Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Werken met Dropbox op iPhone of iPad

Werken met Dropbox op iPhone of iPadDe online clouddienst Dropbox is handig voor het opslaan van bestanden. Beheer en bewerk de bestanden met de Dropbox-app op een iPad of Phone, of allebei.

Gebruikers van Dropbox hebben internetverbinding en een gratis account bij de opslagdienst nodig. Dropbox heeft ook een app voor de iPad en de iPhone. Hoe u een account aanmaakt en het programma installeert, staat in het artikel 'Dropbox-account aanmaken'.

Om met de app van Dropbox te kunnen werken, moet de gebruiker eerst inloggen met het Dropbox-account. Volg daarvoor onderstaande stappen:

  • Tik op de app Dropbox.
  • Tik op E-mailadres en typ het e-mailadres waarmee u bent aangemeld bij Dropbox.
  • Tik op Wachtwoord en typ het bijbehorende wachtwoord.
  • Tik op Aanmelden.
  • Het apparaat kan vrageb of u het wachtwoord wilt bewaren in de iCloud-sleutelhanger. Tik naar keuze op Bewaar wachtwoord of op Niet nu.
  • In een venster kan een upgrade naar het betaalde abonnement worden voorgesteld. Tik op Annuleer.
  • U krijgt wellicht de mogelijkheid om direct een back-up te maken van foto's, bestanden te delen of documenten te scannen. Tik dan op Overslaan.
  • Geef, indien nodig, aan of u wilt dat Dropbox u meldingen laat zien op de telefoon (als u de iPhone gebruikt). Wij kiezen voor Sta toe.

In de clouddienst Dropbox kan de gebruiker allerlei soorten bestanden opslaan en bekijken. Open een bestand zo:

  • Tik onderin op Bestanden.
  • Een overzicht van de bestanden opent. Tik op een bestand om deze te openen.
  • Mogelijk staat er een leeg vlak rechts in beeld, waardoor de navigatie lastiger wordt. Tik het lege vlak dan weg via het kruisje.

Mappen zijn handig voor het ordenen van bestanden. Maak zo een nieuwe map aan:

  • Tik onder de zoekbalk op +Map.
  • Tik op Map maken.
  • Tik op Nieuwe map.
  • Typ de naam van de nieuwe map.
  • Tik op Gereed.
  • Bepaal waar de map op Dropbox moet komen. Is dat op het startscherm van Dropbox, tik dan op Maken en de map is aangemaakt. Wilt u een submap maken in een bestaand mapje op Dropbox?
    • Tik op Kies een andere map.
    • Selecteer de juiste map.
    • Tik op Opslaan.
    • Tik op Maken.
  • De map is aangemaakt en de lege inhoud is zichtbaar. Met het pijltje linksboven komt u binnen een paar tikken terug bij de overige bestanden en mappen.

Upload als volgt een bestand in de Dropbox-app:

  • Tik onderin op Maken.
  • Tik op Bestand maken of uploaden.
  • Tik op Bestand uploaden.
  • Tik op Bladeren.
  • De app 'Bestanden' opent. Tik op Bladeren.
  • Tik op een gewenst bestand. Tik eventueel eerst op de map waarin het bestand zit.
  • Tik op Uploaden.
  • Dropbox staat geselecteerd onder 'Uploaden naar'. Dit betekent dat het bestand direct zichtbaar is als u Dropbox opent. Tik, om bestanden in een bestaande map op Dropbox te zetten, eerst op Kies een andere map. Selecteer vervolgens de juiste map. Tik op Opslaan./
  • Tik op Uploaden.

Het bestand is bij Dropbox opgeslagen.

Upload als volgt foto's van de tablet of smartphone naar Dropbox:

  • Tik in de Dropbox-app op Maken.
  • Tik op Foto's uploaden.
  • Dropbox wil toegang tot de foto's op het apparaat. Tik op Geef toegang tot alle foto's om toegang te geven.
  • Tik op de foto's die u wilt uploaden.
  • Tik rechtsboven op Volgende.
  • Dropbox staat wellicht al geselecteerd onder 'Uploaden naar'. Dit betekent dat de foto('s) direct zichtbaar zijn bij de bestanden op Dropbox (niet gesorteerd in een map). Tik, om zelf te kiezen waar u de foto's neerzet op Dropbox, op Kies een (andere) map. Tik eventueel op een map waar het document in moet komen te staan en tik op Opslaan.
  • Tik op Uploaden.

De foto's staan bij Dropbox opgeslagen.

Dropbox heeft ook de optie 'Camera-upload'. Hiermee worden alle foto's die op de smartphone of tablet staan, automatisch opgeslagen bij Dropbox. Zet deze functie zo aan:

  • Tik op Account.
  • Tik op Camera-uploads.
  • Tik op het schuifje achter 'Camera-uploads'.
  • Er verschijnen nu andere opties, zoals automatisch uploaden van video's, niet uploaden bij een mobiel abonnement en uploaden op de achtergrond inschakelen (hierdoor is de batterij sneller leeg). Tik op de betreffende schuifjes om de opties te activeren. Geef eventueel toegang tot de locatiegegevens om uploaden op de achtergrond te verbeteren.
  • Geef, indien nodig, Dropbox toegang tot alle foto's op uw apparaat.
  • Alle foto's (en video's) worden meteen geüpload naar het Dropbox-account. Op de startpagina van Dropbox vindt u de map 'Camera-uploads'. Hierin worden nu automatisch de foto's gezet die met het mobiele apparaat zijn gemaakt.

Verplaats zo bestanden naar een map in Dropbox:

  • Tik op Bestanden.
  • Tik eventueel op een map om bij een bestand te komen.
  • Tik op het rondje met drie stipjes onder de bestandsnaam.
  • Veeg op de iPhone van onderen naar boven over het scherm om meer opties te zien.
  • Tik op Verplaatsen.
  • Tik op Kies een andere map.
  • Er verschijnt een pop-upvenster. Ga eventueel via het pijltje linksboven in het pop-upvenster naar het overzicht van alle bestanden. Tik eventueel nog op een map.
  • Tik op Opslaan.
  • Tik op Verplaatsen.

Het bestand staat nu op de gekozen plek.

Wie een bestand niet langer wil bewaren, verwijdert 'm beter uit Dropbox. Zo is er weer meer ruimte voor andere bestanden.

  • Tik op Bestanden.
  • Blader naar het bestand dat u wilt verwijderen. Tik daarvoor eventueel op een map.
  • Tik onder de bestandsnaam op het rondje met drie stipjes.
  • Veeg op de iPhone van onderen naar boven over het scherm om meer opties te zien.
  • Tik op Verwijderen.
  • Tik op Verwijderen.

Het bestand is van de iPhone of iPad verdwenen. Online, via Dropbox.com, staat het document nog dertig dagen in de map 'Verwijderde bestanden'.

Een bestand dat via de Dropbox-app is verwijderd, kan alleen teruggezet worden via de website van Dropbox. Een bestand terugzetten? Lees dan het artikel 'Werken met Dropbox via internet'.

Dropbox-gebruikers kunnen bestanden delen met anderen. Deel zo een bestand:

  • Tik op Bestanden.
  • Blader naar het bestand dat u wilt delen. Tik daarvoor eventueel op een map.
  • Tik op het rondje met drie stipjes onder de bestandsnaam.
  • Tik op Delen.
  • Tik op Bestand exporteren.
  • Tik op de gewenste manier van delen, bijvoorbeeld via e-mail of Airdrop. Volg de instructies van de betreffende app.

Bestanden delen via een link
  • Tik op Bestanden.
  • Blader naar het bestand dat u wilt delen. Tik daarvoor eventueel op een map.
  • Tik op het rondje met drie stipjes onder de bestandsnaam.
  • Tik op Delen.
  • Klik op Link delen.
  • Tik op de app waarmee u de link wilt delen, bijvoorbeeld via e-mail of Airdrop.
  • Volg de instructies van de betreffende app.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.