Alles over usb-aansluitingen

Artikel

Met een usb-kabel kunt u apparaten opladen of met elkaar verbinden. Maar er zijn veel verschillende usb-aansluitingen. Welke moet u hebben?

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
4,2 / 5 (46 stemmen)
SeniorWeb
SeniorWeb
Gewijzigd op 9 nov 2023

Soorten usb-aansluitingen

Aan elk uiteinde van een usb-kabel zit een stekker die past op een usb-poort . USB-poort Afkorting van 'Universal Serial Bus'. Aansluitingpoort op een computer of ander elektronisch apparaat waarop allerlei verschillende randapparatuur kan worden aangesloten, zoals een USB-stick, digitale camera of printer. Een zijn meerdere soorten USB-aansluitpoorten, de nieuwste is USB-C.
Er zijn veel verschillende usb-stekkers. Veelvoorkomende zijn: USB-A, USB-B, USB-C, micro-USB, mini-USB en Lightning.

Usb-kabel: de computerkant

Stel: u wilt de iPad of smartphone verbinden met de computer. Bijvoorbeeld om de foto's over te zetten. Dan moet één kant van de kabel in de computer passen en de andere in het mobiele apparaat. De stekker die in de computer of laptop gaat, heeft meestal dezelfde vorm. Het kan een USB-A of USB-C-kabel zijn.

Eerste plaatje: USB-A, tweede plaatje: USB-C:

USB-A-stekker USB-C-stekker

Usb-kabel: apparaatkant

Voor de kant van de kabel die het andere apparaat ingaat, zijn er veel meer verschillende stekkers. Bijvoorbeeld voor een printer, scanner, externe harde schijf, digitale camera, tablet of smartphone. Hieronder een aantal varianten.

USB-A

usb-a stekker

Een USB-A ziet eruit als het uiteinde van een usb-stick . USB-stick Geheugenstick. Extern opslagmedium voor computerbestanden. Met een USB-stick kan men via de USB-poort van een computer tekstdocumenten, foto's, muziek en dergelijke kopiëren en meenemen, zodat ze ook op andere computers te gebruiken zijn. Ook de meeste oplaadsnoeren voor smartphones of tablets hebben zo'n stekker. Die gaat dan in de adapter die in het stopcontact gaat. Een ergernis die iedereen kent: deze stekker past slechts op één manier. Vaak is het een kwestie van uitproberen.

USB-B

usb-b

De USB-B is van vooraf gezien bijna vierkant. Hij wordt met name gebruikt voor printers. Deze stekker is misschien minder bekend, want printers zijn steeds vaker draadloos.

USB-C-kabel

usb-c stekker

De USB-C-stekker heeft een ellipsvormige uitgang. Hij is zo gemaakt dat hij altijd past. De Europese Unie heeft bepaald dat deze stekker vanaf 2024 de standaard is voor het opladen van apparaten. Zo is er één universele lader en is er niet voor elke smartphone, tablet of camera een andere kabel meer nodig.

Lightning-kabel

Lightning

Alleen Apple gebruikt de Lightning-stekker (spreekt uit: lait-ning). Onder meer bij de iPad en iPhone. De fabrikant is fel tegen het EU-besluit over de universele oplader met USB-C. Maar het bedrijf zal uiteindelijk afscheid moeten nemen van de Lightning-stekker. 

Mini-USB

usb-mini

De mini-USB is een platte stekker met een dikke kop. Hij wordt voornamelijk nog gebruikt bij oudere apparaten.

Micro-USB

usb-micro

De micro-USB is de kleinste en platste stekker. De aansluiting was een tijd lang de standaard voor mobiele telefoons en camera's. De bredere variant van deze stekker wordt voornamelijk gebruikt bij externe harde schijven.

Snelheid: USB 4.0 en meer

Usb-kabels hebben een zogeheten doorvoersnelheid, die aangeeft hoe vlug ze gegevens doorlaten. Dat is alleen belangrijk bij data-overdracht. Bijvoorbeeld bij het kopiëren van de computer naar een externe harde schijf. De volgende versies bestaan: 1.0, 1.1, 2.0, 3.0, 3.1, 3.2 en 4.0. Hoe hoger het getal, hoe sneller de aansluiting. De snelste usb-kabels zijn te herkennen aan een blauwe binnenkant in de stekkers.

Past USB 2.0 in USB 3.0?

Werkt bijvoorbeeld een USB 2-stekker in een poort met USB 3? Het antwoord is ja. Usb-poorten en usb-kabels met verschillende snelheden werken gewoon samen. Maar de combinatie werkt dan wel met de lagere snelheid. In het voorbeeld dus met de snelheid van USB 2.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven