U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp Internet Artikel

Werken met Google Chrome

Artikel

Google Chrome is de internetbrowser van Google. Hij staat bekend als sneller en gebruiksvriendelijker dan andere browsers. Hier een rondleiding door Chrome.

Niveau:
Gemiddeld
Waardering:
4,5 / 5 (92 stemmen)
Saskia van Weert
Saskia van Weert
Gewijzigd op 11 jul 2024

Starten met Chrome

Wanneer Chrome op uw computer staat, opent u het via de start-knop > Google Chrome of via het icoon op de taakbalk of het bureaublad. Staat Chrome nog niet op uw computer? Het programma is gratis te installeren. Volg hiervoor onderstaande stappen:

  • Ga naar de website: google.com/chrome/.
  • Onder de 'Chrome downloaden'-knop die we straks gaan gebruiken, staat een optie aangevinkt, namelijk Help ons om Google Chrome beter te maken door automatisch gebruiksstatistieken en crashmeldingen naar Google te sturen. Laat u deze aangevinkt dat geeft u Chrome toestemming om informatie te delen met Google over de dingen die fout gaan tijdens het gebruik van Chrome. Hier zit soms ook persoonlijke informatie bij. Haal het vinkje weg (door er op te klikken) indien u hier niet mee akkoord gaat.
  • Klik op de knop Chrome downloaden.
  • Het installatiebestand wordt gedownload. Klik op het pijltje rechts van de adresbalk.
  • Klik op ChromeSetup.exe.
  • Klik eventueel op Ja als Windows vraagt of het programma wijzigingen mag aanbrengen aan uw computer.

Het programma wordt geïnstalleerd. Dit kan even duren. Wanneer de installatie voltooid is, opent de browser vanzelf. Klik eventueel bij het verschijnen van een melding over andere functies voor advertentieprivacy op Begrepen.

Inloggen bij gebruik van Chrome?

Google wil dolgraag dat u met uw Google-account inlogt als u Chrome gebruikt. Bladwijzers, extensies, browservoorkeuren en browsergeschiedenis worden dan opgeslagen in uw account en zijn beschikbaar op alle apparaten waarop u Chrome gebruikt. Op die manier is uw internetervaring overal gelijk, zegt Google. Lees hierover meer in de tip 'Gegevens Chrome uitwisselen tussen apparaten'. 

Maar het is niet verplicht om in te loggen en vanuit privacyoogpunt misschien ook niet verstandig. Google kan zo erg veel informatie over u verzamelen. Zeker als u ook andere Google-diensten gebruikt. Meer over privacy bij het gebruiken van Chrome staat in het artikel 'Meer privacy tijdens internetten met Chrome'. 

In dit artikel bespreken we het gebruik van Chrome voor niet-ingelogde gebruikers.

Websites bezoeken met Chrome

De adresbalk adresbalk Onderdeel van het browservenster waarin u het adres (url) van de website ziet of typt.
van Chrome wordt ook wel de omnibox genoemd. De werking komt op hetzelfde neer als bij Edge, Firefox en Safari. Typ een webadres in, druk op de Enter-toets en u gaat naar de website.

Weet u het webadres niet? Typ dan een of meer zoekwoorden in. De adresbalk werkt ook als zoekbalk en geeft suggesties voor websites in een zoekmachine. Klik een zoekresultaat aan om een site te openen.

Zoeken zonder zoekwoord te typen

Wanneer u iets leest op een webpagina waar u meer informatie over zou willen opzoeken, selecteert u dat stukje tekst. Klik vervolgens op de rechtermuisknop en klik op Google doorzoeken op ... of Zoeken op het web naar... De zoekmachine opent en u ziet de gevonden resultaten.

Startpagina instellen

De startpagina is de eerste site die u ziet als u Chrome start. Bij het eerste gebruik is voor Chrome een standaard startpagina ingesteld. Dit kunt u veranderen, bijvoorbeeld naar een site die u vaak bezoekt, zoals de zoekmachine van Google of de thuispagina van SeniorWeb. Lees in de tip 'Startpagina instellen in Chrome' hoe u dit kunt doen.

Werken met de tabbladen

  • Wanneer u Chrome opent, ziet u de startpagina die u hebt ingesteld. Bovenaan ziet u de naam van de site in de bovenkant van het tabblad staan. Ernaast staat een plusteken. Klik op het plusje om een nieuw tabblad te openen. Zo kunt u tegelijk meerdere sites hebben openstaan.

    Nieuw tabblad openen in Chrome

  • De volgorde waarin u website opent in de tabbladen staat niet vast. U kunt de tabbladen opnieuw ordenen. Klik daarvoor op een tabblad en sleept het naar links of rechts.
  • Een voordeel in Chrome: elk tabblad is een op zichzelf staand proces. Dit houdt in dat een website die vastloopt, geen invloed heeft op de websites in de andere tabbladen.
  • U kunt een tabblad lange tijd vastzetten in Chrome. Zo hoeft u deze site niet meer op te zoeken. Lees hoe dit werkt in de tip 'Tabblad vastzetten in Chrome'.

