Menu Zoek

Draadloos printen

draadloos-printen ID50357 Afdrukken zonder kabels. Vanaf al uw apparaten, waar ook in huis. Heel handig. We zetten de opties van draadloos printen voor u op een rijtje.

Mobiel en draadloos zijn de sleutelwoorden van de huidige tijd. Dus u hebt waarschijnlijk naast uw pc of laptop ondertussen ook een tablet en/of smartphone. Maar als u iets wilt afdrukken, komt u toch weer uit bij de pc waarop uw printer is aangesloten. Dat kan gebruiksvriendelijker: door draadloos te printen. Niet alleen vanaf uw pc of laptop, maar ook vanaf tablet of smartphone.

In dit artikel zetten we verschillende opties op een rijtje. U kunt bijvoorbeeld uw oude printer delen in een thuisnetwerk of een printserver aanschaffen. Maar veruit de comfortabelste oplossing is de aanschaf van een moderne wifi-printer. Daarmee is het mogelijk snel, probleemloos en vanaf alle moderne apparaten te printen.

U kunt een printer die is aangesloten op uw computer, delen op het netwerk. Dit heeft wel een aantal nadelen:

 • De computer waarop de printer is aangesloten, moet aanstaan wilt u kunnen printen.
 • U kunt niet printen vanaf smartphones en tablets.
 • Op de computer of laptop waarmee u wilt printen, moet u eerst de printer zoeken en instellen, voordat u kunt printen.


U kunt uzelf dus afvragen of het niet eenvoudiger is de zaken die u wilt afdrukken naar uzelf te mailen en daarna te printen vanaf de computer die is verbonden met de printer.

Maar als u niet opziet tegen de nadelen, kunt u het delen van uw printer eens uitproberen. Op de computer waarop de printer is aangesloten opent u het Configuratiescherm en kiest u voor Hardware en geluiden > Apparaten en printers. Daarna klikt u op de printer die u wilt delen en kiest u voor Delen. In het nieuwe venster dat verschijnt geeft u aan dat u deze printer wilt delen. Verder bedenkt u een 'Sharenaam'. Dat kan elke willekeurige naam zijn: het is simpelweg ervoor bedoeld dat u de printer op andere apparaten herkent. Klik op OK. Nu gaat u in het Configuratiescherm naar 'Netwerkcentrum'. Schakel hier Printer delen in en klik daarna op OK.

Vervolgens doet u éénmalig voor alle pc's en laptops waarmee u de printer wilt gebruiken het volgende: ga naar het Configuratiescherm en kies voor voor Hardware en geluiden. Selecteer dan Printer toevoegen en kies voor Netwerkprinter. U ziet nu de naam die u gekozen hebt voor uw printer. Selecteer deze en stel hem in als standaardprinter. U kunt nu printen!

Een andere oplossing voor uw bestaande printer is er een printserver op aansluiten. Dat is een klein apparaat dat u verbindt met uw printer via een USB-kabel, en met uw router via een netwerkkabel (er bestaan ook draadloze versies waarbij u geen netwerkkabel nodig hebt tussen printserver en router).

Na het aansluiten installeert u de bijgeleverde software en volgt u de verschillende stappen. Daarna is uw printer op al uw draadloze apparaten in uw netwerk beschikbaar, en u kunt deze nu eenvoudig toevoegen en instellen als standaardprinter. Ook hier geldt dat u niet vanaf smartphone of tablet kunt printen.

Een printserver kost een paar tientjes: voor dat geld hebt u ook een goede wifi-printer.

Nieuwere modellen printers hebben meestal een ingebouwde printserver. Daarom heten deze printers netwerkprinters. Deze apparaten zijn er bedraad en draadloos (via wifi). De huidige generatie inkjetprinters zijn over het algemeen draadloze netwerkprinters. Als het om gebruiksgemak gaat, is een draadloze printer de beste koop. U hebt ze al vanaf zestig euro.
Bedrade netwerkprinters kunt u rechtstreeks op uw router aansluiten met de bijbehorende USB-kabel. De printer maakt automatisch verbinding met uw netwerk. Na het installeren van de bijbehorende software kunt u draadloos printen. De printer is nu beschikbaar op al uw draadloze apparaten in uw netwerk, en u kunt deze nu eenvoudig toevoegen en instellen als standaardprinter. Printen vanaf smartphone of tablet is niet mogelijk.

Eigenlijk is de draadloze netwerkprinter (ook wel wifi-printer genoemd) de moderne standaard. Wat betreft de aansluiting is hij het gebruiksvriendelijkst. U kunt hem overal in huis neerzetten en afdrukken vanaf alle apparaten in huis. Dus ook vanaf uw smartphone of tablet.

De installatieprocedure verschilt per fabrikant maar volgt ongeveer de volgende stappen:

 • U installeert de bijbehorende software op uw pc. Raadpleeg hiervoor de handleiding.
 • Daarna sluit u de printer aan op uw computer met behulp van een USB-kabel. Op deze manier kunt u de juiste draadloze instellingen doorvoeren naar de printer.
 • Daarna kunt u de printer weer loskoppelen van uw pc. De printer is nu beschikbaar op alle draadloze apparaten in uw netwerk.

Zoals u uit het voorgaande hebt kunnen opmaken, is het alleen met een moderne wifi-printer mogelijk rechtstreeks vanaf een smartphone of tablet te printen. Maar u hebt daarbij wel de hulp van apps nodig. Verschillende fabrikanten van netwerkprinters leveren naast de printers ook apps voor smartphones en tablets.

Hieronder ziet u de apps die de verschillende printerfabrikanten aanbieden. Bij de informatie leest u welke printermodellen geschikt zijn.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.