Menu Zoek

Welke clouddienst moet ik gebruiken?

Welke clouddienst moet ik gebruikenVoor het online opslaan van bestanden zijn er verschillende diensten. Allemaal met eigen voorwaarden. Bepaal welke clouddienst bij u past.

Opslaan in de cloud betekent online opslaan. Een bedrijf stelt hier, eventueel tegen betaling, ruimte voor beschikbaar. Wat dit precies betekent en wat de voor- en nadelen zijn leest u in het artikel 'Wat is de cloud?'. Hieronder gaan wij verder in op de verschillende bedrijven die cloudopslag mogelijk maken.

Bij verschillende bedrijven kunnen mensen bestanden online opslaan. Dit zijn zogenaamde clouddiensten. We bespreken vier grote diensten: iCloud, OneDrive, Google en Dropbox. Zo kunt u een weloverwogen keuze maken voor de clouddienst(en) die u gebruikt. U bent daarbij natuurlijk niet gebonden aan maar één dienst.

iCloud is een dienst van Apple. Hij is dan ook helemaal gericht op de gebruikers van een Mac, iPhone of iPad. iCloud is standaard op die apparaten geïnstalleerd. Apple-gebruikers kunnen met de dienst onder andere back-ups maken, bestanden en foto's beheren en hun apparaten terugvinden. Windows-gebruikers die ook een Apple-apparaat hebben, kunnen iCloud via internet terugvinden of hier speciale software voor installeren. Voor Android-apparaten is iCloud niet geschikt.

Voor iCloud is een gratis Apple ID nodig. Dit geeft toegang tot 5 GB gratis opslagruimte. Deze opslagruimte is uit te breiden: 50GB kost 99 cent, 200GB 2,99 euro en 2TB 9,99 euro. Dit zijn de tarieven per maand (prijzen februari 2020).

Interesse in iCloud? Lees meer over de opslagdienst van Apple in het artikel 'Wat is iCloud?'.

OneDrive is de online opslagdienst van Microsoft. Deze dienst staat standaard op een computer met Windows 10, maar kan ook op andere computers worden gezet. Gebruikers kunnen OneDrive ook via internet vinden of via de app voor de tablet en smartphone. Via deze opslagdienst kunnen mensen bestanden uploaden, bekijken, downloaden en delen.

De website van OneDrive geeft ook toegang tot een gratis versie van de programma's Word, Excel en PowerPoint. Dit zijn uitgeklede versies van de betaalde pakketten, maar de doorsnee gebruiker kan prima uit de voeten met de online mogelijkheden.

Wie OneDrive wil gebruiken, heeft een gratis Microsoft-account nodig. Hiermee krijgt de gebruiker 5GB gratis opslagruimte voor OneDrive. Deze opslagruimte is voor 2 euro per maand uit te breiden naar 100GB. Het is ook mogelijk om een Office 365-abonnement te nemen. Dan krijgt de gebruiker naast opslagruimte ook de Office-apps voor de computer. Meer informatie hierover en de over de rest van OneDrive staat in het artikel 'Wat is OneDrive?'.

Veel mensen kennen Google van de gelijknamige zoekmachine. Maar Google is veel meer dan dat. Het bedrijf heeft allerlei diensten zoals YouTube, Maps en Gmail. De zoekgigant heeft ook eigen opslagdiensten: Google Drive en Google Foto's.

Google Drive richt zich met name op het opslaan van documenten en andere bestanden. Bij Google Foto's kunnen mensen foto's online opslaan en beheren. Beide diensten werken via een website en een app voor de smartphone en tablet. Google Drive is daarnaast ook via een programma op de computer toegankelijk. Google spoort gebruikers van een Android-smartphone of -tablet aan tot het gebruik van een Google-account en de bijbehorende diensten.

Google-klanten krijgen in totaal 15GB gratis online opslagruimte voor Google Drive, Google Foto's en de maildienst Gmail. Als de opslagruimte vol is, zijn er de volgende opties qua uitbreiding via Google One:

  • 100GB voor 1,99 euro per maand of 19,99 per jaar;
  • 200GB voor 2,99 euro per maand of 29,99 per jaar;
  • 2TB voor 9,99 euro per maand of 99,99 euro per jaar.

Dit zijn de tarieven inclusief BTW (prijzen februari 2020). In het artikel 'Wat is Google Drive?' leest u meer over de dienst van internetbedrijf Google.

In tegenstelling tot de andere drie diensten, is Dropbox niet sterk verbonden aan een bepaald type apparaat. Bij Dropbox opgeslagen bestanden zijn overal en via elk apparaat te benaderen. Gebruikers kunnen via de internetpagina van Dropbox bij de bestanden, maar ook via de bijbehorende app en het programma op de computer (zelf installeren).

Dropbox geeft klanten 2GB gratis opslagruimte. Die ruimte is tegen betaling uit te breiden. Mensen hebben de keuze uit Dropbox Plus met 2TB voor 9,99 euro per maand of Dropbox Professional met 3TB voor 16,60 euro per maand. Deze tarieven zijn inclusief BTW (prijzen februari 2020).

Interesse in Dropbox? Verdiep u verder in de opslagdienst met het artikel 'Wat is Dropbox?'.

Om de uiteindelijke keuze voor een clouddienst makkelijker te maken, eindigen we met een overzicht waarin de belangrijkste voorwaarden van de diensten staan. Daarnaast kunt u natuurlijk ook altijd de gratis versie van de diensten eerst uitproberen om te ontdekken welke dienst u prettig vindt werken.

Dienst Gratis opslag Kosten extra opslag p.m. Standaard geïnstalleerd op Geschikt voor
iCloud 5GB


50GB - € 0,99
200GB - € 2,99
2TB - € 9,99

Apple-apparaten Apple-apparaten
Windows (in combinatie
met Apple-apparaat)
OneDrive 5GB 100GB - € 2,00 Windows 10
Apple-apparaten
Windows

Android-apparaten

Google 15GB 100GB - € 1,99
200GB - € 2,99
2TB - € 9,99
Android-apparaten
Apple-apparaten
Windows
Android-apparaten

Dropbox 2GB 2TB - € 9,99
3TB - € 16,58
Geen
Apple-apparaten
Windows
Android-apparaten

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.