Zoeken
Menu Zoek

Draadloos printen

draadloos-printen ID50357 Afdrukken zonder kabels. Vanaf al uw apparaten, waar ook in huis. Heel handig. We zetten de opties van draadloos printen voor u op een rijtje.

Mobiel en draadloos zijn de sleutelwoorden van de huidige tijd. Dus u hebt waarschijnlijk naast uw pc of laptop ondertussen ook een tablet en/of smartphone. Maar als u iets wilt afdrukken, komt u toch weer uit bij de pc waarop uw printer is aangesloten. Dat kan gebruiksvriendelijker: door draadloos te printen. Niet alleen vanaf uw pc of laptop, maar ook vanaf tablet of smartphone.

In dit artikel zetten we verschillende opties op een rijtje. U kunt bijvoorbeeld uw oude printer delen in een thuisnetwerk of een printserver aanschaffen. Maar veruit de comfortabelste oplossing is de aanschaf van een moderne wifi-printer. Daarmee is het mogelijk snel, probleemloos en vanaf alle moderne apparaten te printen.

U kunt een printer die is aangesloten op uw computer, delen op het netwerk. Dit heeft wel een aantal nadelen:

 • De computer waarop de printer is aangesloten, moet aanstaan wilt u kunnen printen.
 • U kunt niet printen vanaf smartphones en tablets.
 • Op de computer of laptop waarmee u wilt printen, moet u eerst de printer zoeken en instellen, voordat u kunt printen.


U kunt uzelf dus afvragen of het niet eenvoudiger is de zaken die u wilt afdrukken naar uzelf te mailen en daarna te printen vanaf de computer die is verbonden met de printer.

Maar als u niet opziet tegen de nadelen, kunt u het delen van uw printer eens uitproberen. Op de computer waarop de printer is aangesloten opent u het Configuratiescherm en kiest u voor Hardware en geluiden > Apparaten en printers. Daarna klikt u op de printer die u wilt delen en kiest u voor Delen. In het nieuwe venster dat verschijnt geeft u aan dat u deze printer wilt delen. Verder bedenkt u een 'Sharenaam'. Dat kan elke willekeurige naam zijn: het is simpelweg ervoor bedoeld dat u de printer op andere apparaten herkent. Klik op OK. Nu gaat u in het Configuratiescherm naar 'Netwerkcentrum'. Schakel hier Printer delen in en klik daarna op OK.

Vervolgens doet u éénmalig voor alle pc's en laptops waarmee u de printer wilt gebruiken het volgende: ga naar het Configuratiescherm en kies voor voor Hardware en geluiden. Selecteer dan Printer toevoegen en kies voor Netwerkprinter. U ziet nu de naam die u gekozen hebt voor uw printer. Selecteer deze en stel hem in als standaardprinter. U kunt nu printen!

Een andere oplossing voor uw bestaande printer is er een printserver op aansluiten. Dat is een klein apparaat dat u verbindt met uw printer via een USB-kabel, en met uw router via een netwerkkabel (er bestaan ook draadloze versies waarbij u geen netwerkkabel nodig hebt tussen printserver en router).

Na het aansluiten installeert u de bijgeleverde software en volgt u de verschillende stappen. Daarna is uw printer op al uw draadloze apparaten in uw netwerk beschikbaar, en u kunt deze nu eenvoudig toevoegen en instellen als standaardprinter. Ook hier geldt dat u niet vanaf smartphone of tablet kunt printen.

Een printserver kost een paar tientjes: voor dat geld hebt u ook een goede wifi-printer.

Nieuwere modellen printers hebben meestal een ingebouwde printserver. Daarom heten deze printers netwerkprinters. Deze apparaten zijn er bedraad en draadloos (via wifi). De huidige generatie inkjetprinters zijn over het algemeen draadloze netwerkprinters. Als het om gebruiksgemak gaat, is een draadloze printer de beste koop. U hebt ze al vanaf zestig euro.
Bedrade netwerkprinters kunt u rechtstreeks op uw router aansluiten met de bijbehorende USB-kabel. De printer maakt automatisch verbinding met uw netwerk. Na het installeren van de bijbehorende software kunt u draadloos printen. De printer is nu beschikbaar op al uw draadloze apparaten in uw netwerk, en u kunt deze nu eenvoudig toevoegen en instellen als standaardprinter. Printen vanaf smartphone of tablet is niet mogelijk.

Eigenlijk is de draadloze netwerkprinter (ook wel wifi-printer genoemd) de moderne standaard. Wat betreft de aansluiting is hij het gebruiksvriendelijkst. U kunt hem overal in huis neerzetten en afdrukken vanaf alle apparaten in huis. Dus ook vanaf uw smartphone of tablet.  

De installatieprocedure verschilt per fabrikant maar volgt ongeveer de volgende stappen:

 • U installeert de bijbehorende software op uw pc. Raadpleeg hiervoor de handleiding.
 • Daarna sluit u de printer aan op uw computer met behulp van een USB-kabel. Op deze manier kunt u de juiste draadloze instellingen doorvoeren naar de printer.
 • Daarna kunt u de printer weer loskoppelen van uw pc. De printer is nu beschikbaar op alle draadloze apparaten in uw netwerk.

Zoals u uit het voorgaande hebt kunnen opmaken, is het alleen met een moderne wifi-printer mogelijk rechtstreeks vanaf een smartphone of tablet te printen. Maar u hebt daarbij wel de hulp van apps nodig. Verschillende fabrikanten van netwerkprinters leveren naast de printers ook apps voor smartphones en tablets.

Hieronder ziet u de apps die de verschillende printerfabrikanten aanbieden. Bij de informatie leest u welke printermodellen geschikt zijn.

Auteur: EvA
Gewijzigd: 13 januari 2016
Printen Voeg toe aan Mijn archief
Sluiten
Toevoegen aan Mijn archief

U moet inloggen om iets te kunnen toevoegen aan uw archief. Wilt u nu inloggen?

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
 • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 

Waardering

Klik op de sterren om dit artikel te waarderen: -/5 Stem!

SeniorWeb-leden vinden van dit artikel

avatar
M. Faas op vrijdag 13 november 2015 14:23:

Op mijn tablet canon easy photoprint geinstalleerd en dat werkt goed.
Maar is er ook software voor de SAMSUNG GALAXY TAB S (android) om tekst documenten te printen?

avatar
Sanne_Redactie op vrijdag 13 november 2015 16:49:

Ja hoor, daar zou dezelfde app voor moeten werken. U vindt de app voor Android in de Play Store.

avatar
Claudia op zondag 22 maart 2015 10:58: De uitleg over " Airprint" van Apple ontbreekt.
avatar
SeniorWeb-lid op donderdag 5 februari 2015 20:14: hoe sluit ik een draadloze printer aan op mijn pc,besturingssysteem linux unbutu 12.04 staat niet in bovenstaande aangegeven dvd van printer doet het niet? mvg p j baas
avatar
SeniorWeb-lid op donderdag 5 februari 2015 20:14: hoe sluit ik een draadloze printer aan op mijn pc,besturingssysteem linux unbutu 12.04 staat niet in bovenstaande aangegeven dvd van printer doet het niet? mvg p j baas
avatar
wie225 op maandag 22 december 2014 22:54: Ik probeer hier mijn vraag te plaatsen omdat het ook over een HP-printer gaat en ook omdat ik deze forum nogal lastig vindt. Mijn Laptop is door een fout van mij helemaal uitgevallen en wilde niet meer opstarten. Hij is door de computer expert weer hersteld, maar er zijn toch een paar dingen die er niet meer op terug keren. Zo ook de printer van mij waar ik op het ogenblik geen afdrukken meer mee kan maken. De printer die nu aangevinkt staat is een "Microsoft XPs, Document Writer. Normaal heb ik een Lexmark uitvoering. Hoe kan ik weer gebruik maken van mijn printer en moet ik deze misschien weer helemaal opnieuw installeren. met vriendelijke groet, Anneke van der Wiel
avatar
Arie37 op maandag 17 maart 2014 11:58: Er is nog een mogelijkheid, die helemaal niets kost om draadloos te printen, geen hardware of software! Gewoon het onderwerp op Dropbox, Google Drive of Evernote zetten en dan via de PC printen. Je bent misschien 5 minuten langer bezig, maar het werkt perfect!
avatar
SeniorWeb-lid op dinsdag 12 november 2013 19:26: een nieuwe printer kopen met zuinig gebruik van crtridges
avatar
SeniorWeb-lid op vrijdag 8 november 2013 18:31: De nieuwe rubrieken van senior web in de nieuws brief erg goed en heel leerzaam ga zo door ben er blij mee. W.Hoogstraten
avatar
SeniorWeb-lid op donderdag 1 augustus 2013 19:23: Wij hadden een HP printer gekocht met Wifi ,maar het lukte niet te instaleren. Het komt door de Horizonbox van UPC volgens de HP tech dienst.
avatar
tova op dinsdag 23 juli 2013 16:09: KLASSE,HP verstrekt je alleen maar een printercode om Eprint te installeren en daarna raak verstrikt in een Engelstalig spinnenweb van zaken die je eigenlijk niet wilt
avatar
SeniorWeb-lid op dinsdag 25 juni 2013 15:04: Probeerde met een HP printer goed voor wifi maar dat lukt niet omdat ik een horizonbox van UPC heb,bekend bij beide firma's groet bvm
avatar
fietster op vrijdag 8 februari 2013 12:32: na het downloaded van de app weet ik nog niet wat ik doen moet vr.gr.
avatar
fietster op vrijdag 8 februari 2013 12:32: na het downloaded van de app weet ik nog niet wat ik doen moet vr.gr.
avatar
Edwin-red op dinsdag 22 januari 2013 12:17: Geacht SeniorWeb-lid, Het is lastig om te antwoorden op uw probleem. Wat ik me in eerste instantie afvraag is of u de printer wel hebt aangezet? De printer moet 'online' zijn voordat u hem kunt delen. Redactie SeniorWeb
avatar
SeniorWeb-lid op vrijdag 18 januari 2013 17:05: Geachte redactie, Het leek mij fantastisch om eindelijk weer eens rechtstreeks vanaf mijn laptop te kunnen printen op mijn printer, die aan mijn vaste PC "hangt". Maar helaas, ook nu lukt het mij niet. Het gaat direct al mis. Bij "printers" kan ik wel op mijn printer klikken, maar ik kan vervolgens niet iets vinden om aan te geven dat ik deze moet delen. Dat is op dit moment het probleem. Soms wil een rechter of linker muisknop wel iets "aanbieden", maar dat is nu ook niet het geval. Helaas, het lukte ook deze keer niet. Uit het bovenstaande mag blijken dat dit al langer "mijn" probleem is. Als iemand anders mij echt verder kan helpen, houd ik mij van harte aanbevolen. Met vriendelijke groet, \J. Snoeijer
avatar
Vanessen op vrijdag 18 januari 2013 16:23: Geacht lid van Seniorweb, Heerlijk uw antwoord en de constructieve opbouw daarbij. Met deze aanvulling kunnen andere leden iets doen. Dit is een goed antwoord en een heel wat betere "koers" dan het gekat op forum. Met vriendelijke groet, René van Essen
avatar
SeniorWeb-lid op donderdag 17 januari 2013 15:15: Het is helaas ingewikkelder dan u beschrijft' Ik had zowel mijn PC, als ook de printer volledig en correct ingesteld op draadloos gebruik. Toch lukte het niet om draadloos te printen. Ik heb toen hulp gevraagd middels PC-hulp van Seniorweb, maar kreeg antwoorden waar ik weinig aan had. Vervolgens heb ik hulp gevraagd aan de printerfabrikant. In mijn geval Epson. Die vertelde mij dat ik een nieuwe digitale poort moest aanmaken. Na heel veel gezoek is dit uiteindelijk gelukt. En alles werkt nu perfect. Ik denk dan ook dat jullie artikel aanvulling verdient
avatar
SeniorWeb-lid op zondag 3 juli 2016 13:44:

Antoinet
Zit  met het zelfde probleem dat ik niet via de laptop kan printen b.v. een recept.
dacht dat het aan de printer lag is 2 x voor reparatie terug geweest en krijg steeds het bericht dat alles goed is. Vervolgens probeer ik te printen en dan kom ik in de wachstand voor printen of er komt een lege pagina uit. Ik weet nu niet meer wat ik moet doen, wie kan mij helpen ??

avatar
Sanne_Redactie op dinsdag 5 juli 2016 16:56:

Ik weet het antwoord helaas niet, SeniorWeb-lid (op zondag 3 juli 2016). U kunt het beste deze vraag aan onze PCHulp stellen. 

Woordenboek
Home Sluiten
Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.