Menu Zoek

Welke cloudopslag moet ik gebruiken?

Welke clouddienst moet ik gebruikenVoor het online opslaan van bestanden zijn er verschillende diensten. Allemaal met eigen voorwaarden en kosten. Vergelijk de clouddiensten.

Opslaan in de cloud betekent online opslaan van bestanden zoals foto's en documenten. Een bedrijf stelt hier, eventueel tegen betaling, ruimte voor beschikbaar. Wat dit precies betekent en wat de voor- en nadelen zijn, leest u in het artikel 'Wat is de cloud?'.

Bij verschillende bedrijven kunnen mensen bestanden online opslaan. Dit zijn zogenaamde clouddiensten. We bespreken vier grote diensten voor cloudopslag: iCloud, OneDrive, Google en Dropbox. Zo kunt u een weloverwogen keuze maken voor de clouddienst(en) die u gebruikt. U bent daarbij natuurlijk niet gebonden aan maar één dienst.

iCloud is de opslagdienst van Apple. Het is speciaal gericht op gebruikers van een Mac, iPhone of iPad. iCloud is standaard op die apparaten geïnstalleerd. Apple-gebruikers kunnen met de dienst onder andere back-ups maken en bestanden en foto's beheren. Ook kunnen ze er een (verloren) apparaat mee terugvinden. Voor de Windows-pc is de dienst ook beschikbaar. Voor Android-apparaten is iCloud minder geschikt.

Voor iCloud is een gratis Apple ID nodig. Die geeft toegang tot 5 GB gratis opslagruimte. De cloudopslag is uit te breiden tegen betaling, vanaf 99 cent per maand voor 50 GB (maart 2022).

Interesse in iCloud-opslag? Lees meer over de opslagdienst van Apple in het artikel 'Wat is iCloud?'.

OneDrive is de online opslagdienst van Microsoft. Deze dienst staat standaard op een computer met Windows 10 en 11. Maar de dienst kan ook op andere computers worden gezet. Gebruikers kunnen OneDrive ook via de site of mobiele app gebruiken. Via deze opslagdienst kunnen mensen bestanden uploaden, bekijken, downloaden en delen.

De website van OneDrive geeft ook toegang tot een gratis versie van Word, Excel en PowerPoint. Dit zijn uitgeklede versies van de betaalde pakketten, maar de doorsnee gebruiker kan er prima uit de voeten.

Wie OneDrive wil gebruiken, heeft een gratis Microsoft-account nodig. Hiermee krijgt de gebruiker 5 GB gratis opslagruimte. De cloudopslag is voor 2 euro per maand uit te breiden naar 100 GB. Het is ook mogelijk om een Microsoft 365-abonnement te nemen. Dan krijgt de gebruiker naast 1000 GB opslagruimte ook de Office-apps voor de computer. Meer informatie staat in het artikel 'Wat is OneDrive?'.

Google heeft twee eigen opslagdiensten: Google Drive en Google Foto's.

Google Drive richt zich met name op het opslaan van documenten en andere bestanden. Bij Google Foto's kunnen mensen foto's online opslaan en beheren. Beide diensten werken via een website en een mobiele app (voor de smartphone en tablet). Google Drive is daarnaast ook via een programma op de computer toegankelijk.

Google-klanten krijgen in totaal 15 GB gratis online opslagruimte. Die wordt gedeeld tussen Google Drive, Google Foto's en de maildienst Gmail. Als de cloudopslag vol is, zijn er de volgende opties via Google One:

  • 100 GB voor 1,99 euro per maand of 19,99 per jaar;
  • 200 GB voor 2,99 euro per maand of 29,99 per jaar;
  • 2 TB voor 9,99 euro per maand of 99,99 euro per jaar.

Dit zijn de tarieven inclusief btw (prijzen maart 2022). In het artikel 'Wat is Google Drive?' leest u meer over de dienst van internetbedrijf Google.

In tegenstelling tot de andere drie diensten, is Dropbox niet verbonden aan een bepaald merk of apparaat. Bestanden in Dropbox zijn via elk apparaat met een internetverbinding te benaderen. Gebruikers kunnen via de website bij de bestanden en via de app voor mobiel of computer. U moet de app dan wel zelf installeren.

Dropbox geeft klanten 2 GB gratis opslagruimte. De cloudopslag is tegen betaling uit te breiden. Mensen hebben de keuze uit Dropbox Plus met 2 TB voor 9,99 euro per maand. Of Dropbox Family met 2 TB voor zes gebruikers voor 16,99 euro per maand. Deze tarieven zijn inclusief btw (prijzen maart 2022).

Interesse in Dropbox? Verdiep u verder in de opslagdienst met het artikel 'Wat is Dropbox?'.

Om het kiezen makkelijker te maken, eindigen we met een overzicht van de belangrijkste voorwaarden. Daarnaast kunt u natuurlijk ook altijd de gratis versie van de diensten eerst uitproberen.

Dienst Gratis opslag Kosten extra opslag p.m. Standaard geïnstalleerd op Geschikt voor
iCloud 5 GB


50 GB - € 0,99
200 GB - € 2,99
2 TB - € 9,99

Apple-apparaten Apple-apparaten
Windows (in combinatie
met Apple-apparaat)
OneDrive 5 GB 100 GB - € 2,00 Windows 10
Apple-apparaten
Windows

Android-apparaten

Google 15 GB 100 GB - € 1,99
200 GB - € 2,99
2 TB - € 9,99
Android-apparaten
Apple-apparaten
Windows
Android-apparaten

Dropbox 2 GB 2 TB - € 9,99/€ 16,99 Geen
Apple-apparaten
Windows
Android-apparaten

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.