SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Dropbox: een virtuele USB-stick

Dropbox is een handig programma. Wissel eenvoudig bestanden (foto's, documenten, muziek) uit met anderen, of gebruik het om een back-up van uw bestanden in te maken.

Dropbox is een online opslagdienst die gratis 2 GB opslagruimte biedt. Met het programma kunt u overal en via elk apparaat bij de bestanden die u bij de dienst opslaat. Zet bestanden vanaf de computer op een beveiligde internetpagina bij Dropbox of installeer Dropbox op de computer. Dropbox krijgt dan een plekje in de Verkenner. Binnen de Dropbox-map in de Verkenner, kunt u nieuwe mappen aanmaken. Zet daarin bestanden waar u vervolgens ook via internet bij kan, dus ook op een andere computer. U hebt dan direct ook een back-up van de bestanden. Ook is het mogelijk om bestanden te delen met vrienden en bekenden. Kortom, Dropbox maakt een usb-stick overbodig.

Lees in het artikel 'Dropbox' hoe u het programma installeert zodat het een plek krijgt in de Verkenner.

Nadat Dropbox is geïnstalleerd, vindt u op de computer een speciale Dropbox-map. Daar zet u bestanden (foto's, documenten, e-mails, muziek, etc) in. Alle bestanden die in de map van Dropbox terechtkomen, worden overal automatisch bijgewerkt. Op bijvoorbeeld een andere computer waar u Dropbox hebt geïnstalleerd, of in de online omgeving van Dropbox.

Een voorbeeld ter verduidelijking: 
Terug van vakantie hebt u een groot aantal foto's op de laptop staan. Deze wilt u graag overzetten naar de computer. Dat kan met een usb-stick. U kopieert alle foto's naar de usb-stick en kopieert ze daarna naar de computer. Met Dropbox wordt het eenvoudiger. Zowel op de laptop als de desktop hebt u Dropbox geïnstalleerd. Op vakantie plaatst u alle foto's in de Dropbox-map op de laptop. Het geeft niet dat u onderweg geen internetverbinding hebt. Thuisgekomen zet u de laptop aan en omdat er weer een internetverbinding is, worden alle foto's overal bijgewerkt. Gesynchroniseerd heet dat. Zet de computer aan en alle foto's verschijnen in de Dropboxmap die daarop staat. En bent u bij vrienden, dan kunt u op een andere computer inloggen bij Dropbox en de foto's laten zien. Reuzehandig!

Zoals gezegd vindt u in de Verkenner een speciale Dropbox-map. In onderstaand voorbeeld ziet u dat de map gevuld is met mappen waar foto's in staan. Het is belangrijk om te weten dat de Dropbox-map precies zo werkt als elke andere map in de Verkenner. U kunt er allerlei mappen in aanmaken en bestanden in kwijt. Denk aan foto's, tekstdocumenten, muziek etc. Bent u nog niet zo thuis in het werken met de Verkenner, lees dan het artikel 'Bestanden ordenen' (beschikbaar voor meerdere Windows-versies).

021115_Dropbox

Hebt u net een nieuw account en Dropbox nog nooit gebruikt, dan vindt u in de map één bestand: 'Aan de slag met Dropbox'. Het bestand is een korte handleiding om Dropbox uit te leggen. Deze handleiding kunt u een keer rustig doornemen. Dubbelklik dan op het bestand om het te openen.

Er zijn verschillende manieren om de Dropbox-map te openen:

 1. Via het Bureaublad
  Als u tijdens de installatie een snelkoppeling hebt gemaakt op het Bureaublad, vindt u Dropbox daar terug. Dubbelklik op de snelkoppeling en de map wordt geopend.
 2. Via het menu
  Klik in Windows 7 op Start(en) > Alle programma's > Dropbox > Dropbox. Klik in Windows 10 op Start(en) > Dropbox > Dropbox
 3. Via de Verkenner
  Open de Windows Verkenner. In Windows 7 staat de map in de Verkenner onder 'Favorieten'. In Windows 10 staat de map in de Verkenner onder 'Snelle toegang'.
 4. Via het Dropbox-pictogram in het systeemvak
  Klik op het pictogram en klik vervolgens op het blauwe pictogram van een map.

Alle bestanden die u plaatst in een map in Dropbox kunt u gemakkelijk doorsturen naar bekenden, ook aan iemand die zelf geen Dropbox heeft. Delen kan via de Verkenner, of via de website van Dropbox. Verderop in dit artikel leggen we uit hoe het via de website werkt.

Via de Verkenner deelt u een bestand of map als volgt:

 • Klik in de Dropbox-map met de rechtermuisknop op het bestand of de map.
 • Klik op Delen.
 • Typ achter 'Aan' het e-mailadres van de persoon met wie u het bestand of de map wilt delen.
 • Klik op Delen.

Degene die de e-mail ontvangt hoeft niet in te loggen bij Dropbox en kan hetgeen u hebt gedeeld downloaden door te klikken op Bestand weergeven.

Als u op een plek zit waar u Dropbox niet hebt geïnstalleerd, gaat u via de website van Dropbox naar uw bestanden.

 • Ga naar www.dropbox.com
 • Klik op Aanmelden.
 • Klik in het veld 'E-mailadres' en typ uw e-mailadres.
 • Klik in het veld 'Wachtwoord' en typ uw wachtwoord.
 • Klik op Aanmelden.

De eerste keer dat u de website bezoekt, kunt u een rondleiding volgen om bekend te raken met de site. Maar wij leggen de belangrijkste elementen hieronder uiteraard ook uit.

Eenmaal ingelogd komt u op de beginpagina van Dropbox. Hier staat een overzicht van favoriete bestanden (bestanden die u een ster geeft) en recent gebruikte bestanden. Begint u net met Dropbox, dan is dit nog vrij leeg en ziet u waarschijnlijk alleen het pdf-document 'Aan de slag met Dropbox'.

Links staat het menu met de onderdelen 'Start', 'Bestanden', 'Paper' en 'Showcase'. Klik op Bestanden, daar staat alles wat u in Dropbox hebt opgeslagen.

Rechtsboven ziet u een zoekbalk waarmee u een specifiek bestand kan zoeken. Het pictogram van een bel geeft meldingen weer. U ziet er bijvoorbeeld uitnodigingen als iemand een document met u heeft gedeeld. Het pictogram van het lachende gezicht is de ingang naar informatie over uw account. Klik erop en er wordt bijvoorbeeld zichtbaar hoeveel opslagruimte u hebt gebruikt.  

Dropbox zoekbalk

Bestanden in Dropbox neerzetten hoeft niet per se via de map in de Verkenner. Het kan ook via de website. Bijvoorbeeld als u op een computer zit waar Dropbox niet geïnstalleerd is.

 • Klik op de beginpagina of bij het overzicht van bestanden rechts op Bestanden uploaden.
  Dropbox Bestanden Uploaden
 • Blader in de Verkenner naar het bestand dat u wilt uploaden en klik op Openen.

Het bestand wordt geüpload. Onder in beeld staat een balk met een groen vinkje als het proces is voltooid.

Verdeel de bestanden in mappen om ze geordend te houden.

 • Klik rechts op Nieuwe map om een nieuwe map aan te maken.
  Dropbox nieuwe map
 • In het midden verschijnt een nieuwe map. Typ direct de naam voor de map en druk op de Enter-toets.

Bestand in map zetten
Zet als volgt een bestand dat u al hebt geüpload in een map:

 • Ga met de muisaanwijzer over het document.
 • Er verschijnt een hokje voor het document, klik hierop.
 • Het document is nu geselecteerd en u krijgt rechts een aantal opties te zien. Bijvoorbeeld 'Downloaden', 'Ster toevoegen' en 'Naam wijzigen'. Maar ook de optie om het bestand in de map te zetten. Klik hiervoor op Verplaatsen.
 • Selecteer de map waar het bestand naartoe moet. 
 • Klik op Verplaatsen.

U vindt op veel plekken de mogelijkheid om een bestand of map te delen terug. Bijvoorbeeld als u een map of bestand hebt geopend. Maar ook als u in het overzicht 'Mijn bestanden' alleen al met de muisaanwijzer over een map of bestand gaat. Delen gaat dan als volgt:

 • Ga met de muisaanwijzer over de map of het bestand dat u wilt delen.
 • Klik rechtsboven op Delen.
 • Voor het delen van bestanden is het nodig dat u uw e-mailadres hebt geverifieerd. Hebt u dit nog niet gedaan, dan krijgt u daar nu een melding van. Ga naar uw mail en klik op de mail 'Verifieer je mailadres' van Dropbox op Je e-mailadres verifieren.
 • Typ achter 'Aan:' één of meer e-mailadressen, gescheiden met een komma.
 • Maak eventueel achter het e-mailadres of de naam de keuze tussen Kan bewerken en Kan weergeven. Soms is 'Kan weergeven' de enige mogelijkheid.
 • Typ een persoonlijk bericht in het veld 'Voeg een bericht toe (optioneel)'.
 • Klik op Delen.

Verwijdert u iets bij Dropbox (in de Verkenner of op de site) en was dat niet de bedoeling? Dropbox bewaart bestanden maximaal dertig dagen. U hebt dus even de tijd om ze terug te halen.

 • Klik rechts op Verwijderde bestanden weergeven.
 • Verwijderde bestanden worden weergegeven tussen de andere bestanden. Klik op het pictogram met drie puntjes Dropbox pictogram optiesachter het bestand dat u terug wilt zetten.
 • Klik op Terugzetten > Terugzetten.
 • Verberg de verwijderde bestanden in het overzicht door rechts te klikken op Verwijderde bestanden verbergen.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
 • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.