Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Werken met Dropbox via internet

Werken met Dropbox via internetDropbox is handig voor het online opslaan van bestanden. Via Dropbox.com kan de gebruiker de clouddienst op alle apparaten met een internetverbinding gebruiken, bijvoorbeeld via een browser zoals Chrome.

Dropbox is een van de grote online opslagdiensten, net als OneDrive van Microsoft en iCloud Drive van Apple. De diensten werken in de kern allemaal hetzelfde. U maakt een account aan en krijgt een bepaalde hoeveelheid gratis online opslagruimte. Via de website, een programma of een app slaat u bestanden op in 'de cloud', zoals dat heet. Vervolgens hebt u vanaf elk apparaat met internet toegang tot de bestanden na inloggen met uw accountgegevens. U ziet altijd de meest recente versie van de bestanden.

Gebruikers van Dropbox hebben internetverbinding en een gratis account bij de opslagdienst nodig. De website van Dropbox is te gebruiken via de internetsite van de dienst, maar ook via een programma of een app.

De verschillende mogelijkheden van programma's en apps zijn allemaal door elkaar te gebruiken, zolang u maar inlogt met dezelfde gegevens. Dit artikel gaat over Dropbox gebruiken via een internetprogramma, zoals de browser Chrome, Firefox of Edge.

Welk apparaat de gebruiker ook heeft, via de website Dropbox.com kan hij altijd in zijn Dropbox-account en de bestanden bekijken of openen.

  • Ga naar www.dropbox.com
  • Klik bovenaan op Aanmelden.
  • Klik op E-mailadres en typ het e-mailadres waarmee u uzelf hebt aangemeld bij Dropbox.
  • Klik op Wachtwoord en typ uw wachtwoord.
  • Zit u niet op uw eigen pc? Haal dan het vinkje weg voor Mijn gegevens onthouden.
  • Klik op Aanmelden.

Tweestapsverificatie

Als tweestapsverificatie staat ingesteld, ontvangt u een code op het opgegeven telefoonnummer. Zet in dat geval de volgende stappen:

  • Bekijk de code op de telefoon.
  • Klik op de computer op 6-cijferige code en typ de ontvangen code.
  • Klik op Invoeren.

De eerste keer dat u de website bezoekt, is er een rondleiding beschikbaar om Dropbox via internet te leren kennen.

In de clouddienst Dropbox kan de gebruiker allerlei soorten bestanden opslaan en bekijken. Open een bestand zo:

  • Klik links op Alle bestanden.
  • Het overzicht van de opgeslagen bestanden opent. Klik op de naam van een bestand om het te openen.
  • Klik linksboven op de pijl om terug te keren naar het overzicht met bestanden.

Mappen zijn handig voor het ordenen van bestanden. Maak zo een nieuwe map aan:

  • Klik op Alle bestanden.
  • Klik op Maken > Map.
  • Typ de naam van de map.
  • Kies of alleen u of ook anderen toegang mogen tot de map. Klik hiervoor op Alleen jij of Specifieke mensen.
  • Is 'Alleen jij' geselecteerd? Klik dan op Maken.
  • Is de optie 'Specifieke mensen' geselecteerd, doe dan het volgende:
    • Klik op Volgende.
    • Typ vervolgens achter 'Aan' het e-mailadres van de persoon die toegang mag tot de map en druk op de Enter-toets. Voer op deze manier eventueel meerdere e-mailadressen in.
    • Wilt u dat anderen ook bestanden in de map zetten of verwijderen, laat dan de optie 'Kan bewerken' geselecteerd staan. Mogen zij alleen de bestanden bekijken, klik dan op Kan bewerken > Kan weergeven.
    • Klik op Delen.

De map is aangemaakt.

Upload als volgt een bestand of map via de website:

  • Klik op Alle bestanden.
  • Klik op Uploaden > Bestanden of op Uploaden > Map.
  • Selecteer het bestand, de bestanden of de map.
  • Klik op Openen bij het uploaden van losse bestanden of op Uploaden als u een map hebt gekozen.

Het bestand, de bestanden of de map staan nu op Dropbox.

Verplaats zo bestanden naar een andere map in Dropbox:

  • Klik op Alle bestanden.
  • Klik helemaal rechts van de de naam van een bestand op Meer, dat is het pictogram van de drie puntjes dat verschijnt als u het bestand aanwijst:

Pictogram Meer op Dropbox

  • Klik op Verplaatsen.
  • Klik op de map waarnaar het bestand verplaatst moet worden.
  • Klik op Verplaatsen.

Het bestand staat nu in de gekozen map.

Verwijder bestanden die niet bewaard hoeven te blijven. Zo komt er ruimte vrij voor andere bestanden.

  • Klik op Alle bestanden.
  • Klik helemaal rechts van de de naam van een bestand op Meer, dat is het pictogram van de drie puntjes dat verschijnt als u het bestand aanwijst.
  • Klik op Verwijderen.
  • Klik op Verwijderen.

Het bestand is verplaatst naar de map 'Verwijderde bestanden'. Bestanden blijven hier dertig dagen in staan.

Verwijderde bestanden blijven online nog dertig dagen in de map 'Verwijderde bestanden' staan. Met een Dropbox Professional-abonnement staan ze zelfs 120 dagen in deze map. Wilt u het verwijderde bestand toch bewaren? Zet het dan terug.

  • Klik links op Verwijderde bestanden.
  • Klik op het bestand.
  • Klik op Terugzetten.
  • Hebt u een hele map verwijderd? Dan kiest u de optie Alle bestanden terugzetten.
  • Het bestand staat weer op de vorige locatie, waar het stond voor het verwijderen.
  • Klik linksboven op het Dropbox-logo om terug te keren naar de startpagina.

Dropbox-gebruikers kunnen bestanden delen met anderen. Dat kan door het bestand te delen via e-mail, of een link aan te maken naar het bestand en die link te versturen naar de beoogde ontvanger.

Bestand delen:

  • Klik op Alle bestanden.
  • Klik helemaal rechts van de de naam van een bestand op Meer, dat is het pictogram van de drie puntjes dat verschijnt als u het bestand aanwijst.
  • Klik op Delen
  • Typ het e-mailadres van de ontvanger en druk op de Enter-toets.
  • Kies of de ontvanger het bestand mag bewerken (Kan bewerken) of alleen mag bekijken (Kan bewerken > Kan weergeven). Dit geldt voor bijvoorbeeld Word-bestanden. Bij afbeeldingen kan de ontvanger die alleen bekijken, niet bewerken.
  • Typ eventueel nog een begeleidend bericht.
  • Klik op Bestand delen.

De ontvanger krijgt een e-mail met de melding dat er een bestand of map gedeeld is.

Bestand delen via link

Als de gebruiker een bestand via een link deelt, kan iedereen het openen. Deel zo een bestand via een link:
  • Klik op Alle bestanden.
  • Klik helemaal rechts van de de naam van een bestand op Meer, dat is het pictogram van de drie puntjes dat verschijnt als u het bestand aanwijst.
  • Klik op Delen
  • Kies of de ontvanger het bestand mag bewerken (Kan bewerken) of alleen mag bekijken (Kan bewerken > Kan weergeven). Dit geldt voor bijvoorbeeld Word-bestanden. Bij afbeeldingen kan de ontvanger die alleen bekijken, niet bewerken.
  • Klik op Link kopiëren of op Link maken en kopiëren.
  • De link is op de achtergrond gekopieerd. Plak de link in bijvoorbeeld een e-mail met de toetscombinatie Ctrl+V (Windows) of Cmd+V (Mac).

De ontvanger kan via de link het bestand bekijken.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.