gebruiken.

Maar wanneer u de computer of laptop vooral gebruikt om te internetten en e-mailen, dan kunt u jaren vooruit. Eigenlijk zo lang als de computer prettig werkt. Mits het besturingssysteem nog ondersteund wordt met veiligheidsupdates. 

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven