Menu Zoek

Powerbank kopen, waar let ik op?

Powerbank kopenDankzij een powerbank is er onderweg altijd reservestroom. Ze zijn er in alle soorten en maten. Hoe vindt u de powerbank die bij u past?

Een powerbank is een reserve-oplader met een accu. Een uitkomst als er geen stopcontact in de buurt is. Onderweg in de auto, op de fiets of in de trein is een powerbank bijvoorbeeld handig.

Een powerbank kan een smartphone of tablet van stroom voorzien. En er zijn ook modellen waarmee de laptop kan worden opgeladen en andere apparaten, zoals de batterij van een spiegelreflexcamera.

Wat moet de powerbank op kunnen laden? Alleen een smartphone? Of ook een tablet? Of zelfs de laptop? De accu van een gemiddelde smartphone is kleiner dan die van een tablet. En de accu daarvan is weer kleiner dan die van een laptop.

Eenvoudig gezegd: hoe groter de accu van het apparaat, hoe groter de laadcapaciteit van de powerbank moet zijn.

Hoe vaak moet de powerbank zijn werk doen? Is dat een enkele keer onderweg in de trein of op vakantie? Of moet de powerbank liefst stroom kunnen leveren voor meerdere dagen?

U begrijpt, ook hier geldt: hoe intensiever het gebruik hoe groter de laadcapaciteit van de powerbank moet zijn.

Hoe bepaal je de gewenste laadcapaciteit? Elke smartphone of tablet heeft een batterij waarvan de capaciteit wordt uitgedrukt in mAh. Ook de capaciteit van een powerbank wordt uitgedrukt in mAh. Dus een smartphone met een batterij van 1500 mAh kunt u vijf keer opladen met een powerbank van 7500 mAh (7500 delen door 1500 = 5).

Deze maat kunt u als uitgangspunt nemen. Wie een enkele keer onderweg de smartphone wil opladen, volstaat met een powerbank die de telefoon één of twee keer kan opladen.

Om een indruk te krijgen, dit is de capaciteit van een paar bekende modellen telefoons en tablets:

 • iPhone 12: 2775 mAh
 • iPhone XS: 2658 mAh
 • Samsung Galaxy S20: 4500 mAh
 • Samsung Galaxy S10: 3400 mAh
 • Galaxy Tab A7: 7040 mAh
 • iPad Air: 8134 mAh
 • iPad Mini 5: 5160 mAh
 • Surface Pro 6: 5940 mAh

Voor een laptop geldt iets vergelijkbaars. Maar soms wordt de batterijcapaciteit daarvan in Wh (Wattuur) uitgedrukt. Reken dan om naar mAh. Zoek in de specificaties van de laptop op hoeveel vermogen de batterij heeft (uitgedrukt in Wh of W) en hoeveel output (uitgedrukt in V) de batterij levert. mAh is dan gelijk aan 1000 maal W gedeeld door V. Een voorbeeld: de accu van een Acer-laptop levert 60 W en 10 V. We komen dan uit op 60.000/10 = 6.000 mAh.

De eenvoudigste powerbanks hebben één uitgang. Wie verschillende apparaten tegelijkertijd wil opladen, heeft een powerbank met meer uitgangen nodig. En wie een laptop wil opladen zal een uitgang voor een stekkerplug nodig hebben.

Sneller is natuurlijk beter. Hoe snel een powerbank laadt hangt af van de stroomsterkte. Deze wordt uitgedrukt in Ampère (A). Voor een smartphone is 1 A voldoende. Wie een tablet wil opladen gebruikt 2 A. En een laptop opladen kan ook met 2 A, maar het gaat vlotter bij een sterkte van 2,4 A.

Ook belangrijk: als de powerbank leeg is, hoe snel wordt die dan opgeladen? Sommige modellen zijn voorzien van zonnecellen waardoor ze onderweg opgeladen kunnen worden met behulp van (indirect) zonlicht.

Veel powerbanks worden geleverd met een (klein) usb-snoertje. De meeste gebruikers hebben genoeg snoertjes in huis. Immers, bij elke tablet en smartphone wordt een oplaadsnoer geleverd. Deze kan prima worden aangesloten op elke powerbank.

 • Opladen smartphone: ga uit van 3000 tot 6000 mAh
 • Opladen tablet: ga uit van 6000 tot 12.000 mAh
 • Opladen laptop: ga uit van 12.000 tot 20.000 mAh

Dit zijn richtlijnen. U zult uit eigen ervaring weten dat de tijd die je met een batterijlading kunt benutten, sterk afhangt van de dingen die je met het apparaat doet. Datzelfde geldt natuurlijk voor de extra lading die via een powerbank beschikbaar is.

Let verder op:

 • Het aantal usb-aansluitingen;
 • Mogelijkheid netsnoer aan te sluiten (voor laptops);
 • Stroomsterkte (1A, 2A, 2,4A). Belangrijk voor de laadsnelheid.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.