Powerbank kopen, waar let ik op?
Dankzij een powerbank is er onderweg altijd reservestroom. Ze zijn er in alle soorten en maten. Hoe vindt u de powerbank die bij u past?
Wat is een powerbank?
Een powerbank is een reserve-oplader met een accu. Een uitkomst als er geen stopcontact in de buurt is. Onderweg in de auto, op de fiets of in de trein is een powerbank bijvoorbeeld handig.
Een powerbank kan een smartphone of tablet van stroom voorzien. En er zijn ook modellen waarmee de laptop kan worden opgeladen en andere apparaten, zoals de batterij van een spiegelreflexcamera.
Voor welke apparaten?
Wat moet de powerbank op kunnen laden? Alleen een smartphone? Of ook een tablet? Of zelfs de laptop? De accu van een gemiddelde smartphone is kleiner dan die van een tablet. En de accu daarvan is weer kleiner dan die van een laptop.
Eenvoudig gezegd: hoe groter de accu van het apparaat, hoe groter de laadcapaciteit van de powerbank moet zijn.
Hoe intensief?
Hoe vaak moet de powerbank zijn werk doen? Is dat een enkele keer onderweg in de trein of op vakantie? Of moet de powerbank liefst stroom kunnen leveren voor meerdere dagen?
U begrijpt, ook hier geldt: hoe intensiever het gebruik hoe groter de laadcapaciteit van de powerbank moet zijn.
Capaciteit
Hoe bepaal je de gewenste laadcapaciteit? Elke smartphone of tablet heeft een batterij waarvan de capaciteit wordt uitgedrukt in mAh. Ook de capaciteit van een powerbank wordt uitgedrukt in mAh. Dus een smartphone met een batterij van 1500 mAh kunt u vijf keer opladen met een powerbank van 7500 mAh (7500 delen door 1500 = 5).
Deze maat kunt u als uitgangspunt nemen. Wie een enkele keer onderweg de smartphone wil opladen, volstaat met een powerbank die de telefoon één of twee keer kan opladen.
Om een indruk te krijgen, dit is de capaciteit van een paar bekende modellen telefoons en tablets:
- iPhone 12: 2775 mAh
- iPhone XS: 2658 mAh
- Samsung Galaxy S20: 4500 mAh
- Samsung Galaxy S10: 3400 mAh
- Galaxy Tab A7: 7040 mAh
- iPad Air: 8134 mAh
- iPad Mini 5: 5160 mAh
- Surface Pro 6: 5940 mAh
Voor een laptop geldt iets vergelijkbaars. Maar soms wordt de batterijcapaciteit daarvan in Wh (Wattuur) uitgedrukt. Reken dan om naar mAh. Zoek in de specificaties van de laptop op hoeveel vermogen de batterij heeft (uitgedrukt in Wh of W) en hoeveel output (uitgedrukt in V) de batterij levert. mAh is dan gelijk aan 1000 maal W gedeeld door V. Een voorbeeld: de accu van een Acer-laptop levert 60 W en 10 V. We komen dan uit op 60.000/10 = 6.000 mAh.
Aantal uitgangen
De eenvoudigste powerbanks hebben één uitgang. Wie verschillende apparaten tegelijkertijd wil opladen, heeft een powerbank met meer uitgangen nodig. En wie een laptop wil opladen zal een uitgang voor een stekkerplug nodig hebben.
Oplaadsnelheid
Sneller is natuurlijk beter. Hoe snel een powerbank laadt hangt af van de stroomsterkte. Deze wordt uitgedrukt in Ampère (A). Voor een smartphone is 1 A voldoende. Wie een tablet wil opladen gebruikt 2 A. En een laptop opladen kan ook met 2 A, maar het gaat vlotter bij een sterkte van 2,4 A.
Opladen powerbank
Ook belangrijk: als de powerbank leeg is, hoe snel wordt die dan opgeladen? Sommige modellen zijn voorzien van zonnecellen waardoor ze onderweg opgeladen kunnen worden met behulp van (indirect) zonlicht.
Snoertjes
Veel powerbanks worden geleverd met een (klein) usb-snoertje. De meeste gebruikers hebben genoeg snoertjes in huis. Immers, bij elke tablet en smartphone wordt een oplaadsnoer geleverd. Deze kan prima worden aangesloten op elke powerbank.
Welke powerbank heb ik nodig?
- Opladen smartphone: ga uit van 3000 tot 6000 mAh
- Opladen tablet: ga uit van 6000 tot 12.000 mAh
- Opladen laptop: ga uit van 12.000 tot 20.000 mAh
Dit zijn richtlijnen. U zult uit eigen ervaring weten dat de tijd die je met een batterijlading kunt benutten, sterk afhangt van de dingen die je met het apparaat doet. Datzelfde geldt natuurlijk voor de extra lading die via een powerbank beschikbaar is.
Let verder op:
- Het aantal usb-aansluitingen;
- Mogelijkheid netsnoer aan te sluiten (voor laptops);
- Stroomsterkte (1A, 2A, 2,4A). Belangrijk voor de laadsnelheid.