Menu Zoek

Werken met Google Chrome

werken met google chrome ID42037 Chrome is het internetprogramma van Google. Na Internet Explorer is het wereldwijd de meestgebruikte browser. Wilt u zelf ook met deze browser het internet op? Hier leest u hoe u het beste uit Chrome kunt halen.

Chrome is gratis te installeren, u kunt dit doen via het artikel 'Google Chrome'. Hier staat ook omschreven hoe u het programma op uw computer zet.

Wanneer Chrome op uw computer staat, opent u het door te klikken op Starten > Google Chrome of via het icoon op de Taakbalk op het Bureaublad.

Sinds enige tijd heeft Google alle diensten, zoals Gmail en Google Drive, samengevoegd wat betreft voorwaarden. Het bedrijf wil dolgraag dat u inlogt met uw Google-account tijdens het gebruik van Chrome. Waarom zou u dat doen? U kunt uw bladwijzers, extensies, apps, thema's en browservoorkeuren opslaan in uw Google-account, zodat deze beschikbaar zijn op elke computer die u gebruikt. Op die manier is uw internetervaring overal gelijk, zegt Google.

Uit oogpunt van privacy is dit echter niet verplicht. Als u geen Google-account hebt, of het gewoon niet wilt gebruiken, dan hoeft dat dus niet. In dit artikel bespreken we het gebruik van Chrome voor niet-ingelogde gebruikers.

De adresbalk van Chrome wordt ook wel de omnibox genoemd. De werking komt op hetzelfde neer als bij Internet Explorer en Firefox. Typ een webadres in, druk op Enter en u gaat naar de website.

Weet u het webadres niet? Typ dan een of meer zoekwoorden in. Er worden dan suggesties voor websites of zoektermen in Google genoemd. Klik de website aan waar u naar op zoek bent of druk op Enter en de zoekresultaten in Google openen.

U kunt de adresbalk zoals eerder werd genoemd, ook gebruiken als zoekvak. U typt uw zoekopdracht in de adresbalk en drukt op Enter. Maar er is nog een andere manier. Wanneer u iets leest op een webpagina waar u meer informatie over zou willen opzoeken, selecteert u dat stukje tekst. Klik vervolgens op de rechtermuisknop en klik op Google doorzoeken op ... De zoeksite van Google opent en u ziet de gevonden resultaten.

De startpagina is de eerste site die u ziet als u Chrome start, bijvoorbeeld de site van SeniorWeb. Zo stelt u een startpagina in:

 • Klik op het pictogram 'Google Chrome aanpassen en beheren' Aanpassen en beheren rechtsboven in beeld.
 • Klik op Instellingen.
 • Voor de startpagina moet u zijn bij 'Bij opstarten.'
 • Klik op Een specifieke pagina of een reeks pagina's openen.
 • Klik op Een nieuwe pagina toevoegen en typ de gewenste site, bijvoorbeeld www.seniorweb.nl.
 • Klik op Toevoegen.
 • Wanneer u Chrome opent, ziet u de startpagina die u hebt ingesteld. Bovenaan ziet u de naam van de site in de bovenkant van het tabblad staan. Ernaast staat een plusteken. Klik op het plusje om een nieuw tabblad te openen. Zo kunt u tegelijk meerdere sites hebben openstaan.
 • De volgorde waarin u website opent in de tabbladen staat niet vast. U kunt de tabbladen opnieuw ordenen. U klikt daarvoor op een tabblad en sleept het naar een andere plek aan de bovenkant van het venster.
 • Wilt u een tabblad permanent vastgezet hebben in Chrome? Dat kan! Klik hiervoor met de rechtermuisknop op het tabblad en klik op Tabblad vastzetten. Wanneer u dit gedaan heeft, is het tabblad kleiner en wordt alleen het pictogram van de website erop getoond.
 • Een voordeel in Chrome: elk tabblad is een op zichzelf staand proces. Dit houdt in dat een website die vastloopt, geen invloed heeft op de websites in de andere tabbladen.

U hebt vast favoriete websites die u regelmatig bezoekt. Met bladwijzers (in Internet Explorer heten ze Favorieten) kunt u deze met één klik openen.

Een bladwijzer maken:

 • Open uw favoriete website.
 • Klik op het pictogram 'Bladwijzer instellen voor deze pagina' Bladwijzer maken. Deze vindt u rechts in de omnibox.
 • Er opent een dialoogvenster waarin u een paar aanpassingen kunt doen. Bewerk eventueel de naam van de bladwijzer in het veld 'Naam'.
 • Kies eventueel naast 'Map' een andere locatie. Bladwijzers kunnen maar in één map tegelijk opgeslagen worden.
 • Klik daarna op Gereed. De bladwijzer wordt standaard in de bladwijzerbalk geplaatst.

Een bladwijzer bewerken:

 • Klik met de rechtermuisknop op een Bladwijzer.
 • Klik op Bewerken.
 • Typ achter 'Naam' een naam voor de Bladwijzer.
 • Pas eventueel achter 'URL' het webadres aan als u wilt dat de bladwijzer naar een andere internetpagina gaat.
 • Klik op Opslaan.

Een bladwijzer verwijderen:

 • Klik met de rechtermuisknop op een Bladwijzer.
 • Klik op Verwijderen.

De bladwijzerbalk staat niet standaard ingeschakeld. Zo schakelt u hem in:

 • Klik op het pictogram 'Google Chrome aanpassen en beheren' Google Chrome aanpassen en beheren rechtsboven in beeld.
 • Klik op Bladwijzers > Bladwijzerbalk weergeven.

Er zijn in Chrome verschillende manieren om een webpagina beter in beeld te krijgen. U kunt de grootte van alles (tekst, afbeeldingen, video's) aanpassen op de webpagina's die u bezoekt, maar u kunt er ook voor kiezen alleen de grootte van de tekst aan te passen.

 • Klik op het pictogram 'Google Chrome aanpassen en beheren' Aanpassen en beheren .
 • Klik op Instellingen.
 • Klik onder 'Vormgeving' naast 'Lettergrootte' op de grootte die op dat moment aangegeven staat. Standaard is de lettergrootte 'Gemiddeld (aanbevolen)' geselecteerd. In de keuzelijst kunt u kiezen voor zeer kleine tot zeer grote letters.
 • Het percentage dat ingezoomd wordt op een pagina kunt u naast 'Zoomen op pagina' instellen van 25% tot 500%.

Wanneer u surft in Chrome en een bestand downloadt, haalt Chrome het automatisch binnen op uw computer. U kunt onder in beeld de melding krijgen dat het type bestand schadelijk kan zijn voor uw computer. Maar vertrouwt u de afzender, dan klikt u op Behouden.

Linksonder in beeld krijgt u een knop met uw download. Klikt u op het omgekeerde driehoekje, dan hebt u de mogelijkheid het bestand te openen of het bestand weer te geven in de map waar het opgeslagen is op uw computer.

Wanneer u klikt op Alle downloads weergeven komt u op de pagina ‘chrome://downloads’, hier ziet u wat u via Chrome hebt gedownload.

Wilt u een keer 'incognito' het web op, bijvoorbeeld omdat u niet wilt dat anderen uw surfgedrag of downloadgeschiedenis kunnen achterhalen, dan beschikt Chrome over de incognitomodus. Met deze modus kunt u uw activiteiten op het internet privé houden zonder dat u privacyinstellingen hoeft te wijzigen.

Incognitomodus gebruiken:

 • Klik op het pictogram 'Google Chrome aanpassen en beheren' Aanpassen en beheren .
 • Klik op Nieuw incognitovenster.

Er opent nu een nieuw incognitovenster, te herkennen aan het pictogram Incognito in Chrome in de rechterbovenhoek. U kunt ook blijven surfen in het andere venster dat nog open staat, hier is de incognitomodus niet ingeschakeld.

Meer weten over werken met Google Chrome of hulp nodig? Kijk dan eens op de hulppagina's van Chrome.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.