Favoriete websites

U hebt vast favoriete websites die u regelmatig bezoekt. Met bladwijzers (in andere browsers heten ze soms Favorieten) kunt u deze met één klik openen.

Een bladwijzer maken:  

  • Open uw favoriete website.  
  • Klik op het pictogram 'Bookmark toevoegen voor dit tabblad' Bladwijzer maken. Deze vindt u rechts in de adresbalk.   
  • Er opent een dialoogvenster waarin u een paar aanpassingen kunt doen. Bewerk eventueel de naam van de bladwijzer in het veld rechts van 'Naam'.
  • Kies eventueel naast 'Map' een andere locatie. Bladwijzers kunnen maar in één map tegelijk opgeslagen worden.  
  • Klik daarna op Klaar. De bladwijzer wordt standaard in de bladwijzerbalk geplaatst. De bladwijzerbalk wordt ook wel de "Bookmarkbalk" genoemd.

De bladwijzerbalk staat onder de adresbalk. Deze staat niet standaard ingeschakeld. Zo haalt u hem tevoorschijn:

  • Klik op het pictogram 'Google Chrome aanpassen en beheren' Pictogram Google Chrome aanpassen en beheren rechtsboven in beeld.
  • Klik op Bladwijzers > Bookmarkbalk bekijken.

Een bladwijzer bewerken:

  • Klik met de rechtermuisknop op een Bladwijzer.
  • Klik op Bewerken.
  • Typ achter 'Naam' een naam voor de Bladwijzer.
  • Pas eventueel achter 'URL' het webadres aan als u wilt dat de bladwijzer naar een andere internetpagina gaat.
  • Klik op Opslaan.

Een bladwijzer verwijderen:

  • Klik met de rechtermuisknop op een Bladwijzer.
  • Klik op Verwijderen.

Webpagina groter in beeld

Chrome heeft verschillende mogelijkheden om een webpagina beter in beeld te krijgen. U kunt de grootte van alles (tekst, afbeeldingen, video's) aanpassen op de webpagina's die u bezoekt, maar u kunt er ook voor kiezen alleen de grootte van de tekst aan te passen.  

  • Klik op het pictogram 'Google Chrome aanpassen en beheren' Pictogram Google Chrome aanpassen en beheren .  
  • Klik op Instellingen.  
  • Klik links op Vormgeving.
  • Klik naast 'Lettergrootte' op de grootte die op dat moment aangegeven staat. Standaard is de lettergrootte 'Gemiddeld (aanbevolen)' geselecteerd. In de keuzelijst kunt u kiezen voor zeer kleine tot zeer grote letters.
  • Het percentage dat ingezoomd wordt op een pagina kunt u naast 'Zoomen op pagina' instellen van 25% tot 500%.  
  • Wanneer u klaar bent, kunt u het tabblad sluiten door op het kruisje te klikken.

Downloaden via Chrome

Wanneer u surft in Chrome en een bestand downloadt, haalt Chrome het automatisch binnen op uw computer. U kunt onder in beeld de melding krijgen dat het type bestand schadelijk kan zijn voor uw computer. Maar vertrouwt u de afzender, dan klikt u op Behouden.  

Linksonder in beeld krijgt u een knop met uw download. Klikt u op het omgekeerde driehoekje, dan hebt u de mogelijkheid het bestand te openen of het bestand weer te geven in de map waar het opgeslagen is op uw computer.  

Wanneer u klikt op Alles bekijken komt u op de pagina ‘chrome://downloads’, hier ziet u wat u via Chrome hebt gedownload. 

Incognitomodus

Wilt u een keer 'incognito' het web op, bijvoorbeeld omdat u niet wilt dat anderen uw surfgedrag of downloadgeschiedenis kunnen achterhalen, dan beschikt Chrome over de incognitomodus. Met deze modus kunt u uw activiteiten op het internet privé houden zonder dat u privacyinstellingen hoeft te wijzigen.

Incognitomodus gebruiken:  

  • Klik op het pictogram 'Google Chrome aanpassen en beheren' Pictogram Google Chrome aanpassen en beheren .
  • Klik op Nieuw incognitovenster.   

Er opent nu een nieuw incognitovenster, te herkennen aan het pictogram Incognitomodus pictogram in de rechterbovenhoek. U kunt ook blijven surfen in het andere venster dat nog open staat, hier is de incognitomodus niet ingeschakeld.

Hulp nodig?

Gebruikt u Google Chrome (ook) op een tablet of smartphone? Lees dan het artikel 'Internetten met Chrome-app'.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven