Menu Zoek

Langer doen met de laptopbatterij

Langer doen met de laptopbatterijEen laptop vreet stroom. Leer wat u kunt doen om de Windows-laptop zo lang mogelijk te gebruiken zonder op te laden.

De vertaling van het Engelstalige ‘laptop’ luidt niet voor niets ‘schootcomputer’. Het apparaat is bedoeld als draagbare computer. Handig om overal mee naartoe te nemen. En om dat verder mogelijk te maken is de laptop voorzien van een batterij, zodat hij werkt op plekken waar geen stroom voorhanden is.

Maar computers zijn stroomvreters. Daarom kan een laptop veel minder lang zonder stopcontact dan een tablet of smartphone. Optimaal ingesteld gaat de batterij het langst mee. Wat zijn die optimale instellingen?

Verschillende laptop-onderdelen vragen om stroom. Grootverbruikers zijn het beeldscherm en de processoren. Samen zijn die goed voor zo'n 80 procent van het stroomverbruik. Daarnaast willen verbindingen als wifi of bluetooth graag wat energie en vragen de verschillende usb-aansluitingen om stroom. De grootverbruikers optimaal instellen levert de meeste winst op. Maar het blijft ook verstandig verbindingen en aansluitingen goed in te stellen. Hieronder bespreken we de opties.

De monitor, oftewel het beeldscherm, lust er wel pap van. Gretig slurpt hij de accustroom op. Gelukkig heeft elke laptop de mogelijkheid de helderheid van het beeldscherm in te stellen. Ga voor zo laag mogelijk om batterij te besparen. Het aanpassen van de helderheid kan op verschillende manieren.

Via de Taakbalk

 • Klik in Windows 10 rechtsonder op het icoon van het Actiecentrum. Dit is het pictogram van een tekstballon. Klik in Windows 11 rechtsonder op het pictogram van de batterij.
 • Windows 10: als er onderaan maar vier vakjes te zien zijn (locatie, batterijspanning, niet verbonden, nachtlamp) klik dan boven de vakjes locatie op Uitvouwen.
  • Gebruik de schuifregelaar bij het pictogram van een zonnetje. Beweeg het schuifje naar links voor een minder helder scherm.
  • Klik op een willekeurige plek van het Bureaublad om het menu weer te sluiten.

  Via het toetsenbord

  Sommige laptops laten de helderheid bedienen via het ingebouwde (fysieke) toetsenbord. Volg onderstaande stappen. Ziet u deze toetsen niet, dan werkt het voor uw model laptop niet.

  • Kijk naar de toetsen helemaal bovenaan. Deze zijn genummerd van F1 tot en met F12. In sommige gevallen hebben deze toetsen icoontjes Zoek naar twee iconen van een zonnetje met stralen. Het icoon links is kleiner dan het icoon rechts.
  • Druk het icoontje links in om de helderheid van het scherm te verlagen.
   • Werkt dit niet? Druk dan onderaan op het toetsenbord de Fn-toets in, houd die ingedrukt en druk op de toets met het kleine zonnetje.

  De minimale helderheid van een scherm wordt voor een groot deel bepaald door het omgevingslicht. ’s Avonds in een schaarsverlichte kamer is de minimale helderheid voldoende, buiten in de felle zon is soms de helderste stand nog onvoldoende. Sommige laptops hebben sensoren die het omgevingslicht waarnemen en de helderheid van het scherm daarop aanpassen. Doet de laptop dit niet automatisch, stel het dan zelf als volgt in:

  • Klik op de Startknop.
  • Klik in Windows 10 op het tandwiel om naar de Instellingen te gaan. Klik in Windows 11 op Instellingen.
  • Klik in Windows 10 op Systeem. In Windows 11 staat 'Systeem' al geselecteerd.
  • Klik op Beeldscherm.
  • Klik in Windows 11 op Helderheid om de opties uit te klappen.
  • Plaats een vinkje naast Helderheid automatisch aanpassen als het licht verandert.
   (Ziet u deze optie niet dan heeft uw laptop niet deze mogelijkheid)
  • Sluit het Instellingenvenster.

  De processor (en grafische processor) plus het aanwezige geheugen vormen het kloppend hart van de laptop. Of het nu gaat om het starten van Windows, het bewerken van een foto, het typen van een mailtje of het tonen van dit alles op het beeldscherm. Het zijn allemaal instructies die door de processor worden verwerkt. En die stroom slurpen. Zet programma’s uit die automatisch starten met Windows, maar die u niet direct nodig hebt. Ze zijn altijd later op te starten wanneer ze nodig zijn.

  • Klik op de Startknop.
  • Klik in Windows 10 op het tandwiel om naar de Instellingen te gaan. Klik in Windows 11 op Instellingen.
  • Klik op Apps (in Windows 11 staat dit aan de linkerkant).
  • Klik op Opstarten (in Windows 10 staat dit aan de linkerkant).
  • Er verschijnt een lijst van programma's en apps die automatisch opstarten. Zet het schuifje op 'Uit' achter een programma dat niet automatisch hoeft te starten. Klik daarvoor op het schuifje.

  Niet zeker van een programma? Laat het dan met rust. Onderdelen die u gerust kunt uitzetten zijn Cortana, Skype, Your Phone, Microsoft Teams, Microsoft Edge en Adobe Reader.

  Bluetooth en wifi vragen altijd om stroom. Ook wanneer ze niet actief worden gebruikt. Dus de batterij houdt het langer vol zonder deze verbindingen. Gebruikt u bluetooth (even) niet, zet het uit. Hetzelfde geldt voor internet. Hebt u wifi echt nodig om te surfen of e-mails te ontvangen/versturen, dan moet het natuurlijk aan blijven staan.

  • Klik rechts in de Taakbalk op het wifi-pictogram Wifi-pictogram.
  • Klik in het venster dat te voorschijn komt op het blauwe wifi-pictogram om het uit te zetten.
  • De bluetooth-verbinding staat hier ook Bluetooth-pictogram. Is het pictogram blauw dan staat het aan. Klik erop om het uit te zetten.

   De wifi- en bluetooth-verbinding zijn nu uit. Volg de stappen nogmaals om de verbinding weer te activeren.

   Een laptop heeft meestal verschillende usb-poorten. Daarop kunnen bijvoorbeeld een muis, externe harde schijf of usb-stick worden aangesloten. Onthoud dat elk aangesloten usb-apparaat stroom blijft vragen. Dus laat de usb-stick niet in de laptop zitten. Verbind alleen als u hem nodig hebt en verwijder 'm daarna direct weer. Zorg wel dat u het apparaat veilig verwijdert.

   Laat de laptop niet te lang aanstaan zonder dat u erop werkt. Anders loopt de batterij voor niks leeg. Stel in dat de laptop na een bepaalde tijd automatisch op slaapstand springt. Het apparaat gebruikt dan weinig stroom.

    Delen via:
    Wat betekenen deze knoppen?
    Wat betekenen deze knoppen?
    Sluiten

    U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

    Hoe werkt het?
    Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

    • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
    • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
    • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
    • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

    De koppeling verbreken
    U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

    • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
    • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
    Woordenboek

    Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
    Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

    De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.