Menu Zoek

Alles over usb-aansluitingen

Alles over usb-kabels Met een usb-kabel kunt u apparaten opladen of met elkaar verbinden. Maar er zijn veel verschillende usb-aansluitingen. Welke moet u hebben?

Aan elk uiteinde van een usb-kabel zit een stekker die past op een usb-poort. Er zijn veel verschillende usb-stekkers. Veelvoorkomende zijn: USB-A, USB-B, USB-C, micro-USB, mini-USB en Lightning.

Stel: u wilt de iPad of smartphone verbinden met de computer. Bijvoorbeeld om de foto's over te zetten. Dan moet één kant van de kabel in de computer passen en de andere in het mobiele apparaat. De stekker die in de computer of laptop gaat, heeft meestal dezelfde vorm. Het kan een USB-A of USB-C-kabel zijn.

Eerste plaatje: USB-A, tweede plaatje: USB-C:

USB-A-stekkerUSB-C-stekker

Voor de kant van de kabel die het andere apparaat ingaat, zijn er veel meer verschillende stekkers. Bijvoorbeeld voor een printer, scanner, externe harde schijf, digitale camera, tablet of smartphone. Hieronder een aantal varianten.

usb-a stekker

Een USB-A ziet eruit als het uiteinde van een usb-stick. Ook de meeste oplaadsnoeren voor smartphones of tablets hebben zo'n stekker. Die gaat dan in de adapter die in het stopcontact gaat. Een ergernis die iedereen kent: deze stekker past slechts op één manier. Vaak is het een kwestie van uitproberen.

usb-b

De USB-B is van vooraf gezien bijna vierkant. Hij wordt met name gebruikt voor printers. Deze stekker is misschien minder bekend, want printers zijn steeds vaker draadloos.

usb-c stekker

De USB-C-stekker heeft een ellipsvormige uitgang. Hij is zo gemaakt dat hij altijd past. De Europese Unie heeft bepaald dat deze stekker vanaf 2024 de standaard is voor het opladen van apparaten. Zo is er één universele lader en is er niet voor elke smartphone, tablet of camera een andere kabel meer nodig.

Lightning

Alleen Apple gebruikt de Lightning-stekker (spreekt uit: lait-ning). Onder meer bij de iPad en iPhone. De fabrikant is fel tegen het EU-besluit over de universele oplader met USB-C. Maar het bedrijf zal uiteindelijk afscheid moeten nemen van de Lightning-stekker.

usb-mini

De mini-USB is een platte stekker met een dikke kop. Hij wordt voornamelijk nog gebruikt bij oudere apparaten.

usb-micro

De micro-USB is de kleinste en platste stekker. De aansluiting was een tijd lang de standaard voor mobiele telefoons en camera's. De bredere variant van deze stekker wordt voornamelijk gebruikt bij externe harde schijven.

Usb-kabels hebben een zogeheten doorvoersnelheid, die aangeeft hoe vlug ze gegevens doorlaten. Dat is alleen belangrijk bij data-overdracht. Bijvoorbeeld bij het kopiëren van de computer naar een externe harde schijf. De volgende versies bestaan: 1.0, 1.1, 2.0, 3.0, 3.1 en 3.2. Hoe hoger het getal, hoe sneller de aansluiting. De snelste usb-kabels zijn te herkennen aan een blauwe binnenkant in de stekkers.

Past USB 2.0 in USB 3.0?

Werkt bijvoorbeeld een USB 2-stekker in een poort met USB 3? Het antwoord is ja. Usb-poorten en usb-kabels met verschillende snelheden werken gewoon samen. Maar de combinatie werkt dan wel met de lagere snelheid. In het voorbeeld dus met de snelheid van USB 2.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.