Artikel

Welke cloudopslag moet ik gebruiken?

Diverse diensten bewaren en bewaken uw bestanden online. Basisgebruik is gratis. Extra opslag kost geld. Vergelijk vier bekende diensten.

Niveau:
Gemiddeld
Waardering:
4,2 / 5 (75 stemmen)
Edwin van Amstel
Edwin van Amstel
Gewijzigd op 17 jun 2024

Clouddiensten

De grote techbedrijven geven gebruikers online opslagmogelijkheden. Apple, Microsoft en Google doen dat gratis. Natuurlijk niet onbeperkt. Wie niet genoeg heeft aan de gratis opslagruimte, kan bijkopen. Het ligt voor de hand om de gratis dienst te gebruiken die bij een apparaat hoort: 

  • OneDrive staat op Windows-computers.
  • iCloud is standaard te vinden op de Mac, iPhone en iPad.
  • Google Drive staat op Android-apparaten.
  • Dropbox staat op zichzelf en hoort niet bij een apparaat of merk.

Elke clouddienst kun je op verschillende apparaten gebruiken. Maar let dan wel op. Een bestand dat u verwijdert op één apparaat, verdwijnt op alle apparaten. Gelukkig hebben alle diensten een prullenbak. Hierin staan de bestanden vaak nog een paar weken.

OneDrive

OneDrive is de online opslagdienst van Microsoft. Deze dienst staat standaard op een computer met Windows. Voor de Mac, iPhone/iPad en Android-apparaten is er een app. Die moet de gebruiker zelf installeren.  

De bestanden die OneDrive bewaart, kunnen gebruikers ook online bekijken en beheren. Via elke browser. Iedereen krijgt 5 GB GB Zie gigabyte. gratis opslagruimte. Voor 2 euro per maand wordt dat 100 GB. En 1000 GB kost maandelijks 7 euro. Voor elke optie, ook de gratis variant, is een (gratis) Microsoft-account verplicht. Daarmee krijgen gebruikers ook toegang tot een gratis online versie van Word, Excel en PowerPoint. Het zijn uitgeklede versies van de betaalde pakketten. Maar de doorsnee gebruiker kan er prima mee uit de voeten.

iCloud

iCloud is de opslagdienst van Apple. Daarom is iCloud standaard aanwezig op de Mac en iPhone/iPad. Er is ook een app voor Windows maar niet voor Android. De bestanden die iCloud opslaat, zijn ook online te bekijken. Maar iCloud is alleen interessant voor wie ten minste één Apple-apparaat gebruikt. De gratis opslagruimte is 5 GB groot. Voor 99 cent per maand wordt dit 50 GB. Daarnaast zijn er abonnementen voor 200 GB (2,99 euro), 2000 GB (9,99 euro), 6000 GB (29,99 euro) en 12000 GB (59,99 euro). Voor iCloud is een (gratis) Apple ID verplicht.

Google Drive

De opslagdienst van Google heet Google Drive. Bij elk Google-account hoort standaard 15 GB gratis opslagruimte. Maar Google doet het net wat anders dan de andere bedrijven. Want verschillende diensten van Google gebruiken de ruimte: het mailprogramma Gmail, de foto-app Google Foto's en Drive. Dat is de plek waar allerlei bestanden worden bewaard. Google Drive staat standaard op Android-apparaten. Er is een aparte app voor Windows, de Mac en de iPhone/iPad.  

Google Drive heeft ook een online ingang. Daarbij horen Google Documenten en Google Spreadsheets. Die vormen een prima alternatief voor Word en Excel. 

Zoals gezegd bedraagt de gratis opslagruimte 15 GB. Voor 1,99 euro per maand wordt dit 100 GB. Verder zijn er abonnementen voor 200 GB (2,99 euro) en 2000 GB (9,99 euro). 

Dropbox

Dropbox is een zelfstandige clouddienst. Wie Dropbox wil gebruiken, moet het altijd zelf installeren. Het bedrijf heeft een app voor Windows, de Mac, iPhone/iPad en voor Android. De bestanden die iemand in Dropbox bewaart, zijn ook online te bekijken en beheren. Dropbox geeft gebruikers 2 GB gratis opslagruimte. Dat is uit te breiden tot 2000 GB voor 9,99 euro per maand of 3000 GB voor 16,58 euro per maand.

Overzicht gratis opslag en kosten

Kiezen tussen de diensten lastig? U kunt natuurlijk de gratis versie van de diensten eerst uitproberen. Meerdere diensten gebruiken, kan ook. Prijspeil mei 2024.

Dienst Gratis opslag Betaalde opslag (maandabonnement) Standaard op
OneDrive 5 GB

100 GB (2 euro);

1000 GB (7 euro)

Windows
iCloud 5 GB

50 GB (0,99 euro);

200 GB (2,99 euro);

2000 GB (9,99 euro);

6000 GB (29,99 euro)

Mac

iPhone

iPad

Google Drive 15 GB

100 GB (1,99 euro);

200 GB (2,99 euro);

2000 GB (9,99 euro)

Android
Dropbox 2 GB

2000 GB (9,99 euro);

3000 GB (16,58 euro)

-

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven