U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp Elektronica Artikel
Artikel

Powerbank kopen, waar let ik op?

Onderweg en geen stopcontact in de buurt? Met een powerbank is de batterij van een smartphone, tablet of zelfs laptop zo weer opgeladen.

Niveau:
Gemiddeld
Waardering:
4,5 / 5 (61 stemmen)
Edwin van Amstel
Edwin van Amstel
Gewijzigd op 30 jun 2023

Wat is een powerbank?

Een powerbank (spreekt uit: pauw-ur-benk) is eigenlijk een reservebatterij. Laadt de powerbank op in een stopcontact. Daarna kan hij via een kabeltje een smartphone of tablet stroom geven. Handig voor onderweg! Er zijn ook modellen voor de laptop en er bestaan powerbanks met zonnecellen die stroom halen uit zonlicht. Gaat u een powerbank kopen? Let op de volgende dingen om een miskoop te voorkomen.

Hoeveel en hoe vaak?

Hoeveel en hoe vaak kan een powerbank stroom geven aan een apparaat? Dat ligt aan het vermogen van de powerbank én aan het vermogen van het toestel dat stroom krijgt. Het vermogen van de powerbank kiest u als u er eentje koopt. Houd daarbij rekening met hoe u hem wilt gaan gebruiken. Moet de powerbank bijvoorbeeld stroom kunnen leveren voor één keer of meerdere dagen? En wat voor toestel gaat u ermee opladen? De accu van een smartphone is kleiner dan van een tablet en kan dus met minder stroom toe. 

Hoeveel laadcapaciteit nodig?

Het vermogen van batterijen wordt uitgedrukt in mAh (Milliampère-uur) bij smartphones, tablets en powerbanks. Zoek de capaciteit van uw toestel op in de gebruiksaanwijzing. Om een indruk te krijgen, dit is het vermogen van een paar bekende toestellen: 

  • iPhone 12 (smartphone): 2775 mAh
  • Samsung Galaxy S20 (smartphone): 4500 mAh
  • Galaxy Tab A7 (tablet): 7040 mAh
  • iPad Air (tablet): 8134 mAh
  • Surface Pro 6 (laptop): 5940 mAh

Een powerbank van bijvoorbeeld 10.000 mAh kan een smartphone met een batterij van 4500 mAh twee keer helemaal opladen. Wilt u bijvoorbeeld een Galaxy Tab A7-tablet vier keer opladen, dan is er een powerbank nodig van minstens 28.160 mAh (7040 x 4 = 28.160).

Powerbank voor laptops

Voor een laptop geldt iets vergelijkbaars. Maar soms wordt de batterijcapaciteit daarvan in Watt of Wattuur uitgedrukt. Reken dan om naar mAh. Zoek in de handleiding van de laptop op hoeveel vermogen (Watt) de batterij heeft. Ook de output (Volt) is belangrijk. De hoeveelheid mAh is gelijk aan 1000 maal W gedeeld door V. Een voorbeeld: de accu van een Acer-laptop levert 60 W en 10 V. We komen dan uit op 60.000/10 = 6.000 mAh. Te lastig? U kunt ook een online rekentool gebruiken om dit voor u uit te rekenen.

Powerbank op zonne-energie

Extra handig, bijvoorbeeld voor op de camping, is een powerbank met ingebouwd zonnepaneeltje. Groene stroom dus! Meestal kunt u zo'n solar powerbank zowel met zonlicht als via het stopcontact opladen. Fijn, want het duurt soms meerdere dagen om zo'n powerbank helemaal op te laden met zonlicht.

Oplaadsnelheid

Sneller is natuurlijk beter. Nieuwe mobiele apparaten kunnen snelladen. De smartphone of tablet heeft daardoor veel sneller een volle batterij. Maar dat werkt alleen als het kabeltje en de powerbank net zo snel kunnen. Vaak staat op de verpakking wel of een powerbank geschikt is voor snelladen. Wordt 'snelladen' of 'quick charge' nergens genoemd, controleer dan de oplaadsnelheid. Bij snelladers is dit rond de 20 Watt per uur.

Aantal uitgangen

Simpele powerbanks hebben één uitgang. Wie verschillende apparaten tegelijk wil opladen, heeft een powerbank met meer uitgangen nodig. 

Snoertjes

Veel powerbanks worden geleverd met een usb-snoertje. Zo niet, dan hebben de meeste gebruikers genoeg snoertjes in huis. Deze zijn prima te gebruiken bij de powerbank. Alleen wie een powerbank koopt voor een laptop moet opletten dat er een snoertje bij zit dat geschikt is. Ook zijn er zogenaamde draadloze powerbanks. Deze zijn vooral handig bij smartphones. Kabels zijn dan overbodig: leg het toestel op de powerbank en het opladen begint. Alle nieuwe iPhones en Samsung S-serie toestellen ondersteunen draadloos laden.

Wat is een goede powerbank?

Samenvattend: of iets een goede powerbank is, hangt dus af van wat u ermee wilt. Let bij het kiezen van een powerbank dus op: 

  • Het vermogen. Hoe meer vermogen de powerbank heeft, hoe groter hij is en hoe minder makkelijk mee te nemen.
  • Snelladen of niet.
  • Het aantal usb-aansluitingen.
  • De juiste aansluitkabels.
  • Draadloos opladen of niet.
Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven