Menu Zoek

Wat is Dropbox?

Wat-is-dropboxDropbox is een gratis online opslagdienst. Wat kunt u allemaal met deze zogenaamde clouddienst?

Met Dropbox kunnen mensen bestanden op internet (in de cloud) opslaan en op verschillende apparaten gebruiken. Dropbox is een zogenaamde clouddienst. In tegenstelling tot andere grote opslagdiensten, zoals iCloud, OneDrive en Google Drive, is Dropbox niet gebonden aan een bepaald type apparaat.

Met Dropbox kunnen mensen bestanden online opslaan, bewerken en delen. Samen met iemand anders aan een document werken, kan ook. Zelfs als die persoon geen Dropbox heeft. De opslagdienst kan met allerlei bestanden overweg, zoals tekstdocumenten, rekenbladen, muziek en foto's. Sommige mensen gebruiken Dropbox als back-upmiddel.

Dropbox werkt sowieso op alle apparaten met een internetverbinding en een internetbrowser. Via de website Dropbox.com komen gebruikers altijd bij hun bestanden. Maar er zijn ook programma's voor de Windows-computer, Mac-computer, iPhone/iPad en voor Android-toestellen. Mensen kunnen hun bestanden dus ook eenvoudig uitwisselen tussen de verschillende apparaten. Een document in Dropbox is ook via een gekoppelde smartphone te bekijken en bewerken.

Dropbox downloaden

Gebruikers van Dropbox hebben internetverbinding en een account bij de opslagdienst nodig. Dat account is gratis. Een account aanmaken kan na het installeren van het programma op de computer, tablet of smartphone of via de website van Dropbox.

Dropbox-gebruikers krijgen standaard 2 GB gratis opslagruimte. Ze kunnen de opslagruimte uitbreiden als ze veel foto's, video's of andere bestanden hebben. Dropbox geeft vanzelf een melding als de opslagruimte bijna vol zit. Bekijk hoeveel ruimte u nog hebt. Voor het uitbreiden van de opslagruimte zijn er de volgende mogelijkheden:

  • Dropbox Plus met 2 TB voor 11,99 euro per maand
  • Dropbox voor Professional met 3 TB voor 19,99 euro per maand

Deze tarieven zijn inclusief BTW (prijzen mei 2024).

Aan de slag met Dropbox? Lees dan het artikel over Dropbox op uw apparaat:

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.